Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri

Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgiye ulaşma ve bilgiyi işleme becerilerini belirlemektir. Bu amaçla katılımcıların deney tasarlama, verileri kaydetme, grafik çizme ve değişkenleri belirleme beceri düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca katılımcıların bu becerileri cinsiyet, bilgisayara sahip olma durumu ve sınıf düzeyi sosyodemografik değişkenleri açısından da incelenmiştir. Araştırma Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programında 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında I., II., III. ve IV. sınıflarda öğrenim gören 121 öğrenciyle  yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile birlikte açık uçlu maddelerden oluşan bir Bilimsel Süreç Becerileri Testi kullanılmıştır. Bu araştırmada ölçeğin Cronbach-Alfa güvenirlik katsayısı 0.95 olarak hesaplanmıştır. Veriler SPSS 20.0 paket programı ile uygun istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucu; öğrencilerin deney tasarlama, verileri kaydetme, grafik çizme ve değişkenleri belirleme beceri düzeyleri açısından başarı yüzdesinin %30,00 olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, bu beceriler içerisinde öğretmen adaylarının değişkenleri belirleme ve hipotez kurma becerisinde başarı oranının en yüksek (% 65,55), grafik çizme becerisinde ise en düşük (% 9,54) düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların bilgiye ulaşma ve bilgiyi işleme becerilerinin cinsiyet ve bilgisayara sahip olma durumu değişkenleri açısından anlamlı fark göstermediği, ancak sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı fark olduğu saptanmıştır. 

___

  • Akar, Ü. (2007). Öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri ve eleştirel düşünme beceri düzeyleri arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • Ango, M. L. (2002). Mastery of science process skills and their effective use in the teaching of science: An educology of science education in the nigerian context. International Journal of Educology, 16( 1), 11–30.
  • Ateş, S. ve Bahar, M. (2002). Araştırmacı fen öğretimi yaklaşımıyla sınıf öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin bilimsel yöntem yeteneklerinin geliştirilmesi. V. Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara: ODTÜ Eğitim Fakültesi.
  • Ateş, S. (2005). Öğretmen adaylarının değişkenleri belirleme ve kontrol etme yeteneklerinin geliştirilmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 21-39.
  • Aydoğdu, B. (2006). İlköğretim fen ve teknoloji dersinde bilimsel süreç becerilerini etkileyen değişkenlerin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Başağa, H., Geban, Ö. ve Tekkaya, C. (1994). The effect of the ınquiry teaching method on biochemistry and science process skills achievements. Biochemical Education, 22(1), 29-32.
  • Beichner, R. J., (1994). Testing student interpretation of kinematics graphs. American Journal of Physics, 62, 750-762.
  • Bluhm, W. J. (1979). The effects of science process skill instruction on preservice elementary teachers’ knowledge of ability to use, and ability to sequence science process skills. Journal of Research in Science Teaching, 16(5), 427-432.
  • Bozdoğan, A. E., Taşdemir, A. ve Demirbaş, M. (2006). Fen bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(11), 23-36.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8889
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sosyal Başarı Hedefi Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması

Nihan ARSLAN, Fatma Nihan TURHAN, Tuğba YILMAZ BİNGÖL, Muhammet Ü. ÖZTABAK, Şeyda ÇETİNTAŞ

Kişisel Anlam Profili Ölçeği Kısa Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

İbrahim Halil EKŞİ, Nesrullah OKAN, H. Şeyma MERT KÖMÜRCÜ

Bilişim Liderliği Ölçeği: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması

Mehmet ULUTAŞ, Hasan Hüseyin ARSLAN

Türk Üniversitelerinde Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atama Kriterlerinin İncelenmesi

Yusuf ALPAYDIN, Gözde TÜRKMENOĞLU

DEHB Tanısı Almış 9-10 Yaş Grubu Öğrencilerine Uygulanan Duygusal Okur-Yazarlık Programının Duygusal Zekâ ve Dikkat Becerisi Düzeyleri Üzerindeki Etkisi

Emine Beyza ÖZOĞLU, Müge YÜKSEL YUKAY

Okul Öncesi Alternatif Düşünme Stratejilerinin Desteklenmesi Programının Öğretmenlerin Bakış Açısıyla İncelenmesi

Şakire Ocak KARABAY, Tuğçe Burcu ARDA TUNÇDEMİR

Çeşitli Zekâ Düzeylerine Sahip İlkokul Öğrencilerinin Davranış Problemleri ile Aile İşlevleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Azize Nilgün CANEL, H. Pınar ÖZDEMİR KEMAHLI

Sınıf Dışı Etkinliklerinin Ortaokul Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarıları ve Bilimsel Süreç Becerileri Üzerine Etkisi

Zeynep BODUR, Mehtap YILDIRIM

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri

Nagihan TANIK ÖNAL, Uğur BÜYÜK, Sibel SARAÇOĞLU

Affetmenin Yordayıcısı Olarak Duygusal Zekâ

Esra ASICI