KUMAR VE ŞANS OYUNLARINA TOPLUMSAL BAKIŞ: NİĞDE ÖRNEĞİ

ÖZETKumar ve şans oyunları insanlık tarihi boyunca çeşitli şekillerde meydana gelen ve toplumu etkileyen sosyal bir olgudur. Günümüzde de şans oyunlarına ve kumara olan ilgi devam etmekte ve gittikçe çeşitlenip yaygınlaşmaktadır. Bu durum kimi zaman bağımlılığa yol açıp, başta toplumun en küçük yapı taşı olan aile birimi olmak üzere tüm toplumu etkilemektedir. Başlangıçta basit gibi görünen, ancak ayrıntılarıyla irdelendiğinde yaşam üzerinde direkt etkilere yol açan bu sayrılık, insanların toplumsal yaşama başlamalarıyla geçerlik bulmuştur. Eğlenmek ve zaman geçirmek amacıyla yeni yeni oyunlar geliştirilmekle beraber bu oyunların beceriye dayalı olmasının yanı sıra “şans, talih” unsurunun ön plana çıktığı görünmektedir. Şans, bahis, talih oyunları ve kumar arasında nüans olmakla birlikte bu oyunların temel mantığı aynıdır. Temelde emeksiz ve üretimsiz kazanca dayanan bu oyunların sonuçta haksız kazanç kapısı anlamına geldiğini söyleyebiliriz (Yaşar, 2010, s.166). Toplumsal açıdan kumara ve şans oyunlarına bakış birbirinden farklıdır. Şans oyunları, kumara göre daha masum görülmekte ve ulaşılabilirlik açısından yaşlı-genç, kadın-erkek, zengin-fakir ayrılmaksızın katılım sağlanmaktadır. Toplumun geniş kesimleri tarafından farklı şekillerde katılımın sağlanması şans oyunları ve kumarın toplumsallaşmaya olan etkisini de doğru orantılı şekilde artırmaktadır. Şans oyunları ve kumar üzerine yapılan bu araştırmada, bu oyunların Türk toplumu içindeki yeri, önemi, başta birey olmak üzere tüm topluma olan etkileri sorgulanmaktadır. Ayrıca bu çalışma toplumsal beklenti, bireylerin sosyo-kültürel durumu, şans oyunları ve kumara karşı geliştirilen farklı bakış açıları gibi başlıklar ile ilişkilendirilerek anlamlandırılacaktır. Bu oyunlara katılım ve erişilebilirlik arasındaki ilişki irdelenmiştir. Araştırma Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Öğrencilerin gelir durumları, şans oyunlarıyla/kumarla tanışmaları, bu oyunlara yatırdıkları ve kazandıkları paralar, en çok katılım sağladıkları oyun türleri, bu oyun türlerine bakış açıları (kumar veya şans oyunu olma yönünde) ve bu oyunlara ne kadar vakit ayırdıkları sorgulanmıştır.      

___

  • Coşkun İ., Psikopatolojinin Kumar Oynama Davranışı ve Alkol-Madde Kötüye Kullanımı İle İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Işık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2017.
  • Çabuk S., Şans Oyunlarının Toplum Üzerine Etkisi (Milli Piyango Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 2009.
  • Erdoğdu Y., Lise Düzeyindeki Ergenlerin Kumar Oynamaları İle Riskli Davranışları Arasındaki İlişkiler, Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2017.
  • Kılıç T., Şans Oyunları Kurumlarında Sosyal Sorumluluk, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2006.
  • Okur A., Kumar (Şans Oyunları) Raporu, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanlığı, 2011.
  • Seyrek, T., Bilgisayar, İnternet ve Şans Oyunları Bağımlılığı, 2016
  • Temiz K., İslam’da Kumar Yasağı, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuzmayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun, 2010.
  • Yaşar, N., Şans Oyunları ve İddaa, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Güz 2010, Cilt 9, Sayı 34.