Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevresel Sektörler Ekseninden İzmir’e Bakış

Dünyada gezegenin sınırlarına vurgu yapan çalışmalar 1970’li yıllardan itibaren yayınlanmaya başlamıştır. Son dönemde elde edilen bulgulara göre; özellikle 1950’lerden sonra gezegenin sistemlerine ilişkin parametrelerde gerçekleşen olumsuz artışlar, büyük oranda insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde etkisi giderek daha çok hissedilen küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, yaşanan çevre felaketleri ve içinde bulunduğumuz pandemi de gerek gezegen için gerekse yaşamlarımız için kırılganlıklarımızı arttırmaktadır. Bu nedenle artık mevcut yaşam biçimlerimizle devam edemeyeceğimiz pek çok kesim tarafından kabul görmekte ve bir dönüşümün gerekliliği açıkça ortaya konulmaktadır. Bu dönüşümün çerçevesi sorunlu üretim ve tüketim örüntülerinin, sosyal sistemlerimizin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması ile çizilmektedir. Bu nedenle özellikle ekonomik alanda bir dönüşümün; çevresel ve sosyal alanlarda insan kaynaklı baskıları azaltmada ciddi bir etkisi olacaktır. Gerçekleştirilecek çevresel analizlerle ekonominin bu alandaki potansiyelinin ortaya konulabilmesi ekonomik dönüşüm için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada da sürdürülebilir kalkınma perspektifinden yola çıkılarak çevresel sektörler açısından İzmir ilinin potansiyeli değerlendirilmektedir.

___

  • Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu. “Geleceğe Dair: Paris İklim Anlaşması.” Erişim Tarihi: 20 Eylül 2020. https://www.avrupa.info.tr/sites/default/files/2016-08/brochure_4_v2.pdf.
  • Börü, Pınar. “Türkiye’de Çevresel Mal ve Hizmetler Sektörü: Çıktı, İstihdam, Yatırım ve Gelişme Potansiyelleri.” Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, 2020.
  • European Commission. “The European Green Deal sets out how to make Europe the first climate-neutral continent by 2050, boosting the economy, improving people’s health and quality of life, caring for nature, and leaving no one behind.” Erişim Tarihi: 25 Eylül 2020. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/e%20n/ip_19_6691.
  • European Commission. “A new Industrial Strategy for a globally competitive, green and digital Europe.” Erişim Tarihi: 25 Eylül 2020. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_20_425.
  • Eurostat. “Environmental sector.” Erişim Tarihi: 11 Eylül 2020. https://ec.europa.eu/eurostat/web/environment/environmental-sector.
  • Meadows, Donella H., Dennis L. Meadows, Jørgen Randers, ve William W. Behrens III. The Limits to Growth: A Report for the Club of Rome’s Project on the Predicament of Mankind. New York: Universe Books, 1972.
  • OECD/Eurostat. The Environmental Goods and Services Industry: Manual for Data Collection and Analysis. Paris: OECD Publishing, 1999.
  • Rockström, Johan, Will Steffen, Kevin Noone, Åsa Persson, F. Stuart III Chapin, Eric Lambin, Timothy M. Lenton, Marten Scheffer, Carl Folke, Hans Joachim Schellnhuber, Björn Nykvist, Cynthia A. de Wit, Terry Hughes, Sander van der Leeuw, Henning Rodhe, Sverker Sörlin, Peter K. Snyder, Robert Costanza, Uno Svedin, Malin Falkenmark, Louise Karlberg, Robert W. Corell, Victoria J. Fabry, James Hansen, Brian Walker, Diana Liverman, Katherine Richardson, Paul Crutzen, ve Jonathan Foley. “Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity.” Ecology and Society 14, s. 2 (2009).
  • Sachs, Jeffrey, Guido Schmidt-Traub, Christian Kroll, Guillaume Lafortune, ve Grayson Fuller. SDG Index and Dashboards Report 2018. New York: Bertelsmann Stiftung and Sustainable Development Solutions Network, 2018. https://s3.amazonaws.com/sustainabledevelopment.report/2018/2018_sdg_index_and_dashboards_report.pdf.
  • Sürdürülebilir Kalkınma Türkiye. “The Future We Want.” Erişim Tarihi: 10 Eylül 2020. http://www.surdurulebilirkalkinma.gov.tr/wpcontent/uploads/2016/06/Future_We_Want.pdf.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. Çevre İstatistikleri. Sorularla Resmi İstatistikler 8. Ankara: TÜİK, 2009.
  • Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği. Ekonomik Göstergeler Merceğinden Yeni İklim Rejimi Raporu. İstanbul: TÜSİAD, 2020. https://tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/10633-ekonomik-gostergeler-merceginden-yeni-i-klim-rejimi-raporu.
  • UNDP Türkiye. “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları.” Erişim Tarihi: 26 Ağustos 2020. https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-developmentgoals.html.
  • United Nations Development Programme. Human Development Report 2011: Sustainability and Equity – A Better Future for All. New York: UNDP, 2011. http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/271/hdr_2011_en_complete.pdf.
  • World Commission on Environment and Development. Our Common Future. Oxford: Oxford University Press, 1987.