Türkiye’de Sulama Sistemlerine Uygulanan Destekler

Dünyada küresel ısınmanın etkisiyle yağışların miktar ve dağılımın değişmesi, kullanılabilir su kaynaklarını kısıtlı hale getirmektedir. Gelişmekte olan ülkeler de olduğu gibi ülkemizde de en fazla su tarımda kullanılmaktadır. 21.yüzyılda su kaynaklarının etkin kullanımı ve her damla sudan daha fazla ürün alma gerekliliği gündeme gelmiştir. Tarımda su tasarrufu sağlayan ve aynı su ile daha geniş alanların sulanmasını mümkün kılan basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı önerilmektedir. Bu amaçla ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2006 yılından beri basınçlı sulama sistemlerinin kurulması desteklenmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından basınçlı sulama sistemlerine verilen destekler incelenmiş, bu konuda görülen sorunlar ve çözüm önerileri verilmiştir.

Supports Provided to Irrigation Systems in Turkey

Changes in the amount and distribution of rainfall in the world due to the global warming limit the usable water resources. As in developing countries, most of the water in our country is also used in agriculture. In the 21st century, the effective use of water resources and the necessity of getting more crops per every drop of water has come to the agenda. The use of pressurized irrigation systems which provide water saving in agriculture and make it possible to irrigate larger areas with the same water is recommended. For this purpose, the establishment of pressure irrigation systems has been supported by the Ministry of Food, Agriculture and Livestock since 2006. In this study, the support given to the pressurized irrigation systems by the Ministry of Food, Agriculture and Livestock was evaluated, problems and solution proposals were given.

___

  • Çakmak, B., Gökalp, Z. 2015. Agricultural Water Use in Turkey and Water Footprint. 2nd International Conference on Sustainable Agriculture and environment, September 30 - October 03, p.279-284, Konya, Turkey.
  • Çoşkun, Z. 2008. Basınçlı Sulama Yöntemleri ve Su Tasarrufu. T.C Çevre ve Orman Bakanlığı. 5. Dünya Su Forumu Bölgesel Hazırlık Süreci DSİ Yurtiçi Bölgesel Su Toplantıları Sulama-Drenaj Konferansı Bildiri Kitabı. 10-11 Nisan 2008.
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-466X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi