Bilal Taşkın. İslam Düşüncesinde Varlık Tartışmaları: Sadeddin et-Teftâzânî Merkezli Bir İnceleme. İstanbul: İz Yayıncılık, 2020, 352 sayfa.

Bilal Taşkın’ın, 2017 yılında tamamlamış olduğu Müteahhir Dönem Kelâmında Bir Umûr-i Âmme Kavramı Olarak Varlıkla İlgili Tartışmalar: Teftâzânî Örneği başlıklı doktora çalışması gözden geçirilip bazı değişiklikler yapılarak 2020 yılında İslam Düşüncesinde Varlık Tartışmaları: Sadeddin et-Teftâzânî Merkezli Bir İnceleme adıyla kitap olarak yayımlanmıştır. Eserde müteahhir ve bazı başlıklar özelinde mütekaddim dönem düşünürlerine atıfla varlık kavramına dair kelâm, felsefe ve tasavvuf gelenekleri arasında cereyan eden tartışmalar ele alınmıştır. Sadeddin et-Teftâzânî (ö. 792) öncesi yaklaşımlar sunulmuş, ardından Teftâzânî’nin konuya dair görüşleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, varlık tartışmaları üzerinden kelâm, felsefe ve sufi geleneğin iddialarının temellendirildiği arka planı göstermektir. Taşkın, varlık kavramı etrafında dönen tartışmaları inceleme sebebi olarak, bu tartışmaların ekoller için söz konusu arka planı ortaya çıkaracak ortak zemin ve dil inşasında önemli bir role sahip oluşunu dile getirir (s. 12). Zira felsefeyle karşılaşması sonucunda metafizik alanın kavram ve önermelerini olduğu gibi veya kendine göre tashih ederek içselleştiren kelâm, “bütüncül ve sistemli bir dile” erişmiştir. Bu da kelâmın aynı meseleleri kendi metafizik arka planına göre ele almasını ve muhataplarının kavramlarıyla konuşabilmesini sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler:

Varlık, Kelam, Teftazani

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4973
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Muhammed Coşkun. Tefsirin İlk Çağları, Kur’an Yorumunun Hazırlık ve Oluşum Dönemleri. İstanbul: İFAV, 2019, 528 sayfa.

Mesut KAYA

Minkârizâde Yahya Efendi’nin Fetvalarının Fetâvâ-Yı Abdürrahim Olarak Tedavüle Girişi Üzerine Değerlendirmeler

Ahmet Faruk ÇELİK

Selim Demirci. Kriz Döneminde Hadis ve Yorum Haçlı ve Moğol Saldırıları Gölgesinde Hadis Âlimleri. İstanbul: İLEM Yayınları 2020, 274 sayfa.

Ayşe Nur DUMAN

Osman Bayder. El-Hidâye: Bir Fıkıh Metninin Hanefî Geleneğe Etkisi. İstanbul: Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı Yayınları, 2020, 195 sayfa.

Abdullah BARDAKCI

Müeyyidüddîn et-Tuğrâî’nin Lâmiyyetü’l-Acem Adlı Kasidesi Üzerine Yazılmış Şerh-Hâşiye Geleneği: Problemler ve Literatür

Mehdi CENGİZ

Bilal Taşkın. İslam Düşüncesinde Varlık Tartışmaları: Sadeddin et-Teftâzânî Merkezli Bir İnceleme. İstanbul: İz Yayıncılık, 2020, 352 sayfa.

Güvenç ŞENSOY

Osmanlı Diyarbekiri’nde Köle ve Cariyeler (18. ve 19. yy.)

Ümit GÜLER

Ahmet Selman Baktı. Şer’î Hükmün Tanımı ve Aslî İbâha Prensibi (Hanbelî Fıkhı Özelinde). İstanbul: Kitâbî Yayınları, 2019, 231 sayfa.

Şuheda BOZYEL

Öznur Özdemir. Abbâsî İhtilâli Modern Dönem Batı Literatürü: Teoriler&Ekoller. İstanbul: Küre Yayınları, 2020, 303 sayfa.

Nagihan DOĞAN

Akademik Programlarda Toplum Çevirmenliği Eğitiminin Gerekçesi, Yöntemi Ve Uygulama Model

İbrahim HELALŞAH