Öğrencilerin dil öğrenme stratejileri ve ingilizce özyeterlik inançlarının incelenmesi: Afyonkarahisar ili örneği

Bu çalışmanın amacı, Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ile İngilizce özyeterlik inançları arasındaki ilişkiyi ve dil öğrenme stratejilerine göre özyeterlik inançlarında anlamlı bir fark olup olmadığını incelemektir. Araştırmaya Afyonkarahisar il merkezinde Anadolu Liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerinden küme örnekleme yöntemiyle belirlenen 242 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini belirlemek için Oxford (1990) tarafından geliştirilen, Cesur ve Fer (2007) tarafından Türkçe ‘ye uyarlanan “Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri” ile Hancı Yanar ve Bümen (2012) tarafından geliştirilen “İngilizce İle İlgili Özyeterlik İnancı Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışma karşılaştırma türü ilişkisel tarama özelliklerine sahip nicel bir araştırmadır. Dil öğrenme stratejilerine ait güvenirlik değeri .94 ve özyeterliğe ilişkin güvenirlik değeri de .94 olarak hesaplanmıştır. Bulgularını değerlendirmek için t testi, ANOVA ve Pearson Correlation istatistik testleri kullanılmıştır. Bulgularına göre öğrencilerin dil öğrenme stratejileri ve İngilizce okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerileri özyeterlik inançları arasında anlamlı bir fark vardır. Ayrıca öğrencilerin dil öğrenme stratejileri ile İngilizce dersi özyeterlik inancı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki (r=. 823) olduğu görülmüştür. 

___

  • Cheung, Y. H. (2008). Teacher Efficacy: A Comparative Study of Hong Kong and Shanghai Primary Inservice Teachers. Australian Educational Researcher, 35(4), 110-123.
  • Demirel, M. (2009). The Validity And Reliability Study Of Turkih Version Of Strategy Inventory For Language Learners. World Applied Sciences Journal, 7(6), 708-714.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8889
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının bir yordayıcısı olarak bireysel değerler

HANİFİ PARLAR, RAMAZAN CANSOY

Öğretmen görüşlerine göre ilköğretim okul müdürlerinin örgütsel güç kaynaklarını kullanım düzeyleri

HASAN BASRİ MEMDUHOĞLU, MEHMET TURHAN

Psikolojik danışma ve rehberlik öğrencilerinin özel eğitim dersi sürecindeki kazanımlarının belirlenmesi

İlker KÖSTERELİOĞLU, KEMAL BAYTEMİR

Öğrencilerin dil öğrenme stratejileri ve ingilizce özyeterlik inançlarının incelenmesi: Afyonkarahisar ili örneği

Gürbüz OCAK, Emine AKKAŞ BAYSAL 

Eğitim fakültelerindeki araştırma görevlilerinin mesleki deneyimlerinin incelenmesi: araştırma görevlisi olmanın anlamına ilişkin fenomenolojik bir çalışma

KAYA YILMAZ, Taner ŞAHİN

Lise öğrencilerinin güncel çevre sorunları hakkındaki algıları: İzmir örneği

Kıvılcan Özgür DOĞAN, Yasin KUTAY, MUSTAFA ÇAKIR

Gender roles in school: the case of teachers and administrators

ÖMER ÖZER

Radyasyonun taşınması ve yayılımı hakkında öğrencilerin ve halkın görüşleri

Hüseyin AĞBULUT, MÜNİR OKTAY

Arabuluculuğun getirileri: Çatışmaya dönüşümsel bir yaklaşım Çiğdem DEMİR ÇELEBİ 1[*]Kitabın Orijinal Adı : The Promise of Mediation: The Transformative Approach to Conflict.Kitabın Yazarı : Robert A. Baruch Bush, Joseph P. FolgerYayınevi : Jossey- Bass, San FranciscoBasım Yılı : 2005Sayfa Sayısı :

Çiğdem DEMİR ÇELEBİ

Öğretmenlerin okul yönetiminin farklılıkları yönetme becerilerine ilişkin algılarının kişisel anlam profilleri ve kurum içindeki informal ilişkileri açısından incelenmesi

Halil EKŞİ, Meryem AKSAK, NESLİHAN YAMAN