6. sınıf matematik ders kitaplarının öğretmen perspektifiyle değerlendirilmesi

Ülkemizde son yıllarda tüm öğretim seviyelerinde bir reform hareketine girişilmiş ve bu bağlamda ilköğretim matematik dersi öğretim programları da değiştirilmiştir. Bu çalışma, 2006-2007 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanmasına başlanan İlköğretim (6-8) Matematik Dersi Öğretim Programı kapsamında hazırlanan 6. sınıf matematik ders kitapları hakkında öğretmenlerin genel değerlendirmelerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda, tabakalı örnekleme yoluyla Türkiye genelinde 14 ilden seçilen altıncı sınıf öğretmenlerinin okuttukları matematik ders kitabı hakkındaki görüşleri alınmıştır. Veri toplama aracı olarak açık uçlu bir sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Öğretmenlerin görüşlerini karşılaştırmak için hazırlanan form seçilen öğretmenlere 2006-2007 öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Verilerin analizi yapılırken matematik öğretmenlerinin yazılı ifadelerinden açığa çıkan temalar belirlenmiş ve bunların tekrarlanma sıklığına bakılarak sıralanmıştır. Araştırmanın sonunda, matematik öğretmenleri ders kitaplarında özellikle konuların sıralanışı, verilen bilgiyle istenenler arasındaki kopukluk, konuların yoğunluğu, etkinliklerin gereksiz ve uygulanabilir olmaması gibi sorunları dile getirmişlerdir.

___

  • ACUN, İ. ve KAMBER, T. (2007). “Yeni Sosyal Bilgiler Programının Uygulanabilirliği Açısından Değerlendirilmesi”, VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 27-29 Nisan 2007.
  • ÇALIK, S. (2007). “Sınıf Öğretmenlerinin Yenilenen İlköğretim Programlarının Ölçme ve Değerlendirme Süreci Hakkındaki Düşünceleri Üzerine Bir Araştırma”, 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 5-7 Eylül 2007.
  • DUBAN, N. ve KÜÇÜKYILMAZ, E.A. (2008). “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Alternatif Ölçme- Değerlendirme Yöntem ve Tekniklerinin Uygulama Okullarında Kullanımına İlişkin Görüşleri”, İlköğretim-Online, 7 (3), ss.769-784.
  • KARASAR, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • KAYA, E. ve ERSOY, A.F. (2007). “Sosyal Bilgiler Programının Uygulanmasında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 27-29 Nisan 2007.
  • KOMİSYON (2006). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6,7, 8. Sınıflar). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • MEB (2006). EARGED Başkanlığı Temel Eğitim Destek Programları Değerlendirme Raporu, Ankara, s.33.
  • MENTİŞ-TAŞ, A. (2007). “Öğretmen Adaylarının Yeni İlköğretim Programına ve İlköğretim Okullarında Uygulanmasına İlişkin Görüşleri”, 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 5-7 Eylül 2007.
  • ÖZDAŞ, A., TANIŞLI, D., YAVUZSOY-KÖSE, N. ve KILIÇ, Ç. (2007). İlköğretim Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Kullandıkları Değerlendirme Araç ve Yöntemlerine İlişkin Görüşleri”, VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 27-29 Nisan 2007.
  • TURGUT, M. F. (1977). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları. Ankara: Nüve Matbaası.
  • YAPICI, M. ve DEMİRDELEN, C. (2007). “İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri”, İlköğretim-Online, 6(2), ss.204-212.
  • ZORBAZ, K. Z. (2005). İlköğretim Okulları İkinci Kademe Türkçe Öğretmenlerinin Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Görüşleri ve Yazılı Sınavlarda Sordukları Sorular Üzerine Bir Değerlendirme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.