ARI OTUNDA (Phacelia tanacetifolia) VEJETATİF GELİŞMENİN ÇİÇEKLENME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Arı otunda (Phacelia tanacetifolia) vejetatif gelişmenin çiçeklenme özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, 1999 ve 2001 yıllarında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yapılmıştır. Çalışmada, vejetatif özellik olarak; ana dal sayısı, yan dal sayısı, çiçek dalı sayısı, bitki boyu ve kuru madde miktarı, çiçeklenme özellikleri olarak ise çiçekçik sayısı, çiçeklenme başlangıç tarihi ve çiçekli kalma süreleri alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara, regresyon ve korelasyon analizi uygulanmış, vejetatif özelliklerin, çiçeklenme özellikleri üzerine olan doğrudan ve ikili etkileri bulunmuştur. Analiz sonucunda elde edilen bulgulardan, tüm özelliklerin çiçekçik sayısı üzerinde önemli etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Çiçekçik sayısını en az etkileyen özellik bitki boyu, en fazla etkileyen özellik ise kuru madde miktarı olmuştur. Çiçekli kalma süresi, vejetatif özelliklerden etkilenmesine karşın, bu etki, çiçek sayısı üzerine olan etkiye oranla daha düşük olduğu bulunmuştur. Çiçeklenme başlangıç tarihi vejetatif özelliklerden en az etkilenen çiçeklenme özelliği olmuştur

The Effect of Vegetatif Growth on Floral Characteristics of Phacelia tanacetifolia

This study was conducted in the research fields of Faculty of Agriculture, Akdeniz University in 1999 and 2001 to determine the effect of vegetative growth on flowering traits of phacelia (Phacelia tanacetifolia). In this study, the main stem number, lateral stem number, flower stem number, plant height and the amount of dry matter were considered as the vegetative characteristics, and number of floret, number of days to flowering and duration of flowering characteristics were considered as the flowering characteristics. Measured data were analyzed using correlation and regression coefficient analyses and direct and indirect effects of vegetative characteristics on flowering characteristics were determined. Results of the analyses indicated that all the characteristics affected the number of floret trait. The number of floret trait was mostly affected with the amount of dry matter while it was the least affected with plant height trait. It was found that while duration of flowering was affected from vegetative characteristics, this effect was less than its effect on flowering trait. Number of days to flowering trait was the least affected trait among the flowering characteristics.

___

  • Arnold, C. Y. 1959. The determination and significance of the base temperature in a linear heat units system. Amer. Soc. Hort. Sci., 74: 430-445.
  • Bilgen, M. 1999. Arı otunda (Phacelia tanacetifolia) farklı ekim zamanlarının çiçeklenme özellikleri üzerine etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999, Adana Cilt III, Çayır-Mera Yembitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, 312-317.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve deneme metodları. İstatistik metodları II. Ankara Üni. Zir. Fak. Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295.
  • Gooding, E. G. B. 1972. Plant response to tropical conditions. Agric. Meteor., WMO, 310: 71-77.
  • Howes, F. N. 1979. Plants and beekeeping. Faber and Faber, London and Boston, p, 236.
  • Jepson, W. L. 1970. A manual of the flowering plants of California. Univ. of Clifornia Press. Berkeley and Los Angeles.
  • Munz, A. P. 1973. A California flora. Univ. of Clifornia Press. Berkeley and Los Angeles, 316.
  • Ritchie, J. T. and NeSmith, D. S. 1991. Temperature and crop development. (J. Hanks, J. T. Ritchie, editor). Modelling Plant and Soil Systems. Amer. Soci. of Argon. Inc., Madison, USA. p, 5-29.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H. 1989. Çukurova koşullarında kışlık ara ürün olarak yetiştirilen arıotu (Phacelia californica Cham.)’nda biçim zamanının bitki boyu ve ot verimine etkisi üzerinde bir araştırma. Çukurova Üni. Zir. Fak. Derg., 4: 76-83.
  • Tansı, V., Sağlamtimur, T., Kızılşimşek, M. ve Kumova, U. 1995. Observation on Phacelia tanecetifolia Bentham as a food plant for honey bees in southern Turkey. Congress Apimondia. Lousanne. 15-19 August, 1995.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aşılama ve Azotlu Gübre Uygulamasının Bazı Soya Çeşitlerinin Verim ve Verim Özelliklerine Etkisi

T. SÖĞÜT

FARKLI LOLIUM X FESTUCA MELEZLERİNDE ANEUPLOİDİ ORANLARININ VE BAZI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ

A. KARACA, İ. AKGÜN

Olgunlaşmış Arpa (Hordeum vulgare L.) Embriyolarına Partikül Bombardımanı Tekniği İle Markör Gen Aktarımı

N. KOYUNCU, M. ÖZGEN

Muhabbet Çiçeğinin (Reseda lutea L.) Boyama Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

S. KIZIL, N. KAYABAŞI

Ege Bölgesi Tritikale Çeşit Geliştirme Çalışmaları; Geliştirilen Çeşit ve Hatların Verim ve Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar

M. A. FURAN, İ. DEMİR, S. YÜCE, R. R. Akçali CAN, F. AYKUT

Kahramanmaraş Koşullarında Değişik Kışlık Mercimek (Lens culinaris Medic.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

A. ÇOKKIZGIN, M. ÇÖLKESEN, K. KAYHAN, M. AYGAN

Fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) Yapraktan ve Topraktan Uygulanan Farklı Bor Dozlarının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

A. GÜLÜMSER, M. S. ODABAS, Y. ÖZTURAN

YOKLAMA MELEZLEMESİ YOLUYLA HİBRİT MISIR ISLAHINDA KAYNAK POPULASYON GELİŞTİRMEYE YÖNELİK BİR YAKLAŞIM

N. AYDIN, S. GÖKMEN, A. YILDIRIM

Susamda (Sesamum indicum L.) Verim, Yağ, Oleik ve Linoleik Tipi Hatların Tarımsal ve Teknolojik Özellikleri

H. BAYDAR

Samsun Koşullarında Geliştirilen Bazi Tek Melez Mısır Çeşitleri Üzerine Araştırmalar

A. ÖZ, H. KAPAR