Evaluating Indoor Environmental Quality of a Wellness Center Through Objective, Subjective and Architectural Criteria

Designing a good indoor environment is necessary for its health effects on the users. Therefore, the assessment of indoor environmental quality (IEQ) should include analysis of objective measures and architectural assessment as well as users’ comfort evaluations. In this research, a wellness center in Ankara, Turkey is chosen as a case space. In order to assess its indoor environmental quality, acoustical, lighting, thermal and humidity measurements on indoor environment, questionnaires on user experience and architectural assessment of the chosen case space is presented. The findings obtained from the measurements and questionnaires are presented in detail. In addition, the relationship between objective and subjective data is statistically tested. Moreover, overall architectural assessment and material type and usage analysis are also included. Special spaces such as, exercise and treatment rooms in the case space are focused specifically for in depth function and activity related analyses. In addition, demographical and space usage data are also statistically tested with considering the importance and physical perception ratings of the IEQ parameters. Obtained results show that, age, frequency of visit and purpose of visit are the factors that affect the subjective evaluation of the IEQ parameters. Furthermore, the measured objective data are compared to international standards, where incompliances are found in the acoustic and lighting conditions of the case wellness center.

Bir Sağlıklı Yaşam Merkezinin İç Mekan Fiziksel Çevre Kalitesinin Nesnel, Öznel ve Mimari Kriterler Çerçevesinde İncelenmesi

Kabul edilebilir bir iç mekan kalitesinin tasarlanması, mekanda bulunan kullanıcıların üzerindeki sağlık etkileri nedeniyle çok önemlidir. Kapalı alan kalitesinin değerlendirilmesi dört temel parametre ile gerçekleştirilmektedir. Bu parametreler, iç mekan hava kalitesi, ısıl konfor, aydınlatma seviyesi ve akustik konfor olarak örneklenebilir. Bu araştırmada üç temel metot kullanılarak analizler sağlanmıştır. Bunlar, kapalı bir alanda bulunan çevre koşullarının kalitesini yerinde ölçümleme, öznel kullanıcı değerlendirmeleri ve seçilen alanının mimari analizi olarak belirlenmiş ve alan çalışması için bir sağlıklı yaşam merkezi seçilmiştir. Nesnel veriler uluslararası standartlarla karşılaştırılmış ve detaylı sunulmuştur. Araştırmanın bulguları istatistik testler ile desteklenmiş ve yapılan üç farklı analizin arasında birçok korelasyon ve ilişki saptanmıştır. Analizlere ek olarak, egzersiz ve tedavi odaları fonksiyon ve aktivite odaklı olarak detaylı irdelenmiş ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. İlk korelasyon, egzersiz odası için aydınlatma parametresinin nesnel ve öznel verileri arasında kurulmuştur. Ayrıca, katılımcıların demografik ve alan kullanımı verileri ile farklı alanlardaki öznel fiziksel algılama ve önem değerlendirmesi arasında korelasyonlar saptanmıştır. Son olarak, ANOVA testi ve ortalama analizlerinin karşılaştırılması sonucunda, egzersiz odaları, tedavi odalarından çok daha gürültülü, daha aydınlık, daha serin ve daha nemli bulunmuştur.

___

Andersen,R.V.(2009).OccupantBehaviorwithregardtoControloftheIndoorEnvironment(PhDThesis).Lyngby:TechnicalUniversityofDenmark.

Alhorr,Y.,Arif,M.,Katafygiotou,M.,Mazroei,A.,Kaushik,A.,& Elsarrag,E.(2016).Impactofindoorenvironmentalquality onoccupantwell-beingandcomfort:Areviewoftheliterature.InternationalJournalofSustainbaleBuiltEnvironment, 5,1-11.

Alkabashi,A.H.A.(2017).IndoorEnvironmentalQualityAssessment:ACaseStudyinWellnessCenter,Ankara(Master’sThesis).ÇankayaUniversity.

Almeida,R.M.,DeFreitas,V.P.,&Delgado,J.M.(2015).Indoor EnvironmentalQuality.InAlmeida,R.M.,DeFreitas,V.P., &Delgado,J.M.(eds.)SchoolBuildingsRehabilitation:IndoorEnvironmentalQualityandEnclosureOptimization(pp. 5-17).Cham:SpringerInternationalPublishing.

Apte,M.G.,Fisk,W.J.,&Daisey,J.M.(2000).Associations BetweenIndoorCO2ConcentrationsandSickBuildingSyndromeSymptomsinUSOfficeBuildings:AnAnalysisofthe 1994-1996BASEStudyData.IndoorAirJournal.10,246-257.

ASHA.(2015).Noiseisdifficulttodefine!(AudiologyInformation Series).Maryland:AmericanSpeech-Language-HearingAssociation.

ASHRAE.(2010).ProposedNewGuideline10:InteractionsAffectingtheAchievementofAcceptableIndoorEnvironments. Atlanta:AmericanSocietyofHeating,RefrigeratingandAirConditioningEngineers,Inc.

ASID.(1996).IncreasingOfficeProductivitythroughIntegrated AcousticPlanningandNoiseReductionStrategies.Washington,DC:AmericanSocietyofInteriorDesigners.

ASID.(2004).IncreasingOfficeProductivitythroughIntegrated AcousticPlanningAndNoiseReductionStrategies.WashingtonDC:AmericanSocietyofInteriorDesigners.

Benson,J.(2013).SustainableStrategiesforGreenHotelDesign (Master’sThesis).Michigan:EasternMichiganUniversity. Bluyssen,P.M.(2013).Understandingtheindoorenvironment. Delft:FacultyofArchitecture,DelftUniversityofTechnology.

Bluyssen,P.M.(2013).Understandingtheindoorenvironment. Delft:FacultyofArchitecture,DelftUniversityofTechnology.

Chung,P.R.,Chiang,C.M.,Chou,P.C.,&Lin,B.C.(2011).The inquisitionalresearchofindoorenvironmentalqualityinTaiwanaging-care-institutions.IEEE,1816-1819.

CISCA.(2010).AcousticsinHealthcareEnvironments.St.Charler, IL,USA:Ceiling&InteriorSystemsConstructionAssociation.

Evans,G.W.,&Johnson,D.(2000).StressandOpen-OfficeNoise. JournalofAppliedPsychology.85(3),779-783.

Hawkes,D.(2007).TheEnvironmentalImagination:Technicsand PoeticsoftheArchitecturalEnvironment.Abingdon:Taylor& FrancisGroup.

Harrison,P.T.(2002).IndoorAirQualityGuidelines.Occupat ional&EnvironmentalMedicine.59,73-74.

Hobday,R.(2011).IndoorEnvironmentalQualityinRefurbishment.InHistoricScotlandTechnicalPaper12.Edinburgh:HistoricScotland&AlbaAosmhor.

Huang,L.,Zhu,Y.,Ouyang,Q.,&Cao,B.(2012).Astudyonthe effectsofthermal,luminous,andacousticenvironmentson indoorenvironmentalcomfortinoffices.BuildingandEnvironment.49,304-309.

Katafygiotou,M.,&Serghides,D.K.(2015).Bioclimaticchart analysisinthreeclimatezonesinCyprus.IndoorandBuilt Environment.24(6),746-760.

Kocyigit,F.B.(2012).NoiseFactorsinHealthcareFacilities:ASurveyofHospitalsinTurkey.METU(ODTU)Journal,351-368.

LARA.(1998).IlluminationforHealthCareFacilities.Lansing: MichiganDepartmentofLicensing&RegulatoryAffairs.

Levin,H.(1995).PhysicalFactorsintheIndoorEnvironment.OccupationalMedicine.10,59-94.

Lomas,K.J.,&Giridharan.(2012).Thermalcomfortstandards, measuredinternaltemperaturesandthermalresilienceto climatechangeoffree-runningbuildings:Acase-studyof hospitalwards.BuildingandEnvironment.55,57-72.

Lovins,A.(1992).Air-conditioningcomfort:Behavioralandculturalissues.Boulder:ESource,Inc.

MichiganDepartmentofCommunityHealth.(2007).The2007 DesignStandardsforHealthCareFacilitiesinMichigan. Michigan:MichiganDepartmentofCommunityHealth.

Nikolopoulou,M.,&Steemers,K.(2003).Thermalcomfortand psychologicaladaptationasaguidefordesigningurbanspaces.EnergyandBuildings.35,95-101.

O’Connor,J.,Lee,E.,Rubinstein,F.,&Selkowitz,S.(1997).Tips fordaylight:Theintegratedapproach.Berkeley:ErnestOrlandoLawrenceBerkeleyNationalLaboratory&TheRegents oftheUniversityofCalifornia.

Pallasmaa,J.(2005).TheEyesoftheSkin:Architectureandthe Senses.Chichester:JohnWiley&SonsLtd.

Raimondo,D.,Corgnati,S.P.,&Olesen,B.W.(2012).Evaluation methodsforindoorenvironmentalqualityassessmentaccordingtoEN15251.REHVAJournal,14-19.

Spengler,J.D.,&Chen,Q.Y.(2000).IndoorAirQualityFactorsin DesigningaHealthyBuilding.AnnualReviewofEnergyand theEnvironment.25,567-600.

TurkishMinistryofEnvironmentandForestry(2010).Regulat iononevaluationandmanagementofenvironmentalnoise (Çevreselgürültünündeğerlendirilmesiveyönetimiyönetmeliği).Officialgazette,04/06/2010,27601.

TurkishStandardsInstitute(2013).Lightandlighting-Lightingof workplaces-Part1:Indoorworkplaces(Işıkveışıklandırma-İşmahallerininaydınlatılması-Bölüm1:Kapalıalandakiiş mahalleri).TSEN12464-1:2013.

Quang,T.N.(2013).OptimisationofIndoorEnvironmentalQualityandEnergyConsumptionwithinOfficeBuildings(PhDThesis).Brisbane:QueenslandUniversityofTechnology.
Megaron-Cover
  • ISSN: 1305-5798
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Kare Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Boğaziçi’nin Avrupa Sahili’nde İnşa Edilmiş Kat Apartmanları ve Koruma Değerleri

Ayşegül ORHAN ŞAHAN, Can Şakir BİNAN

Bir Sağlıklı Yaşam Merkezinin İç Mekan Fiziksel Çevre Kalitesinin Nesnel, Öznel ve Mimari Kriterler Çerçevesinde İncelenmesi

Abubaker Hassan Ali ALKABASHİ, Papatya Nur DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU

Konutlar İçin LEED v.3 ve v.4.1 Sertifika Sisteminde “Malzeme ve Kaynaklar”ın Diyarbakır Evleri Örneğinde İrdelenmesi

Gökçe TUNA TAYGUN

Raylı Sistem İstasyonlarına Yaya Erişilebilirliğinin Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Bağlamında İncelenmesi: Konya Örneği

Sedef ERYİĞİT

Evaluating Indoor Environmental Quality of a Wellness Center Through Objective, Subjective and Architectural Criteria

Abubaker Hassan Ali ALKABASHİ, Papatya Nur DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU

Aktif Yaşlanma Sürecinin Yerel Ekonomi İle Etkileşimi: Balıkesir Üzerine Bir Araştırma ve Sistem Önerisi

Serkan SINMAZ, Seher ERBEY

Yapı Elemanlarının Detay Tasarımı İçin Bir Tasarım-Karar Verme Modeli

Ömer Şükrü DENİZ

Çapraz Lamine Ahşap (CLT) Duvar–Döşeme Birleşiminin Yapısal Davranışının Deneysel İncelenmesi

Aygül CEYLAN, Z. Canan GİRGİN

Yapı Kabuğu Performansının Yenilikçi Bir Tasarım Kapsamında Değerlendirilmesi: Yüzeyden Isıtma Soğutma Sistemli Modüler Hibrid Duvar Örneği - İstanbul

Selcen Nur ERİKCİ ÇELİK, Gülay Zorer GEDİK

Erken Cumhuriyet Türkiyesi’nde Yapı Malzemesi Endüstrisi ve Mimari Üretim/Kültür Ortamı

Yekta ÖZGÜVEN, Emel CANTÜRK