Yapılı Çevre Özellikleri ve Konut-Konut Çevresi Kullanıcı Memnuniyeti Etkileşimi: Kırklareli Merkez Örneği

Yaşam kalitesinin en önemli göstergelerinden biri olan konut ve çevresinin iyi planlanmış olması kullanıcı memnuniyetini arttırmaktadır. Kontrolsüz ve düzensiz kentsel gelişim ise, konut kullanım, konut çevresi fiziksel ve iklimsel konfor özellikleri, kentsel ortak kullanım ve sosyal donatı alanlarına erişilebilirlik, güvenlik, komşuluk gibi kullanıcı memnuniyetine doğrudan etki eden unsurları olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, konut-konut çevresi memnuniyetinin değerlendirilmesinde kentsel mekan gelişimi ve yapılı çevre özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Araştırma alanı olarak seçtiğimiz Kırklareli merkez ilçesinde düzensiz ve kontrolsüz bir mekansal gelişim görülmektedir. Kentsel mekân değişimleri, kentin birçok bölgesinde genellikle yapı yüksekliklerinin ve yapılaşma düzenlerinin farklılaşması ile tek parselde binaların yıkılıp yeniden yapılması olarak devam etmektedir. Kırklareli merkez ilçesi yapılı çevre özellikleri ile kullanıcıların memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin bilinmesi, bundan sonra yapılması düşünülen plan ihtiyaç ve taleplerinin belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı; Kırklareli kent merkezi yapılı çevre özellikleri ile konut-konut çevresi kullanıcı memnuniyeti arasındaki etkileşimin ve kullanıcı beklentilerinin ortaya çıkartılması olarak belirlenmiştir. Yerinde yapılan analiz ve anket değerlendirmeleri sonucunda elde edilen verilerle ortaya konan bulguların, çalışma alanı kapsamında konut ve konut çevresinin sunduğu fiziksel koşullara ilişkin olarak konut, konut çevresi, yapı adası, kent, bölge ve üst ölçeklere doğru uzayıp giden çok boyutlu bir çerçevede çeşitli sorunları tanımlayabileceği düşünülmektedir.

Interaction Between Built Environmental Characteristics and Housing-Housing Environment User Satisfaction: The Case of Kırklareli City Centre

One of the most important indicators of quality of life is the well-planned housing and the environment, which increases user satisfaction. The uncontrolled and irregular urban development adversely affects the elements that directly affect the user satisfaction, such as residential use, physical and climatic comfort characteristics of the residential environment, accessibility to urban common use and social reinforcement areas, security and neighborhood. For this reason, it is important to know the development of urban space and the built environment characteristics in the evaluation of housing-housing environment satisfaction. An irregular and uncontrolled spatial development is observed in the central district of Kırklareli, which we have chosen as the study area. Urban space changes continue to be the demolition and reconstruction of buildings in single parcels with differentiations of building heights and construction arrangements in many parts of the city. It is important to know the relationship between the built environment characteristics of the central district of Kırklareli and the satisfaction levels of the users, and to determine the plan needs and demands. In this context, the aim of the research; to find out the interaction between built environment features and user satisfaction of the housing-housing environment and user expectations in Kırklareli city center. It is believed that the findings of the data obtained from the analysis and survey evaluations in place can define various problems related to the physical conditions offered by the housing and housing environment within the scope of the study area in a multidimensional framework extending to the residential, residential environment, building island, city, region and upper scales.

___

  • Aysu,E.,Ökten,A.,Ünal,Y.,Görgülü,Z.,Dinçer,Y.,Karahasanoğlu,İ.,Tavşanoğlu,S.,(1984)KırklareliKentselYapıAraştırması (KentMonografisi).YıldızTeknikÜniversitesiŞehirveBölge PlanlamaBölümüYayını.
  • BerközL.(2008)İstanbul’daKorunaklıTek-AileKonutları:KonutKalitesiVeKullanıcıMemnuniyetininBelirlenmesi,İTÜ Dergisi/A,Mimarlık,Planlama,TasarımCilt:7,Sayı:1,110-124 Mart2008.
  • Bölen,F,Türkoğlu,H.D.,Ergun,N.,Yirmibeşoğlu,F.,Kundak,S., Terzi,F.veKaya,S.,(2006)“İstanbul’daKonutAlanlarındaFiz. ÇevreKalitesiAnalizi”IMPKonutveYasamKalitesiGrubuRaporu,Cilt1,İst.
  • DülgeroğluY.,Aydınlı,S.,Yılmaz,Z.vePulat,G.,(1996)TopluKonutlardaNitelikSorunu.T.C.BaşbakanlıkTopluKonutİdaresi. KonutAraştırmalarıDizisi4,ODTÜBasımCilt1-2,Ankara.
  • GündoğduM.AltınY.(2015)“KırklareliKentFormuveAraziDeğerleriİlişkisi”TürkiyeKentselMorfolojiSempozyumu(Temel YaklaşımlarveTeknikler)22-23Ekim2015,SempozyumKitapçığıEkim2016,MersinÜniversitesiYayınlarıno:44AkdenizKentAraştırmalarıMerkeziYayınlarıno:5ISBN:978-9756900-52-9.
  • Güremen,L.,(2011)MüstakilVillaTipiKonutlarınKullanıcıMemnuniyetiniBelirleyenÖzellikleri:NiğdeKentiÖzelindeBir Araştırma.E-JournalofNewWorldSciencesAcademy,Volume:6,Number:3,ArticleNumber:1A0190,ISSN:1306-3111.
  • Güremen,L.,(2016)KonutVeYerleşimAlanıKullanıcıAlgısının MemnuniyetVeTercihDavranışınaEtkisiÜzerineBirAraştırmadaAmasyaÖrneği,TechnologicalAppliedSciences(Nwsatas)2016;11(2):24-64.
  • İmamoğlu,V.,(1996)İnsan,EviveÇevresiAraştırmaProjesi;MimariBazıGözlemler,KonutAraştırmalarıSempozyumu,1-2 Temmuz1993,KonutAraştırmalarıDizisi:1,Ankara,s.349366.
  • Kellekci,Ö.L.veBerköz,L.,(2006)KonutveÇevreselKaliteMemnuniyetiYükseltenFaktörler,İTÜDergisi/A,Mimarlık,Planlama,Tasarım,5(2),167-178,Eylül2006.
  • MimarSinanGüzelSanatlarÜniversitesi(MSGÜ),(1991)KırklareliAnalitikEtütRaporu.İstanbul:MSGÜ,ŞBPBölümü,1991.
  • Mississagua,(2014)UrbanDesignTermsofReference:Standards forShadowStudies,Kanada.
  • Önder,D.E.,Köseoğlu,K,Bölen,O,(2010)“TheEffectOfUser ParticipationInSatisfaction:BeycilerAfter-EarthquakeHousesinDüzce”,İTÜDergisi/A,Mimarlık,Planlama,Tasarım, Vol:7No:1,ss.18-37.
  • Özkök,M.K.,(2016)KentselYerleşimin,KentselPolitikalarve SürdürülebilirPlanlamaYaklaşımıKapsamındaDeğerlendirilmesi:KırklareliÖrneği.YayımlanmamışYüksekLisansTezi. YıldızTeknikÜniversitesi,İstanbul.
  • Rapaport,A.,(1977)HumanAspectsOfUrbanForm,NewYork, PergamarPress.
  • Trakyaka(TrakyaKalkınmaAjansı),(2012);Tr21TrakyaBölgesi EnerjiRaporu,Edirne:Trakyaka.
  • TuncelM.,(2002)TürkiyeİlleriAnsiklopedisiKırklareliBölümü TİACilt25,sf:480-481.
  • Ünlü,T.,(2006)KentselMekandaDeğişiminYönetilmesiMETU JFA2006/2(23-2)63-92.
  • Yıldız,E.,UlusoyM.(2014)YeniKonutlaşmaEğilimiOlanDışa KapalıKonutYerleşmelerindeKullanıcıMemnuniyetiAnalizi: KonyaÖrneği,SelçukÜniversitesiMühendislikBilimveTeknolojiDergisi.,c.2,s.3,2014.ISSN:2147-9364.
  • Zorlu,T.,Sağsöz,A.(2010)“MüstakilKonutSitelerindeKullanıcı TercihlerineBağlıFizikiMüdahaleler,TrabzonÖrneği”METU JFAcılt:27sayı:2,ss.190-205.
  • PlanlıalanlarTipİmarYönetmeliği:http://www.resmigazete.gov. tr(18.12.2018).
  • MekânsalPlanlarYapımYönetmeliği:http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/(12.12.2017).
  • TürkiyeİstatistikKurumuAdreseDayalıNüfusKayıtSistemi: http://www.tuik.gov.tr/(18.01.2017).
  • KırklareliKentMerkeziİklimÖzellikleri:https://www.havaturkiye.com/Turkiye/Kirklareli.htm(18.12.2018).
  • KırklareliKentMerkeziİklimVerileri:https://www.weatheronline.co.uk/Turkey/Kirklareli.htm(18.12.2018).
Megaron-Cover
  • ISSN: 1305-5798
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Kare Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kente Yakın Su Kaynaklarının Rekreasyonel Amaçlı Değerlendirilmesi

Hilal SURAT

Bir Sağlıklı Yaşam Merkezinin İç Mekan Fiziksel Çevre Kalitesinin Nesnel, Öznel ve Mimari Kriterler Çerçevesinde İncelenmesi

Abubaker Hassan Ali ALKABASHİ, Papatya Nur DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU

Çapraz Lamine Ahşap (CLT) Duvar–Döşeme Birleşiminin Yapısal Davranışının Deneysel İncelenmesi

Aygül CEYLAN, Z. Canan GİRGİN

Evaluating Indoor Environmental Quality of a Wellness Center Through Objective, Subjective and Architectural Criteria

Abubaker Hassan Ali ALKABASHİ, Papatya Nur DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU

Boğaziçi’nin Avrupa Sahili’nde İnşa Edilmiş Kat Apartmanları ve Koruma Değerleri

Ayşegül ORHAN ŞAHAN, Can Şakir BİNAN

Erken Cumhuriyet Türkiyesi’nde Yapı Malzemesi Endüstrisi ve Mimari Üretim/Kültür Ortamı

Yekta ÖZGÜVEN, Emel CANTÜRK

Kenti Yaşayandan Öğrenmek: Şehircilik Çalışmalarında Rehberli Gezi Yönteminin Kullanımı, İzmir-Selçuk ve Bursa-İznik Örnekleri

Gizem AKSÜMER

Yapı Kabuğu Performansının Yenilikçi Bir Tasarım Kapsamında Değerlendirilmesi: Yüzeyden Isıtma Soğutma Sistemli Modüler Hibrid Duvar Örneği - İstanbul

Selcen Nur ERİKCİ ÇELİK, Gülay Zorer GEDİK

Investigation of Pedestrian Accessibility to Railway System Stations in the Context of Sustainable Urban Development: The Case of Konya

Sedef ERYİĞİT

Konutlar İçin LEED v.3 ve v.4.1 Sertifika Sisteminde “Malzeme ve Kaynaklar”ın Diyarbakır Evleri Örneğinde İrdelenmesi

Gökçe TUNA TAYGUN