Bilim ve Sanat Merkezlerinde Görev Yapan Türkçe Öğretmenlerinin Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi

Millî Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi'nde özel yetenekli öğrenci, zekâ, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren öğrenci olarak tanımlanmaktadır. Yaşıtlarından farklı özelliklere sahip olan bu öğrencilerin, var olan potansiyellerini kullanmaları ve geliştirebilmeleri için farklılaştırılmış bir eğitim programı gerekmektedir. Ülkemizde karşılanmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Bilim ve Sanat Merkezlerine yönelik hazırlanan yönergede öğrencilerin performansları ve eğitim ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak bireyselleştirilmiş eğitim programlarına (BEP) göre bire bir ve/veya grup eğitimi şeklinde yürütüleceği ifadesi bulunmaktadır. Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinde de ilkeler başlığı altında yer almasına rağmen bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hakkında yapılmış çalışmaların yalnız zihinsel engelliler ya da öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler ile ilgili olduğu ve üstün zekâlı/yetenekli öğrenciler ile ilgili bir BEP araştırması yapılmadığı görülmektedir. Araştırmanın amacı Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden kullanılmıştır. Çalışmaya Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan 19 Türkçe öğretmeni katılmıştır. Çalışma grubundaki bu 19 öğretmen ile gönüllülük esasına göre görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma ile Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan Türkçe öğretmenlerinin BEP hazırlamadaki en büyük zorluğu öğrenci sayısı ve zaman sorunu olarak gördükleri; bir kısmının BEP'i gereksiz ve faydasız buldukları, BEP hazırlama ile ilgili herhangi bir eğitim almadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.

Examination of the Opinions of Turkish Teachers Works in Science and Art Centers About Individualized Education Plan

On Ministry of National Education Science and Art Centers Instruction, special talented student is defined that they perform at a high level according to their peers on intelligence, creativity, art, leadership capacity or special academic fields. These students, who have different characteristics from their peers, need a differentiated education program in order to use and develop their potential. In Turkey, this education is compensated with Science and Art Centers. On instruction prepared according to the Science and Art Centers within Ministry of National Education, there is an expression that training services will be conducted in the form of individual and / or group training according to individualized training programs (IEP) to be prepared in accordance with the performances of special talented students and training needs. Although it is under the title of principles on Science and Art Centers Instruction, it seems that studies on the individualized education program (IEP) are concerned only with students with mental disabilities or with learning disabilities and that no IEP research has been conducted on gifted / talented students. The aim of the research is to examine the opinions of the Turkish teachers working at the Science and Art Centers about the IEP. In the study, interview technique structured from qualitative research methods was used. Nineteen Turkish teachers working in the Science and Art Centers participated in the study. Negotiations were conducted with these 19 teachers in the working group on the basis of volunteerism. By study, it has been concluded that Turkish teachers working in Science and Art Centers thought that the number of students and time is the greatest difficulty of in the preparation of IEP, some of the teachers found the IEP unnecessary and useless, did not receive any training on IEP preparation.

___

Doğan, S. (2015). Üstün yetenekli öğrencilerin psikolojik ihtiyaçlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Gardner, H and Hatch, T. (1990) Multiple intelligences go to school: educational ımplications of the theory of multiple ıntelligences. CTE Technical Report Issue NoA http://www.edc.org/CCT/ccthome/ reports/tr4.html.

Genç, M. A. (2013). Üstün yetenekli öğrencilerin görsel sanatlar eğitiminde disiplinlerarası öğretim etkinliklerinin değerlendirilmesi, (Konya bilsem örneği). Yayınlanmamış Doktora Tezi. Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

İncekara, H. (editör) (2012). TBMM üstün yetenekli çocukların keşfi, eğitimleriyle ilgili sorunların tespiti ve ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak etkin istihdamlarının sağlanması amacıyla kurulan meclis araştırması komisyonu raporu. Erişim tarihi: 17.01.2017. https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem24/yil01/ss427.pdf

Karabey B., Yürümezoğlu K. (2015). Yaratıcılık ve üstün yetenekliliğin zekâ kuramları açısından değerlendirilmesi, Buca Eğitim Fakültesi Dergisi: Sayı: 40 s. 86-106. Erişim tarihi:20.01.2017.http://www.befjournal.com.tr/index.php/dergi/article/view/672/pdf_220

Karasar, N., (2011). Bilimsel araştırma yöntemi (22. Basım). Ankara. Nobel Yayınları

Kargın, T. (2007). Eğitsel değerlendirme ve bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama süreci, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Dergisi, 8(1), s. 01-16. doi: 10.1501/Ozlegt_0000000103.

Kuyumcu, Z. (2011). Bireyselleştirilmiş eğitim planı ( bep) geliştirilmesi ve uygulanması sürecinde öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Mertol, H. (2014). Türkiye ve ABD'de üstün zekâlı çocuklara sosyal bilgiler dersi veren öğretmenlerin görüş ve uygulamaları (Hope projesi ve bilsem örneği), Yayınlanmamış Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

MEB (2006). Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği. Erişim tarihi:31.01.2017.http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2006/05/20060531-2.htm

MEB (2015). Özel eğitim ve rehberlik hizmetleri genel müdürlüğü bilsem yönergesi. Erişim tarihi: 20.01.2017.http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_09/18101802_bilimvesanatmerkezleriyn ergesi.

Öpengin, E. (2011). Üstün zekâlı öğrencilerin bakış açısıyla üstün zekâ etiketinin öğrencilerin çeşitli algıları üzerindeki etkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Özbay, Y. (2013). Üstün yetenekli çocuklar ve aileleri, Erişim tarihi: 19.01.2017. http://ailetoplum.aile.gov.tr/data/542925ac369dc32358ee29fb/ustunyeteneklicocuklar.pdf

Özkan, N. (2009). Üstün zekâlı-üstün yetenekli çocukların eğitiminde okulun, öğretmenin ve ailenin yeri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Öznacar, D. M., Bildiren, A. (2012). Üstün zekâlı öğrencilerin eğitimi ve eğitsel bilim etkinlikleri. Ankara Anı Yayıncılık.

Sternberg, R. J.( 2003).Wisdom, intelligence, and creativity, synthesized. New York: Cambridge University Press.

Talu, N. (1999). Çoklu zekâ kuramı ve eğitime yansımaları, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, s. 164 - 172.

Türkçe Sözlük (1998) Türk Dil Kurumu Yayınları. 9. Baskı. Cilt, 2. Ankara.

Yıldırım, A., Şimşek H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 7. Baskı. Ankara. Seçkin Yayıncılık.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ