Ermitaj Devlet Müzesi’nde ki Türk Kültürüne Ait Arkeolojik Buluntular

St. Petersburg’taki Ermitaj Devlet Müzesi sahip olduğu sanat ve arkeolojik eser koleksiyonu bakımındandünyanın en büyük üçüncü müzesidir. Rusya’da Çarlık döneminden itibaren yürütülen arkeolojik kazıve alan çalışmalarında bulunan İslamiyet Öncesi Türk kültür ve sanatına ait eserlerin çoğunluğu, ErmitajDevlet Müzesi’nde sergilenmekte veya depolanmış olarak muhafaza edilmektedir. Bu makalede, ilk önceErmitaj Devlet Müzesi’nin kuruluş tarihi, bölümleri ve faaliyetleri konusunda kısaca bilgi verildikten sonrabu müzede sergilenen İslam Öncesi Türk kültürüne ait bazı eserler konu edilmektedir. 2014 yılında hizmetegiren “Modern Ermitaj-Staraya Derevnya” Restorasyon ve Konservasyon Merkezi de müzecilik alanındaörnek alınması gereken önemli bir kuruluş olarak kısaca tanıtılmaktadır.

___

  • Alekseev A. Y. et al,, “A Chronology of the Scythian Antiquities of Eurasia Based on New Archaeological and 14C Data”, Radiocarbon: Proceedings of the 17th International 14C Conference, ed. by I. Carmi and E. Boaretto, Vol. 43, Nr. 2B, pp. 1085-1107.
  • Alyılmaz, Cengiz, “İslamiyet Öncesi Türk Eserleri”, Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Abideleri, C III, Ankara 2010, s. 6-105.
  • Bunker, E., Ancient Bronzes of the Eastern Eurasian Steppes from the Arthur M. Sackler Collections, Arthur M. Sackler Foundation Press, New York 1997.
  • Ermitaj Devlet Müzesi sergi etiketi, St. Petersburg 2012.
  • “Ermitaj İmperatorskiy”, Entsiklopediçeskiy slovar’ Brokgauza i Efrona, Ed. K.K. Arsenyev ve F.F. Petruşevskiy, C. XLI, St. Petersburg 1904, http://dic.academic.ru/dic.nsf/brokgauz_efron/119486/Эрмитаж (10.03.2017)
  • http://www.hermitagemuseum.com (10.03.2017) (Ermitaj Devlet Müzesi resmi internet sitesi) http://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/visitus/staraya-derevnya/index/?lng=ru (10.03.2017) („Modern Ermitaj - Staraya Derevnya“ Restorasyon ve Konservasyon Merkezi’nin resmi internet sitesi)