Alkollü İçki Endüstrisinden Kaynaklı Çevresel Etkilerin Temiz Üretim Odağında Değerlendirilmesi: Nevşehir’de Şarap Üreten Tesisler Üzerine Bir Çalışma

Alkollü içecek endüstrisinin çevresel analizi göstermektedir ki, sektörün ana atığı atık su ve organik katı atıklardır. Bu tür atık maddeler, hacim ve kompozisyon bakımından mevsimsel olarak büyük dalgalanmalarla karakterize edilirler ve genellikle az veya hiç arıtım yapılmaksızın deşarj edilmektedirler. Bu tür atıksuların arıtılması ve yönetimi, çevresel kısıtlamalar göz önüne alındığında alıcı su kütlelerine olan deşarjları sebebiyle endişe yaratmaktadır. Tesislerden çıkan atıklar için tüm yönetim uygulamalarının etkinliği, kaynak tüketiminin ve atıkların tümünü azaltacak etkin bir kirlilik önleme yaklaşımına bağlıdır. Bu hedeflere ulaşmak için kirlilik önleme tedbirleri, temiz üretim ve düşük maliyetli arıtma teknolojileri uygulanmalıdır. Alkollü içki endüstrisinde daha temiz üretimin yapılması, hammaddenin bir ürüne dönüştürülüp nihai bertarafına kadar ürün ömrü boyunca meydana gelebilecek olumsuz çevresel etkileri önler veya en aza indirir. Bu çalışmanın amacı, alkollü içki endüstrisinden (özellikle şarap üretimi) ve atık üretiminden kaynaklanan önemli çevresel etkileri araştırmak ve atık yönetimi için mevcut stratejileri (temiz üretim) ortaya koymaktır. Ayrıca, bu çalışma sırasında Nevşehir'deki şarap üretim tesislerinin çevresel etkilerini değerlendirmek amacıyla yerinde gözlemler yapılmıştır. Bu anlamda, Nevşehir'deki şarap üreten firmalar, yıllık atık üretimi ve finansman kaynakları düşünüldüğünde, bölge genelinde ileri teknolojik arıtımları gerçekleştirebilecek düzeyde yeterli olamayabilecek küçük üreticilerden oluştuğu söylenebilir.

Evaluation of Environmental Impacts of Alcoholic Drink Industry Focusing on Cleaner Production: A Study on Wine Production Mills in Nevşehir

Environmental analysis of the alcoholic drink industry shows that the main effluents of the sector are wastewater and organic solid wastes. Such effluents are characterized by large seasonal fluctuations in volume and composition and are often discarded with little or no treatment. The treatment and management of this wastewater causes a considerable apprehension, especially considering the environmental restrictions required to discharge into water bodies. Efficiency of all management practices for such effluents sourced from these facilities depends on an effective pollution prevention approach that lowers the amount of the whole of resource consumption and wastes. To achieve such goals, the implementation of pollution prevention measures, cleaner production, and low-cost treatment technologies are required. Implementing cleaner production in alcoholic drink industry prevents or minimizes environmental impacts through the product life cycles from raw material final disposal. The objective of this study is to investigate the most significant environmental impacts derived from the alcoholic drink industry (especially wine production) and its waste generation and to characterize the present strategies (cleaner production) for the waste management. In addition, on-site observation was examined to evaluate environmental impact of wine facilities in Nevşehir during this study. From this point of view, the wine-producing mills in Nevşehirare generally small producers, whose yearly waste production and financial resources may not be sufficient to apply advanced technological treatments.

___

  • Moreira, F.C. Boaventura, R.A.R. Brillas E. Vilar,V.J.P., 2015. Remediation of a winery wastewater combining aerobic biological oxidation and electrochemical advanced oxidation processes. Water Research 75: 95-108.
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-466X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi