Matematik öğretmen adaylarının uygulama etkinliklerine ilişkin algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi

Bu çalışmada matematik öğretmen adaylarının “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme” dersi uygulama etkinliklerine yönelik algılarını cinsiyet ve öğrenim görülen programlar bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama yönteminin kullanıldığı bu araştırmanın örneklemini, Karedeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Ortaöğretim ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği programlarında öğrenim gören toplam 146 matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak beş alt faktörden oluşan 25 maddelik bir algı ölçeği geliştirilmiş ve 2005-2006 öğretim yılı bahar döneminde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11.0 istatistik paket programında t-testi ve ANOVA çözümlemesi yapılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda etkinliklerin kız ve erkek öğrencileri eşit oranda kendine çektiğini ve bir tarafa üstünlük verilmesine yol açmadığı ortaya çıkmıştır. Programlara göre öğretmen adaylarının bireysel, mesleki, öğrenme, kazanım ve sosyal alt faktörlerine ilişkin algılarının olumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, öğretmen adaylarının uygulama etkinliklerinin kendi gelişimlerine yarar sağladığı düşüncesini paylaştığını göstermektedir. Uygulamada karşılaşılabilecek problemleri araştıran ve çözüm önerileri sunacak çalışmaların yapılması önerilmektedir.

Examining prospective mathematics teachers' perceptions towards practicing activities in terms of different variables

In this study, it is aimed to examine prospective mathematics teachers’ perceptions toward activities related to the practice of Planning and Evaluation in Instruction course from program and gender perspectives. A total of 146 prospective mathematics teachers who attend primary and secondary mathematics education program at Fatih Education Faculty of Karadeniz Technical University participated as a subject in this survey study. An instrument, 25-item perception scale composed of five sub-factors, was developed and administered during the spring semester of 2005-2006 academic year. The data were analyzed by SPSS 11.0 by using t-test and ANOVA statistical techniques. Data analysis revealed that activities appealed both boys and girls in equal proportion and do not cause to privilege in favor of one side. According to programs, prospective teachers in the subject group have positive perceptions about all sub-factors were determined. This result indicates that they shared the idea of practicing activities provide benefits to their development. It is suggested that studies are required which investigate and produce suggestions to problems may appear in practices.

___

Büyüköztürk, Ş. (2003). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı (3.Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Coştu, B., Karamustafaoğlu, S., Ayas, A. (2005). “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi”. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(29), 111-120.

Çelik, F. ve Önal, A.S. (2005). “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(2), 39-59.

Erdoğan, İ. (2002). Yeni Bir Binyıla Doğru Türk Eğitim Sistemi Sorunlar ve Çözümler. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Kaptan, S. (1999). Bilimsel Araştırma Teknikleri ve İstatistik Yöntemleri (11.Baskı). Ankara: Tek Işık Web Ofset.

Karaca, E. (2006). “Öğretimi Planlama, Uygulama ve Değerlendirme Yeterliklerine Yönelik Bir Algı Ölçeği”. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 25 (6), s.119-128.

Nakiboğlu, C. ve Karakoç, Ö. (2005). “The Forth Knowledge Domain a Teacher Should Have: The Pedagogical Content Knowledge”. Educational Sciences: Theory & Practice, 5(1), 201-206.

National Council of Teachers of Mathematics (2000). Principles and Standards for School Mathematics. Reston, VA: NCTM.

Sherin, M.G. (2002). ”When Teaching Becomes Learning”.Cognition and Instruction, 20(2), 119-150.

Tanrıöğen, A. ve Baştürk, R. (2005). “İkinci Öğretim Öğrencilerinin İkinci Öğretim Programına İlişkin Görüşleri”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(2), 60-71.

Topbaş, E. ve Toy, B.Y. (2005). “Kalabalık Sınıflarda Öğrenci Merkezli Öğretim Uygulamaları: Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Örneği”. XIV.Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı (s.57-63). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

Yeler, M. (2001). “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersine İlişkin Öğrenci Görüşleri”. Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(3), 131-143.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akademisyenlerin işe güdülenmesinde “hijyen” ve “güdüleme” faktörlerinin önemi

Aycan Çiçek SAĞLAM

3- 9 Ve 13 yaş grubu çocukların anlatılarında ortaya çıkan zaman zarflarının sıklık ve işlevleri: Gelişimsel bir bakış açısı

MEHMET ÖZCAN

Coğrafya bölümü ve coğrafya eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin ekonomik coğrafya ile ilgili güncel bilgilere ilişkin yeterlilik durumları

Necati TOMAL

Amatör futbolcularda müsabaka döneminde yapılan 7 haftalık futbol antrenmanlarının bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisi

Dursun GÜLER

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin serbest zamanlarını değerlendirme anlayış ve alışkanlıkları

Muzaffer TEKİN

8-10 yaş grubu Türk kız çocukların sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluklarının değerlendirilmesi ve normları

Dursun GÜLER, Şükrü Serdar BALCI, Filiz ÇOLAKOĞLU, Selma KARACAN

Matematikte öğrenme güçlüğü gösteren öğrencilere yönelik öğretim yaklaşımları

Soner DURMUŞ

Özel yetenek sınavlarında yerleştirmeye esas olan puan ve katsayıların alan ve alan dışından gelen adaylara yansıması (Karşılaştırmalı durum saptaması)

AHMET SERKAN ECE

Çevre bilimi dersi alan ve almayan sınıf öğretmenliği öğrencilerinin çevreye ilişkin tutumları ve çevre bilimi dersindeki başarılarının karşılaştırılması

Huriye DENİŞ, Hasan GENÇ

Davraz Dağı’nın turizm potansiyeli ve sorunlarını belirlemeye yönelik bir araştırma

SALİH CEYLAN, HİLMİ DEMİRKAYA