ÖZEL VE RESMİ OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ VE SINIF YÖNETİM BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Bu araştırmanın amacı özel ve resmi okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri ve sınıf yönetim becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini özel ve resmi okullarda görev yapan toplam 321 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak “Maslach Tükenmişlik Envanteri” ve “Sınıf Yönetimi Becerisini Değerlendirme Ölçeği”, kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemlerinden frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, t-testi, Tek faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Moments çift yönlü korelâsyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada özel okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin orta ve sınıf yönetim becerilerinin ise yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada resmi okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri ve sınıf yönetim becerilerinin yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada özel okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği; mesleki kıdeme göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği; sınıf yönetimi becerilerinin ise cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Resmi okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri ve sınıf yönetimi becerilerinin cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca hem özel hem de resmi okullarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri ve sınıf yönetim becerileri arasında bir ilişki olmadığı sonucuna da ulaşılmıştır.

THE RELATIONSHIP BETWEEN BURNOUT LEVELS AND CLASSROOM MANAGEMENT SKILLS OF TEACHERS WORKING IN PRIVATE AND PUBLIC SCHOOLS

The aim of this research is to determine the relationship between burnout levels and classroom management skills of teachers working in private and public schools. In the research, relational screening model was used. The sample of the research consists of 321 teachers working in private and public schools. In the research, "Maslach Burnout Inventory" and "Classroom Management Skill Evaluation Scale" were used as data collection tools. Frequency, percentage, mean, standard deviation, T-test, One-factor Variance Analysis (ANOVA) and Pearson Moments bidirectional correlation analysis were used in the analysis of data. In the research, it was concluded that the burnout levels of teachers working in private schools are medium and their classroom management skills are high. In the research, it was concluded that the burnout levels and classroom management skills of teachers working in public schools are high. The burnout levels of teachers working in private schools do not differ significantly by gender. In terms of Professional seniority, a significant diffecerence was observed. The study suggested that the classroom management skills of teachers working in private schools do not differ significantly according to gender and professional seniority. The study also revealed that the burnout levels and classroom management skills of teachers working in public schools did not differ significantly according to gender and professional seniority variable. The study also concluded that there is no relationship between burnout levels and classroom management skills of teachers working in both public and private schools.

___

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKUL DEĞERLENDĠRME ÖLÇEĞĠ: ÖLÇEK GELĠġTĠRME ÇALIġMASI1

Mehmet Yaşar KILIÇ, DENİZ GÜLMEZ, Mustafa YAVUZ

ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE EĞİTİCİ FİLMLERİN KULLANILMASINA İLİŞKİN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENEYİMLERİ

Emine AVCI, MELİKE FAİZ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE OKUL DIŞI ÖĞRENME ORTAMLARINA YÖNELİK EBEVEYN GÖRÜŞLERİ

Sema İNCE, Nur AKCANCA

BABALARIN ÇOCUK SEVME DÜZEYLERİ İLE ÇOCUKLARIYLA İLGİLENME DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Merve Nur EKİCİ, Fatma ÇALIŞANDEMİR

TÜRKİYE’DE SOSYAL BİLGİLER ALANINDA VATANDAŞLIK EĞİTİMİNE YÖNELİK YAPILAN NİTEL ARAŞTIRMALARIN ANALİZİ (2010-2020)

İrem NAMLI ALTINTAŞ, Çiğdem KOZANER YENİGÜL

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN EKOLOJİK OKURYAZARLIK BİLGİ VE FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Aslı YILDIRIM, Merve ÖZER

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ BAĞLAMINDA MENTOR ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ REHBERLİK YETERLİKLERİ

ZELİHA YAZICI, Aziz ASLAN, Begümhan YÜKSEL

KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI ÖZ–YETERLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMU: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Ayşenur BÜYÜKGÖZE-KAVAS, ESAT ŞANLI, Ümit Yaşar İSLAM

OKUMA STRATEJİLERİNİN PROGRAMLAR VE DERS KİTAPLARI BAĞLAMINDA İNCELENMESİ

Üzeyir SÜĞÜMLÜ, Kadriye DOĞAN

BELİREN YETİŞKİNLİK DÖNEMİNDE ROMANTİK İLİŞKİ DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK BENLİK AYRIMLAŞMASI, OTANTİKLİK VE DEPRESYON

Büşra YILMAZ, Bülent GÜNDÜZ