Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin serbest zamanlarını değerlendirme anlayış ve alışkanlıkları

Araştırmada Burdur Meslek Yüksek Okulu’nun çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencilerin serbest zamanlarını değerlendirme anlayış ve alışkanlıklarını ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik bir anket geliştirilmiştir. Geliştirilen anketin anlaşılabilirliği, kapsam geçerliği ve güvenirliği test edildikten sonra programların her sınıfında tesadüfü örneklem yöntemiyle 530 öğrenciye uygulanmıştır. Bunlardan hatasız dolduran 345 erkek, 180 kız olmak üzere toplam 525 kişinin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen verilere istatistik işlem olarak her soru için çapraz tablo işlemi yapılarak frekans (%) dağılımı uygulanmıştır. İşlem sonucunda verilen cevap gözeneklerinin yüzde değerleri incelenerek değişkenler arasında ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin, serbest zamanı kişinin istediği an özgürce kullanabileceği zaman ve yapmak zorunda olduğu iş dışı zaman olarak tanımladıklarını, serbest zamanı arkadaşlarıyla birlikte dosta zaman geçirme ve yeni arkadaşlar edinme, bilgi ve kültürü arttırıcı, sıkıntıdan kurtularak sağlık açısından yararlı ve mutluluk aracı olarak gördüklerini, boş vakitlerinde sosyal, ilmi ve kültürel, sanatsal etkinlikleri yapmadıklarını, sinema ve tiyatroya gittiklerini, kitap ve gazete okuduklarını, çarşı pazar gezdiklerini, arkadaşlarını ziyaret ettiklerini ve spor yarışmalarını izlediklerini, bilgisayarda çeşitli sitelere girmek gibi faaliyetlerde bulunduklarını, istedikleri etkinlikleri yapabilmeleri için kısmen serbest zaman bulabildiklerini, okullarının sosyal faaliyetlerini genelde yeterli bulmadıklarını ve sosyal, sportif tesislerini genel olarak kullanamadıklarını söyleyebiliriz.

Practices and understanding of leisure activities of the students in Mehmet Akif Ersoy University Vocational High School

In this research, we aim to uncover the leisure activities of the students in our high school. We applied a questionnaire (after testing its credibility) to the students in all classes and programs of 530 by casual exemplification method. 525 of them are evaluated. 345 of them are from boys and 180 of them are from girls. Evalvation and comments were done by looking at the answers. Frequence (%) dispersing was applied to the results as statistical proceeding by cross table process. We checked the relationship among the variations by examining the values of % of the answers. As a result we saw that they explained their leisure as out work times, making friend-ships, gaining culture and knowledge, and health. They go to cinema and theatre, read books and newspapers, walk around and visit friends and watch sportive activities. They find time to do some activities, but not in their school.

___

Baltaş, A ve Baltaş, Z. (1987), Başarılı ve Sağlıklı Olmak İçin Stres ve Başarma Yolları, İstanbul: 5. Baskı, Remzi Kitapevi.

Bağır , S ve Geri, S. ( 2006), “ Moskova Meslek Okulundaki Öğrencilerin Serbest Zaman Faaliyetleri Periyodunda Fiziksel Aktivitelere Olan İlgileri” 3-5 Kasım , 9 Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Muğla: Muğla Üniversitesi.

Başaran, Z ve Erenci, T (2006), “ Bir Üniversite kampüsünde Rekreasyon Tercihinin Belirlenmesi ( Umuttepe Örneği)” 3-5 Kasım , 9 Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Muğla Üniversitesi, Muğla.

Bilgütay, A. (1973), “Memleketimizde Tabiatı Koruma ve Rekreasyon” Çalışma ve Çalışma Dışı Zamanın Planlanması Seminer Sonuçları Raporu, Ankara: ODTÜ.

Karaküçük, S. (1995), Rekreasyon, Ankara: Seren Matbaacılık.

Kalkınma Planlarında Spor, (1990), Ankara: T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü

Korucu, G. ; Yetim , A. ; Güllü, M ( 2006), “ Sınıf öğretmeni Adaylarının Boş Zaman Alışkanlıkları İle Spora Olan İlgilerinin İncelenmesi” 3-5 Kasım , 9 Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Muğla: Muğla Üniversitesi.

Ozankaya, Ö. (1980), Toplumbilim Terimleri Sözlüğü, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2. bs. Karaküçük, S. (1995)’den alıntı, Rekreasyon, Ankara: Seren Matbaacılık.

Pepe, K. ; Oflaz-Hergül, E. ; Koç, İ.İ (2006), “ M.A.E.Ü Eğitim Fakültesinde Okuyan Öğretmen adaylarının Boş Zaman Anlayış ve Alışkanlıklarının Araştırılması”, 3-5 Kasım , 9 Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Muğla: Muğla Üniversitesi.

Türk Gençliği ve Sporunun Hizmetinde 60 yıl, Ankara: T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü.

Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, (1995), Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Yayını.

Weber, E. (1973), “Serbest zamanlar Sorunu”, Gençlik Lideri El Kitabı, Ankara: GSB Yayını.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ