Gender roles in school: the case of teachers and administrators

Bu araştırma, öğretmen ve yöneticilerin bakış açılarından okuldaki cinsiyet algısını belirlemek ve bu algılar ışığında kadınların okul yönetiminde orantısız olarak daha az temsil edilmelerinin altında yatan nedenleri belirleyebilmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılarak devlet okullarında çalışan 71 erkek ve 111 kadın öğretmen ve yönetici ile yürütülmüştür. Nicel yaklaşımla yürütülen araştırmada katılımcılardan mesleklerindecinsiyete ilişkin rolleri ele alan 21 maddelik bir anketi doldurmaları istenmiştir. Analizler sonucunda öğretmenlerin meslekteki deneyimleri ile yönetici pozisyonlarına yönelik cinsiyet algıları arasında anlamlı bir bağımlılık bulunmuştur. Araştırma sonucunda meslekteki deneyimi artan öğretmenlerin yönetici cinsiyetine ilişkin daha eşitlikçi bir görüşe sahip olma olasılıklarının da arttığı bulunmuştur. Yapılan analizler kadınların daha iyi yöneticilik yapabileceğini düşünen öğretmenlerin yarıdan fazlasının bunun altında yatan neden olarak onların halkla ilişkilerde etkili olmalarını gördüklerini göstermiştir. Bu araştırma, öğretmenlerin çoğunluğunun yönetici cinsiyetine ilişkin eşitlikçi bir görüşe sahip olduklarını göstermesine karşın kadın öğretmenlerin yönetici pozisyonlarına terfilerinde orantılı bir temsil olmadığını da göstermektedir.   

Gender roles in school: the case of teachers and administrators

This study aims to explore gender perceptions in school from the perspectives of teachers and administrators and to investigate if any of those perceptions might have an effect on the disproportionate representation of female administrators. The study was carried out using a sample of public school teachers. The participants were selected using convenience sampling. The study was conducted with a quantitative approach using a questionnaire. A sample of 71 male and 111 female teachers and administrators were asked to complete a questionnaire of 21 statements, which measures gender views. It was found that there is a noticeable dependence between teachers’ work experience and their viewpoint of gender equality, and this indicates that as work experience increases, a teacher is more likely to have a gender-neutral view. More than half of the teachers who prefer head of the school to be a woman reported that female administrators are better at public relations than their male counterparts. Overall, the survey reflects a gender-neutral view of managerial skills, however, there is room for improvement in the promotion of female teachers to administrative positions. 

___

  • Yılmaz, D. V., Zeyneloğlu, S., Kocaöz, S., Kısa, S., Taşkın, L. and Eroğlu, K. (2009). Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin görüşleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1), 775-792.
  • Young, M. D., McLeod, S. (2001). Flukes, opportunities, and planned interventions: Factors affecting women’s decisions to become school administrators. Educational Administration Quarterly, 37(4), 462-502.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8889
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmenlerin okul yönetiminin farklılıkları yönetme becerilerine ilişkin algılarının kişisel anlam profilleri ve kurum içindeki informal ilişkileri açısından incelenmesi

Halil EKŞİ, Meryem AKSAK, NESLİHAN YAMAN

Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının bir yordayıcısı olarak bireysel değerler

HANİFİ PARLAR, RAMAZAN CANSOY

Gender roles in school: the case of teachers and administrators

ÖMER ÖZER

Arabuluculuğun getirileri: Çatışmaya dönüşümsel bir yaklaşım Çiğdem DEMİR ÇELEBİ 1[*]Kitabın Orijinal Adı : The Promise of Mediation: The Transformative Approach to Conflict.Kitabın Yazarı : Robert A. Baruch Bush, Joseph P. FolgerYayınevi : Jossey- Bass, San FranciscoBasım Yılı : 2005Sayfa Sayısı :

Çiğdem DEMİR ÇELEBİ

Lise öğrencilerinin güncel çevre sorunları hakkındaki algıları: İzmir örneği

Kıvılcan Özgür DOĞAN, Yasin KUTAY, MUSTAFA ÇAKIR

Psikolojik danışma ve rehberlik öğrencilerinin özel eğitim dersi sürecindeki kazanımlarının belirlenmesi

İlker KÖSTERELİOĞLU, KEMAL BAYTEMİR

Radyasyonun taşınması ve yayılımı hakkında öğrencilerin ve halkın görüşleri

Hüseyin AĞBULUT, MÜNİR OKTAY

Eğitim fakültelerindeki araştırma görevlilerinin mesleki deneyimlerinin incelenmesi: araştırma görevlisi olmanın anlamına ilişkin fenomenolojik bir çalışma

KAYA YILMAZ, Taner ŞAHİN

Öğretmen görüşlerine göre ilköğretim okul müdürlerinin örgütsel güç kaynaklarını kullanım düzeyleri

HASAN BASRİ MEMDUHOĞLU, MEHMET TURHAN

Öğrencilerin dil öğrenme stratejileri ve ingilizce özyeterlik inançlarının incelenmesi: Afyonkarahisar ili örneği

Gürbüz OCAK, Emine AKKAŞ BAYSAL