Tatarica: 20. Yüzyılın İlk Çeyreği Dizisine İlişkin Olarak Bazı Düşünceler ve Öneriler

Bu makalede Rusya ve Türkiye toplum bilimcileri arasındaki işbirliği olanakları konusu ele alınmaktadır.Yazar öncelikle Rusya Müslümanları tarihinin 20. yüzyıl başı döneminin yeterince araştırılmamış olduğuna,ayrıca Rus ve dünya tarihçiliği tarafından çarpıtılarak tasvir edildiğine dikkat çeker. Bu tarihi sorununetraflıca araştırılması ve öğrenilmesi için Rusyalı ve Türkiyeli bilim insanlarının güçlerini birleştirmeleri vebir dizi ortak araştırma projelerini gerçekleştirmeleri son derece yararlı olacaktır. Yazar, böyle bir ortak Rus-Türk projesi olarak Tatarica: 20. Yüzyılın İlk Çeyreği adı altında yayınlar dizisini başlatmayı önermektedir.Bilimsel kullanıma yeni belgeler kazandırma amacını güden böyle bir dizide, örneğin, 20. yüzyılın başındabasılmış olan Müslüman siyasi broşürleri, Tatarca-Rusça sözlükler ve diğer Türk dillerindeki çeşitli eserleryeniden yayımlanabilir.

___

  • Baudouin de Courtenay, J., Natsionalnıy i territorialnıy priznak v avtonomii, St. Petersburg 1913.
  • Mintslov, S. R., Ufa. Debri jizni. Dnevnik 1910-15 gg. Ufa 1992.
  • Nurmuhametova, R. S., “Tatarsko-russkiye slovari XX veka i ih sostaviteli (dooktyabrskiy period)”, Filologiçeskiye nauki. Voprosı teorii i praktiki, S. 7 (37), Bölüm I (2014), s. 140-143.
  • Partiya demokratiçeskih reform, mirnogo obnovleniya, progressistov. 1906-1916 gg. Dokumentı i materialı. Moskova 2002.
  • Üçüncü Dönem Devlet Duması. Stenografi raporları. 1909. İkinci toplantı. Bölüm IV. St. Petersburg 1909.