Türkçe ve Almanca ana dili ders kitaplarında yazma eğitimi
Eğitimde istenilen kaliteye ulaşabilmek şüphe yok ki kapsamlı, aşamalı ve öğrenciye duygu, düşünce derinliği katabilecek bir ana dili eğitimine bağlıdır. Ana dili eğitimi dilbilgisi ve dil becerileri alanlarındaki çalışmalar ile gerçekleştirilmektedir. Dil becerilerinden yazma; dinleme, konuşma ve okuma becerilerinin son ve en önemli halkası olup, kişinin bireysel gelişimini ve toplumdaki yerini ortaya koyan bir faktördür. Bu nedenle yazmanın, bireysel gelişim açısından, çağımızda sadece okul eğitiminde değil, toplumun tüm sektörlerinde yaratıcı yazma gibi etkinlikler ile desteklenmesi pek çok faydalar sağlayacaktır. Bağımsız ve yaratıcı yazma seviyesine ulaşabilmek ancak hedefe yönelik sistematik ve düzenli çalışmalarla mümkün olabilir. Bu bağlamda temelleri ilköğretime dayanan yazma eğitiminin ilköğretim ders kitaplarında nasıl ele alındığı; Türkçe ve Almanca ana dil ders kitapları incelenerek karşılaştırmalı olarak Türkiye ve Almanya’da İlköğretim Birinci Kademe Dördüncü Sınıf Ana Dili Ders Kitaplarında Yazma Eğitimi ve Öğretimi (2007) adlı doktora tezinde ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu yazı söz konusu doktora çalışması ile elde edilen saptamalar ve karşılaştırmalı sonuçlar hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Teaching writing in Turkish and German native language school books
In order to be able to reach the optimum quality in education, it is absolutely necessary to provide an extensive, level-based language teaching method which will enrich the student by giving him both mental and emotional depth. The teaching of a native language is realized via the study of grammar and language skills. Writing is the last skill to be acquired but the most important language skill among the others which are listening, speaking and reading. Writing not only exposes the person’s individual development but also his status in society. Considering this very reason, writing needs to be improved, and this activity should not only be confined to schools, but it has to find support in every area of society. Also, for the sake of individual development, writing needs to be further supported with activities such as creative writing. Reaching the level of free and creative writing can only be possible by putting emphasis on systematic and regular studies aimed at achieving this target. This PhD thesis published under the title of Teaching Writing in Turkish and German Native Language School Books of the 4th Grade in Primary Education (2007), aims to demonstrate via a comparative study of Turkish and German language books, how the writing skill, which essentially starts at elementary school, is handled in elementary school textbooks. This article aims to provide information about the results and comparative findings of the above mentioned thesis.
___
- BARTNİTZKY, Horst ve BUNK Hans- Dieter (yayımlayanlar) (2005). Kunterbunt Sprachbuch 4, Ernst Klett Grundschulverlag GmbH, Leipzig.
- BARTNİTZKY, Horst. ve BUNK Hans-Dieter (yayımlayanlar) (2005).Kunterbunt Arbeitsheft zum Sprachbuch 4, Ernst Klett Grundschulverlag GmbH, Leipzig.
- BARTNİTZKY, Horst ve BUNK, Hans- Dieter (yayımlayanlar) (2005). Kunterbunt Lehrerband zum Lesebuch 4, Ernst Klett Grundschulverlag GmbH, Leipzig.
- BARTNİTZKY, Horst ve BUNK, Hans-Dieter (yayımlayanlar) (2005). Kunterbunt , Lesebuch 4, Ernst Klett Grundchulverlag GmbH, Leipzig.
- BARTNİTZKY, Horst ve BUNK, Hans-.Dieter (yayımlayanlar) (2005). Kunterbunt Lehrerband zum Sprachbuch 4, Ernst Klett Grundschulverlag GmbH, Leipzig.
- ÇANAKÇI, Hurşit, YARDIMCI, Semiha, YETİMOĞLU, E.Banu, TAŞDEMİR, Kadriye, ve ÖZAYKUT, Songül (2005). İlköğretim Türkçe 4 Ders Kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul.
- ÇANAKÇI, Hurşit, YARDIMCI, Semiha, YETİMOĞLU, E.Banu., TAŞDEMİR, Kadriye ve ÖZAYKUT, Songül (2005). İlköğretim Türkçe 4 Öğrenci Çalışma Kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul.
- ÇANAKÇI, Hurşit, YARDIMCI, Semiha., YETİMOĞLU, E.Banu, TAŞDEMİR, Kadriye. ve ÖZAYKUT, Songül (2005). İlköğretim Türkçe 4 Öğretmen Kılavuz Kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul.
- DURMUŞÇELEBİ, Mustafa (2007). Türkiye ve Almanya’ da İlköğretimde Ana Dili Öğretimi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe’nin Eğitimi ve Öğretimi Anabilim Dalı, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
- KASAPOĞLU, Berrin (2007). Türkiye ve Almanya’da İlköğretim Birinci Kademe Dördüncü Sınıf Ana Dili Ders Kitaplarında Yazma Eğitimi ve Öğretimi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.
- http://www.yayim.meb.gov.tr., “Okur Odaklı Bir Yaklaşımla Yazın Eğitimi”, Tülin POLAT, kış 2006.