ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE EĞİTİCİ FİLMLERİN KULLANILMASINA İLİŞKİN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENEYİMLERİ

Eğitici filmler, eğitim içerikli olarak hazırlanan filmlerdir. Bu filmler eğitim ortamlarını, eğitim yöneticilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri çok yönlü olarak ele almaktadır. Eğitici filmlerin öğretmen eğitiminde yararlanılabilecek bir kaynak olduğu bilinmektedir. Bu yönüyle filmler henüz mesleğe başlamamış öğretmen adaylarına eğitim-öğretim ortamlarını tanıtacak ve adaylarda mesleğe yönelik tutum ve yaklaşımlar geliştirecektir. Bu araştırmanın amacı, öğretmen eğitiminde eğitici filmlerin kullanılmasına ilişkin Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının deneyimlerini ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma modellerinden fenomenoloji olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde bir devlet üniversitesinin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Programı’nda öğrenim görmekte olan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 17 adet 2.sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Öğretim İlke ve Yöntemleri dersi kapsamında adaylara öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum ve yaklaşımlar kazandırmak amacıyla 6 film izletilmiştir. Adaylardan öğretmen eğitiminde eğitici filmlerin kullanılmasına ilişkin anket yoluyla veriler elde edilmiştir. Eğitici filmlerin öğrenciye yaklaşım konusunda adaylara öğrencilerin bireysel farklılıklarının olduğunu fark etmeyi ve öğrencilerle doğru iletişim kurmayı sağladığı; çağdaş ve yenilikçi bir anlayışa sahip olmayı ve öğretmenin öğrenci ile etkili iletişim kurmayı sağladığı; öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum ve davranış kazandırıcı olduğu ve öğrenciye yaklaşım açısından katkı sağlayıcı olduğu tespit edilmiştir. Sosyal Bilgiler derslerinde filmlerin kullanılmasının ise öğrencilerin öğrenmesini destekleyici olması yönüyle önemsemektedirler.

PROSPECTIVE SOCIAL STUDIES TEACHERS' EXPERIENCES ON USING EDUCATIONAL FILMS IN TEACHER EDUCATION

Educational films are prepared as educational content. These films cover educational environments, educational administrators, teachers, students and parents in many ways. It is known that educational films are a resource that can be used in teacher education. In this respect, films will introduce the educational environments to prospective teachers who have not yet started their profession and develop attitudes and approaches towards the profession. The aim of this study is to reveal the experiences of prospective Social Studies teachers about using educational films in teacher education.The research was designed as phenomenology from qualitative research models. The study group of the study consists of 17 second year prospective teachers who are studying in the Social Studies Education Undergraduate Program of a public university and who voluntarily participate in the research in the fall semester of 2018-2019 academic year. Within the scope of the Teaching Principles and Methods course, 6 films were screened in order to gain the attitudes and approaches related to the teaching profession. Then, data were obtained through a questionnaire on the use of educational films from prospective teachers.The educational films show that prospective teachers have individual differences of students, provide a contemporary and innovative understanding and enable the teacher to communicate effectively with the student; they stated that they were gaining attitudes and behaviors related to teaching profession and contributing in terms of approach to students. The importance of the use of films in social studies courses is that they support students' learning.

___

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIF YÖNETİMİ ENGELİ OLARAK İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR: KALİTATİF BİR DEĞERLENDİRME

Mehmet TURAN, Zübeyde YARAŞ

OKUL DEĞERLENDĠRME ÖLÇEĞĠ: ÖLÇEK GELĠġTĠRME ÇALIġMASI1

Mehmet Yaşar KILIÇ, DENİZ GÜLMEZ, Mustafa YAVUZ

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERİN EVLİLİK UYUMLARININ SOSYO-DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Mustafa GÜLER

ÖZEL VE RESMİ OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ VE SINIF YÖNETİM BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Ahmet Melih GÜNEŞ

JEAN-JACQUES ROUSSEAU’NUN EMİLE ADLI ESERİNİN ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ VE ÖĞRETİMİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ

Gamze CEBECİ TOPCUBAŞI, BAYRAM TAY

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME BELİRSİZLİKLERİNE TOLERANSLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİ

Kemal ÖZTEMEL, Furkan KİRAZCI

TÜRKİYE VE AVRUPA’DA YABANCI DİL EĞİTİMİ: BİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Aysel DEREGÖZÜ

FEN BİLİMLERİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI İLE DERS KİTAPLARININ OKUL DIŞI ÖĞRENME AÇISINDAN İNCELENMESİ

Özlem OKTAY, Sümeyra ÜNER, Ahmet ILHAN SEN

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ BAĞLAMINDA MENTOR ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ REHBERLİK YETERLİKLERİ

ZELİHA YAZICI, Aziz ASLAN, Begümhan YÜKSEL

KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI ÖZ–YETERLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMU: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Ayşenur BÜYÜKGÖZE-KAVAS, ESAT ŞANLI, Ümit Yaşar İSLAM