ŞEHRE YANSIYAN MEDENİYET/EDEBİYATA YANSIYAN ŞEHİR (Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Eserlerinde Şehir)

Şehir, insanla var olan ve insanla varlığını sürdüren bir mekândır. Bu mekân, tarihi süreç içinde insana olan bağımlılığından dolayı medeniyet üreten bir hüviyete dönüşür. Şehirleşme ile medeniyet kavramlarının benzeşmesi, ikisinin de özünde insanı barındırmasından kaynaklanır. İnsanlar arasında duygusal yoğunluğa ve sanatsal algılamaya yatkın olan yazarlar, hem dış dünyalarını hem de iç dünyalarını estetik duyuşlar ile tasarlar. Bu dış dünya ise şehir olarak da karşılığını bulur. Türk edebiyatında tarih olgusunu, şehir ile beraber ele alarak hem sanatsal duyuşla hem milli kimlik odağında hem de süreklilik içinde algılayan yazarlar arasında Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar bulunmaktadır. Bu kitabın ana gövdesini de bu yazarlarımızın eserlerinde şehir kavramının insan-tarih-medeniyet düzleminde nasıl algılandığı oluşturmaktadır. Mehmet Güneş, hocası M. Orhan Okay’a ithaf ettiği bu kitabında şehir olgusunu derinlikli inceleyerek yerli ve yabancı düşünürlerin bakış açılarına yer verir. Daha sonra ise şehir odağında kimlik, güzel sanatlar, peyzaj, mimari, musiki, değişim, eğlence, kadın, kurumsal yapılar, görsel sanatlar, manevi önderler, tabiat ve insan konularını ele alır. Bu ele alış, Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserleri çerçevesinde olmaktadır. Şehir olgusu etrafında bu iki yazarımızın hayatına tesir eden şehirleri Mehmet Güneş, derinlikli bir perspektifle yansıtmıştır. Bu kitap, okur muhayyilesinde unutulmaya yüz tutan şehirlerimizin yazarlar eliyle tekrardan sanatsal tasarım ve estetik duyuşla hatırlanmasını sağlamaktadır.  

CIVILIZATION THAT REFLECTED TO CITY/ THE CITY THAT REFLECTED TO LITERATURE (City in the Works of Yahya Kemal Beyatlı and Ahmet Hamdi Tanpınar)

The city is a place that exists with people and continues to exist with the people. This place transforms into an identity producing civilization due to its dependence on people in the historical process. The similarity of the concepts of urbanization and civilization comes from the fact that they both contain human beings. The authors, who are prone to emotional intensity and artistic perception, design both their external worlds and their inner worlds with aesthetic sensations. This outer world is also paid as a city. Yahya Kemal Beyatlı and Ahmet Hamdi Tanpınar are among the writers who perceive the historical phenomenon in Turkish literature together with the city and perceive both in artistic sense and in the focus of national identity. The main body of this book is how the concept of city is perceived in human-history-civilization plane in the works of these writers. Mehmet Güneş, in his book which he dedicated to his teacher M. Orhan Okay, examines the phenomenon of city in depth and includes the perspectives of local and foreign thinkers. Then he deals with identity, fine arts, landscape, architecture, music, change, entertainment, women, institutional structures, visual arts, spiritual leaders, natural and human subjects. This handling is in the frame of Yahya Kemal Beyatlı and Ahmet Hamdi Tanpınar's works. The cities that affect the lives of these two writers around the phenomenon of the city, Mehmet Güneş, have reflected in a deep perspective. This book allows our cities, which are forgotten to be forgotten in the imagination of readers, to be remembered again by the hand of the authors with their artistic design and aesthetic feeling.

___

  • Mehmet GÜNEŞ, Hece Yayınları, Ankara, Birinci Basım, Mayıs 2018, 344 sayfa, ISBN: 9786059556873