Karabağ Sorununun Çözüm Sürecinde Türkiye ve Rusya

Kafkasya bölgesi özel jeopolitik koşulları, siyasi, tarihi, askeri ve sosyolojik sorunları nedeniyle dünyanınen problemli ve aynı zamanda en önemli coğrafyalarından biridir. Bölgedeki gelişmeler ülkeleri önemliölçüde etkisi altına almaktadır. Aslında Soğuk Savaş’ın bitmesine karşın Soğuk Savaş’ın temel öğesi olarakjeopolitik stratejik ve güvenlik rekabetler bölgedeki ilişkilerin düzenlenmesinde mühim rol oynamaktadır.Kafkasya bölgesinde bütün bu değişkenler bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri ve bölgesel sorunlara ve krizlereyönelik politikaları bölge gerçekleri ve gerekliliğine değil, uluslararası sistemdeki gelişmeler ve bölge dışıgüçlerin rol ve mevcudiyetine göre şekillendirmektedir.Karabağ problemi bölgede anlaşmazlık meydana geldikten hemen sonra uluslararası bir ivme kazandıve çözümü de karmaşık bir hale geldi. Bu anlaşmazlığının çözümünde ilgisi olan devletlerin yıllar içindegösterdikleri diplomatik faaliyetler, uluslararası teşkilatların üst düzey statüleri dahi sorunun çözümündeolumlu bir ilerleme gösteremedi. Bugün Azerbaycan ve Ermenistan arasında görüşmeler hız kazanıncaDağlık Karabağ meselesi tekrar uluslararası gündemde yerini aldı. Türkiye ve Rusya’nın bölge konusundakihassasiyetleri, Azerbaycan ve Ermenistan’a yönelik politikaları da Karabağ sorununun çözümü konusundaönemli bir belirleyici haline geldi.

___

  • “Abdullah Gül: Qarabağ münaqişəsi həll olunmayınca Ermənistanla münasibətlr normallaşmayacaq”, 525- ci qəzet, 22 Oktyabr 2009, s. 1, 3.
  • Ağacan, Kamil, “Güney Kafkasya Cumhuriyetlerinin NATO ile ilişkileri”, Global Strateji, yıl 3, sayı 10, 2007, s. 150-158.
  • “Amerikadan ikili mövqe”, Bizim Yol, 18 Noyabr 2009, s. 9.
  • “Araz Әzimov: Ermənistanla heç bir məsələ tam razılaşdırılmayıb”, Ayna, 15 May 2010.
  • “Ateşkes işgal edilmiş toprakların Ermenilerde kalması anlamına gelmemelidir”, Kaspi, 6 Aprel 2016.
  • Asker, Ali, “Tehlikeli Anlaşma: Rusya Türkiye’yi Sıvazlıyor, Azerbaycan’a Aba Altından Sopa Gösteriyor”, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, www.21yyte.org, 7 Ağustos 2010 (14.11.2016)
  • Aslanlı, Araz – Hesenov, İlham, Haydar Aliyev Dönemi Azerbaycan Dış Politikası, Platin, Ankara 2005.
  • “Azərbaycanın siyasî və hərbi gücü qarşısında aciz qalan Ermənistan”, İki Sahil, 4 Aprel 2016.
  • “Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyevin sədrliyi ilə Nazirlər Kabinetinin 2014-cü ilin sosial-iqtisadi inkişafının yekunlarına və qarşıda duran vəzifələrə həsr olunan iclası keçirilib: Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyevin giriş nitqi (10 yanvar 2015-ci il)”, Xalq qəzeti, 28 Yanvar 2015, No. 20, s. 1-3.
  • “Azərbaycanın siyasî və hərbi gücü qarşısında aciz qalan Ermənistan”, İki Sahil, 4 Aprel 2016.