F arklı Dikim Metodlarının Değişik Tarihlerde Ön-Sürgünlendirmeye Alınan Patateslerin (Solanum tuberosum L.) Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri

Bu çalışma, farklı tarihlerde ön-sürgünlendirmeye alınan tohumluk patateslerin, farklı dikim metotları ile dikilmesinin patatesin (Solanum tuberosum L.) verim ve verim unsurları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2002 ve 2003 yıllarında yapılmıştır. Dört ön-sürgünlendirme tarihi (15 ve 30 Mart, 14 Nisan ve kontrol) ve beş dikim metodunun (ocak ve karık usulü, pulluk arkası, yarı otomatik ve tam otomatik dikim makinesi ile dikim) yer aldığı bu araştırma “Şansa Bağlı Tam Bloklar” deneme deseninde “Bölünmüş Parseller” düzenlemesine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ana parsellerde dikim yöntemleri, alt parsellerde ise ön-sürgünlendirme tarihleri denenmiştir. Dikim metotlarının çıkış süresi ve oranı ile dekara toplam yumru verimi üzerine etkisi olmuş, bitki boyu ve ocak başına yumru sayısı üzerine etkisi olmamıştır. Ön-sürgünlendirme tarihlerinin çıkış süresi ve oranı üzerine etkisi olmuş, bitki boyu, ocak başına yumru verimi üzerine etkisi olmamıştır. İki yıllık sonuçlara göre, tohumluk patates yumruları 14 Nisan tarihinde ön-sürgünlendirmeye alınıp pulluk arkası dikim metodu ile dikimleri yapılmalıdır

The Effects of Different Planting Methods on Yield and Yield Components of Potato (Solanum tuberosum L.) Pre-Shooted on Different Dates

This study was carried out in 2002 and 2003 to determine the effects of and planting with different methods on yield, yield properties of potato (Solanum tuberosum L.) pre-shooted at different dates. The experimental design was a randomized complete block in split plot arrangement with three replications. Main plots consisted of five planting methods (hole, line, plough back, automatic and semi-automatic planting devices), and subplots consisted of four pre-shooting dates (15, 30 March, 14 April and control). Planting methods and pre-shooting dates were tested in main and sub-parcels respectively. There were significant effects of planting methods on emergence duration and rate and total tuber yield per decare. But not on the plant height and tuber number per hole. The effects of pre-shooting dates were also significant on emerge duration and rate, but not significant on plant height, tuber number per hole and tuber yield per decare. According to biannual results, it can be suggested that potato tubers should be pre-shooting on 14 April and planted with plough-back method.

___

  • Arıoğlu, H. H. 2000. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Çukurova Üni. Zir. Fak., Adana.
  • Arslan, N. ve İlisulu, K. 1976. Ön çimlendirmenin, tohumluk büyüklüğünün ve çeşidinin patates verimine etkisi. Ankara Üni. Yıllığı, 26: 464- 478.
  • Burghausen, R. 1962. Der Einfluss Vorkeimens Von Saatkartoffelen auf Keimwuchs, Entwicklungsrhythmus und Krantheitbefall. Eur. Potato J., 5: 50-56.
  • Fischnich, O., Heilinger, F., Krug, H. and Patzola, C. 1962. Forschung am Pflanzgut der Kartoffel. Eur. Potato J., 5: 93-122.
  • Günel, E. 1982. Ön-sürgünlendirme zamanının patates üretimi üzerindeki etkileri. Atatürk Üni. Zir. Fak. Araş. Ser. No. 178, Erzurum.
  • Kara, K., Oral, E. ve Günel, E. 1987. Ön sürgünlendirme ve uygulamalarının patates bitkisinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi. Atatürk Üni. Zir. Fak. Derg., 18: 1-4.
  • Kara, K. 1999. Patateste değişik tarihlerde ön- sürgünlendirme ve toprak üstü aksamını (Pirleri) öldürmenin verim ve verim unsurları üzerine etkileri. II. Ulusal Patates Kongresi.
  • Kidokoro, I. and Yoneyama, Y. 1990. Studies on the wide use of the vegetable transplanter 2 on potatoes and taro. Bul. Agric. Res. Ins. Kanagawa-Prefecture, 132: 25-33.
  • Kratzig, P. 1979. Zum vorkeimen von Kartoffelen. Kartoffelbau, s, 20-40.
  • Meijers C. P. 1975. Pre-sprouting international course on potato production, p, 13, Wageningen, The Netherlands.
  • Roztropowicz, S. and Rykoczewska, K. 1978. influence of light intensity on growth and yield. EAPR. Worsav, Poland. 9-11.
  • Öztürk, E. 2001. Değişik zamanlarda ve miktarlarda farklı formlarda uygulanan gübrelerin patates (Solanum tuberosum L.)’in verim ve verim unsurlarına etkileri. Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi.
  • Şahtiyancı, Ş. 1990. Tohumluk patates Üretimi ve patates virüs hastalıklar. Zirai Karantina Müdürlüğü.
  • Ülger, P. 1971. Erzurum ovasında patates ekim ve hasadında mekanizasyon imkanları üzerinde bir araştırma. Atatürk Üni. Zir. Fak. Yay. No: 133.
  • Toosey, R. D. 1964. The pre-sprouting of seed potatoes. Factors affecting sprout growth and subsequent yield. Field Crop. 17: 161-168.
  • Van Der Zaag, D. E. 1985. Seed potatoes source of supply and treatment. Directorate for Agric. Res. Wageningen, 1: 26-27.
  • Yıldız, N. 1994. Araştırma deneme metodları. II. Baskı. Atatürk Üni. Zir. Fak. Yay. No. 697.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Susamda (Sesamum indicum L.) Verim, Yağ, Oleik ve Linoleik Tipi Hatların Tarımsal ve Teknolojik Özellikleri

H. BAYDAR

DNA Minisatellit Markırlarından Yararlanılarak Fiğde (Vicia sativa L.) Tane Veriminin Önceden Belirlenmesi Olanakları

B. AYDINOĞLU, M. KARACA, S. ÇAKMAKÇI, A. G. İNCE, S. Y. ELMASULU

Olgunlaşmış Arpa (Hordeum vulgare L.) Embriyolarına Partikül Bombardımanı Tekniği İle Markör Gen Aktarımı

N. KOYUNCU, M. ÖZGEN

Fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) Yapraktan ve Topraktan Uygulanan Farklı Bor Dozlarının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

A. GÜLÜMSER, M. S. ODABAS, Y. ÖZTURAN

Aşılama ve Azotlu Gübre Uygulamasının Bazı Soya Çeşitlerinin Verim ve Verim Özelliklerine Etkisi

T. SÖĞÜT

Muhabbet Çiçeğinin (Reseda lutea L.) Boyama Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

S. KIZIL, N. KAYABAŞI

F arklı Dikim Metodlarının Değişik Tarihlerde Ön-Sürgünlendirmeye Alınan Patateslerin (Solanum tuberosum L.) Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri

K. KARA, Z. KAVURMACI, E. ÖZTÜRK, T. POLAT

Ege Bölgesi Tritikale Çeşit Geliştirme Çalışmaları; Geliştirilen Çeşit ve Hatların Verim ve Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar

M. A. FURAN, İ. DEMİR, S. YÜCE, R. R. Akçali CAN, F. AYKUT

ARI OTUNDA (Phacelia tanacetifolia) VEJETATİF GELİŞMENİN ÇİÇEKLENME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

M. BİLGEN, Y. ÖZYİĞİT

İn Vitro Koşullarda Fasulye Bitkisine Dört Yapraklı Aşamada Transformasyon Çalışmaları

S. SAĞLAM, C. Y. ÇİFTÇİ, K. M. KHAWAR, M. ATAK, S. ÖZCAN