ERDEMLİ YÖRÜK KADINLARINDA EL DOKUMACILIĞI VE BU GELENEĞİN TURİZME KAZANDIRILMASI

Kültür turizmi bir bölgenin var olan değerlerinin tanıtılması bakımından oldukça önemlidir. Erdemli ilçesinin kültür turizmi açısından potansiyel kaynak değerlerinin tespiti ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bölgede yaşayan Yörük kültürünün derin izleri bu bağlamda yol gösterici bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada söz konusu kültürün içinde yaşayan kadınlara ait el dokumalarının tespit edilmesi ve kültür turizmine kazandırılması ve böylelikle bölgenin ekonomik ve sosyo-kültürel kalkınmasına katkı sağlaması için yapılabilecek çalışmalar ele alınmıştır. Değişen yaşamsal ihtiyaçlarla beraber sürekli olarak değişim ve gelişim göstermekte olan dokumalar, sosyal, ekonomik, kültürel ve dini değerlerden etkilenerek ortaya çıkmıştır.  Bölgenin geçmişi ve geleceği arasında köprü kuran el üretimi dokumalar, çeşitli biçimlerde değerlendirilerek bölgenin kalkınmasına yardımcı olacaktır. Çalışma, araştırma sahası olarak Erdemli ilçe sınırları içinde bulunan köylerle sınırlandırılmıştır. Çalışma kapsamında ise yalnızca bu bölgedeki Yörük kadınlarının el dokuma ürünleri olarak çadır, halı-kilim-çul, çuval, heybe ve kolan değerlendirilmiştir.

HAND-WEAVING OF THE NOMADIC WOMEN AND GAINED THIS TRADITION TO THE TOURISM

Cultural tourism is very important for the introduction of value that exists in the region. Identification of potential value for Erdemli culture tourism resource and needs to be evaluated. Deep traces of nomads living in the region culture plays a guiding role in this context. In this study, the identification of hand woven by women who live in the culture and tourism, thereby contributing to the region's economic and cultural work that can be done to contribute to the socio-cultural development are discussed. Fabrics which have been in constant change and development together with the vital needs of the changing social, economic, emerged influenced by cultural and religious values. It builds bridges between the region's history and future of hand-woven production will help the development of the region evaluated in various ways. The study was limited of Erdemli village located within district boundaries as field research. The scope of the study only hand-woven products of the nomadic women in this tent, carpet-rug-gunny sacks, saddle and girth were assessed.

___

  • Atlıhan, Şerife (1999). Batı Anadolu’da yaşayan Yörüklerde heybe ve torba dokumalar. Erdem Halı Özel Sayısı I, 10(28), s. 35-45.
  • Akan, Meral (2016). Anadolu Yörük yaşamında dokuma geleneği. Kalemisi Dergisi, C. 4, S. 7, s. 39-58.
  • Bali, Aslı (2015). Mersin Konargöçerlerinin halk kültüründe inanışlar ve bunlara bağlı uygulamalar, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Dulkadir, Hilmi (1997). İçel’de son Yörükler Sarıkeçeliler. Mersin: Çağlar Ofset.
  • Kılınç, Nurdan (2010). Antalya yöresi Yörük fıkraları üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Isparta.
  • Kırmızı, Ömer (2015). Erdemli halk kültürü araştırması, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
  • Seyirci, Musa (1996). Batı Akdeniz’de Yörükler. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Soylu, Sıtkı (1997). Göçebe Yörük kültürüyle ilgili bazı gözlemler, İçel Kültürü Dergisi, 46-61, s.7-9.
  • Tanyıldız, Ali (1990). Orta Asya’dan Gedikli Köyüne Honamlı Yörükleri. Isparta: Tokoğlu Ofset.
  • Ünsal, Deniz (2012), Kültürel miras yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Haziran, Yayın No:2573.