Öğretmen görüşlerine göre ilköğretim okul müdürlerinin örgütsel güç kaynaklarını kullanım düzeyleri

Bu çalışmada, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin yönetim sürecinde hangi örgütsel güç kaynaklarını kullandıkları ve bu sosyal güç kaynaklarını kullanım düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Betimsel tarama modelindeki çalışmanın örneklemini Van ve Siirt il merkezindeki kamu okullarında görev yapmakta olan 400 ilkokul ve ortaokul öğretmeni oluşmaktadır. Veriler Altınkurt ve Yılmaz (2013) tarafından geliştirilen “Okullarda Örgütsel Güç Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimleme istatistikleri ve parametrik testler uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre okul müdürlerinin en sık başvurdukları güç kaynağı uzmanlık gücü olurken en az kullandıkları güç kaynağı ise zorlayıcı güç olarak bulunmuştur. Okul müdürleri çoğunlukla yasal güç, ödül gücü, uzmanlık gücü ve karizmatik güçlerini kullanırken zorlayıcı güçlerini ise nadiren kullanmaktadırlar. Ortaokulda görev yapan müdürler ilkokul müdürlerine oranla yasal güç, ödül gücü, uzmanlık gücü ve karizmatik güçlerini daha sık kullandıklarını belirtmişlerdir. 

___

  • Açıkalın, Ş. (1993). Öğretmenlerin okul müdürlerini etkileme güçleri (Ankara ili örneği). Hacettepe Üniversitesi eğitim Fakültesi Dergisi. 9: 183-192.
  • Altınkurt, Y. ve Yılmaz, K. (2012). Okul yöneticilerinin kullandıkları güç kaynakları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişki. Kastamonu Eğitim Dergisi. 20(2): 385-402.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8889
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğrencilerin dil öğrenme stratejileri ve ingilizce özyeterlik inançlarının incelenmesi: Afyonkarahisar ili örneği

Gürbüz OCAK, Emine AKKAŞ BAYSAL 

Gender roles in school: the case of teachers and administrators

ÖMER ÖZER

Psikolojik danışma ve rehberlik öğrencilerinin özel eğitim dersi sürecindeki kazanımlarının belirlenmesi

İlker KÖSTERELİOĞLU, KEMAL BAYTEMİR

Öğretmenlerin okul yönetiminin farklılıkları yönetme becerilerine ilişkin algılarının kişisel anlam profilleri ve kurum içindeki informal ilişkileri açısından incelenmesi

Halil EKŞİ, Meryem AKSAK, NESLİHAN YAMAN

Lise öğrencilerinin güncel çevre sorunları hakkındaki algıları: İzmir örneği

Kıvılcan Özgür DOĞAN, Yasin KUTAY, MUSTAFA ÇAKIR

Öğretmen görüşlerine göre ilköğretim okul müdürlerinin örgütsel güç kaynaklarını kullanım düzeyleri

HASAN BASRİ MEMDUHOĞLU, MEHMET TURHAN

Radyasyonun taşınması ve yayılımı hakkında öğrencilerin ve halkın görüşleri

Hüseyin AĞBULUT, MÜNİR OKTAY

Eğitim fakültelerindeki araştırma görevlilerinin mesleki deneyimlerinin incelenmesi: araştırma görevlisi olmanın anlamına ilişkin fenomenolojik bir çalışma

KAYA YILMAZ, Taner ŞAHİN

Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının bir yordayıcısı olarak bireysel değerler

HANİFİ PARLAR, RAMAZAN CANSOY

Arabuluculuğun getirileri: Çatışmaya dönüşümsel bir yaklaşım Çiğdem DEMİR ÇELEBİ 1[*]Kitabın Orijinal Adı : The Promise of Mediation: The Transformative Approach to Conflict.Kitabın Yazarı : Robert A. Baruch Bush, Joseph P. FolgerYayınevi : Jossey- Bass, San FranciscoBasım Yılı : 2005Sayfa Sayısı :

Çiğdem DEMİR ÇELEBİ