BUKET UZUNER’İN “UYUMSUZ DEFNE KAMAN’IN MACERALARI: TOPRAK” ADLI ROMANINDA PSİKOMİTOLOJİK UNSURLAR

Psikomitoloji, mitoloji ve modern psikolojinin verilerini kullanan bir çatı kavramdır. Mitolojik anlatıların psikolojide kullanılmasını ifade eden bu kavram Freud’un Oidipus Kompleksi’ni ortaya koymasıyla hızlanmıştır. Bir mitolojik hikâyeyle psikodinamik kuramı ortaya koyan Freud, kendisinden sonra gelen kuramcılara bir yol açmıştır. Sonrasında da pek çok kuramın da mitolojik anlatılardan yararlandığını söylemek mümkündür. İncelemede, psikomitoloji hakkında bilgi verildi. Bu bilgi sonrasında, Buket Uzuner’in “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları: Toprak” romanında psikomitolojik unsurlar ortaya çıkarılarak psikodinamik kuramın da yardımıyla açıklanmaya çalışıldı. Bu çerçevede, Uzuner’in mitolojik anlatılar ile günümüz insanının yaşamı arasında bağlantı kurduğu tespit edildi. Erlik Han, toprak simgeciliği ve geyik sembolünün özelde birey, genelde toplumu yönlendirdiği, pek çok inanç unsurunun günümüz yaşamında da sürdürüldüğü, roman kişileri üzerinden ortaya konuldu.

PSYCHOMITHOLOGICAL ELEMENTS IN BUKET UZUNER'S NOVEL NAMED AS “UYUMSUZ DEFNE KAMAN’IN MACERALARI: TOPRAK”

Psychomythology is a roof concept which uses the data of modern psychology and mythology. This concept expressing the use of mythological narratives in psychology, was accelerated by Freud's presentation of the Oedipus Complex. Freud, who introduced psychodynamic theory with a mythological story, paved the way for subsequent theorists. Later on, it is possible to say that many theories have benefited from mythological narratives too. In the rewiev, information about psychomitology was given. After giving this information, psychomithological elements were revealed in Buket Uzuner's novel named as "Uyumusuz Defne Kaman’ın Maceraları: Toprak” and it has been tried to explain with the help of psychodynamic theory. Within this framework, it was identified that Uzuner made a connection between the mythological narratives and the life of today's people. It was put forward with the help of novel characters that Erlik Khan, land symbolics and deer symbol directs both society and individuals generally and individually and it is revealed that many elements of belief continue in today's life.

___

  • Aça, M. (2018). Dünya Mitolojilerinde Toprak Simgeciliği. Kültür Araştırmaları Dergisi, 1(1), 27.
  • Campbell, J. (2000). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. İstanbul: Kabalcı.
  • Emet Gürel, C. M. (2007). Psikomitolojik Terimler: Psikoloji Literatüründe Mitolojinin Kullanılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 537-559.
  • Freud, S. (2002). Psikanaliz Üzerine. İstanbul: Say.
  • M. Bilgin Saydam, H. K. (2018). Piskomitoloji. İstanbul: İthaki.
  • Ögel, B. (2010). Türk Mitolojisi (Cilt I). Ankara: Türk Tarih Kurumu.
  • Uzuner, B. (2015). Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları: Toprak. İstanbul: Everest.