Selim Demirci. Kriz Döneminde Hadis ve Yorum Haçlı ve Moğol Saldırıları Gölgesinde Hadis Âlimleri. İstanbul: İLEM Yayınları 2020, 274 sayfa.

Türkiye’de hadis alanındaki akademik çalışmalar genellikle hicri ilk üç asrı konu edinirken sonraki dönemlere dair araştırmalar henüz yeterli seviyede değildir. Bu noktada Selim Demirci’nin Kriz Döneminde Hadis ve Yorum: Haçlı ve Moğol Saldırıları Gölgesinde Hadis Âlimleri isimli eseri, hadis ilminin hicri 7. ve 8. asırlarını konu edinmesi ve Memlükler dönemindeki hadis faaliyetleri hakkındaki çalışmalara katkı sağlaması bakımından önemlidir. Üç bölümden oluşan eserin Giriş’inde konu, amaç, yöntem, kaynaklar, kavramsal ve tarihî çerçeve hakkında bilgi verilir. Birinci Bölüm’de hicri 7. ve 8. asırlardaki hadis çalışmalarının genel seyri ve bunlara etki eden faktörler incelenir. Çalışmanın İkinci Bölüm’ü mezkûr dönemdeki hadis şerhlerinin ayırt edici özelliklerine, Üçüncü Bölüm’ü ise dönemin karakteristik olaylarının hadis şerhleri ya da yorumlarındaki yansımalarına ayrılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Hadis, Haçlı, Moğol, Alim

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4973
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bilal Taşkın. İslam Düşüncesinde Varlık Tartışmaları: Sadeddin et-Teftâzânî Merkezli Bir İnceleme. İstanbul: İz Yayıncılık, 2020, 352 sayfa.

Güvenç ŞENSOY

Muhammed Coşkun. Tefsirin İlk Çağları, Kur’an Yorumunun Hazırlık ve Oluşum Dönemleri. İstanbul: İFAV, 2019, 528 sayfa.

Mesut KAYA

Alexander Knysh. Sufism: A New History of Islamic Mysticism. New Jersey: Princeton University Press, 2017, 408 sayfa.

Rabia EGİCİ

Selim Demirci. Kriz Döneminde Hadis ve Yorum Haçlı ve Moğol Saldırıları Gölgesinde Hadis Âlimleri. İstanbul: İLEM Yayınları 2020, 274 sayfa.

Ayşe Nur DUMAN

Akademik Programlarda Toplum Çevirmenliği Eğitiminin Gerekçesi, Yöntemi Ve Uygulama Model

İbrahim HELALŞAH

Ahmet Selman Baktı. Şer’î Hükmün Tanımı ve Aslî İbâha Prensibi (Hanbelî Fıkhı Özelinde). İstanbul: Kitâbî Yayınları, 2019, 231 sayfa.

Şuheda BOZYEL

Bir Kitap Değerlendirmesinin Tenkidi

Fatma ALTINTAŞ

Tamim Ensari, İslam’ın Bakış Açısından Dünya Tarihi (trc. İlker Şahin ve Çağrı Sümengen). İstanbul: Pegasus Yayınları, 2015, 447 sayfa.

Deniz AŞKIN

Zübeyde Özben Dokak. Maverâünnehir Hanefî Usûlünde Sünnet V.-VIII. Asırlar Çerçevesinde Mukayeseli Bir Yaklaşım. İstanbul: İFAV, 2020, 296 sayfa.

Ali SEVER

Recep Koyuncu. Kıraat İlminde Tahrîrât: Mustafa el-İzmîrî ve ‘Umdetü’l-‘İrfân Adlı Eseri (Edisyon Kritik). İstanbul: Hikmetevi Yayınları, 2021, 264 Sayfa.

Eren PİLGİR