Doğa üzerine söylenmiş Türk dünyası ortak atasözlerinin coğrafi analizi (Kıgızistantürkiye örneği)

Bu çalışmada, Türkiye ve Kırgızistan’da ortak olarak kullanılan doğa üzerine söylenmiş atasözleri araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, coğrafi faktörlerin atasözlerine nasıl yansıdığını tespit etmektir. Çalışmanın yöntemi betimsel tarama modeline dayanmaktadır. Sözel ve yazılı kaynak taramasıyla elde edilen veriler betimsel istatistik yöntemiyle yorumlanmıştır. Araştırmada Anadolu ve Kırgız Türklerinin kullandıkları atasözlerinin büyük çoğunluğunun benzer veya ortak olduğu ancak farklı kelimelerle ifade edildiği görülmüştür. Araştırmanın sonucunda, Türk ve Kırgızların benzer coğrafi şartlarda yaşadıkları, ortak bir geçmişe sahip oldukları ve benzer ekonomik faaliyetlerle uğraştıkları tespit edilmiştir.

A geographical analysis of Turkish world partner proverbs said on nature (The sample of Kıgızistan-Turkiye)

In this study, Turkish and Kyrgyz partner proverbs were searched that said on the nature. The aim of study to determine effective of geographic factors on proverbs. The method of study is based on the model of descriptive. Data obtained from scanning verbal and written source and interpreted the method of descriptive statistical. In this research were understood that Turkish and Kyrgyz proverbs are the vast majority of the similar or the same, but were expressed in different words. At the end of the research were determined that Kyrgyz and Turks living similar to the geographical conditions, have a common history, have been identified similar economic activities.

___

Acaroğlu, M.T. (2006). Dünya Atasözleri. Ankara: Referans Yayıncılık.

Aksoy, Ö. A. (1997). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Atalay, İ. (2004).Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği. İzmir: Meta Basım.

Baş, B. (2000). Türkçe Temel Dil Becerilerinin Öğretiminde Atasözlerinin Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, s. 12, s. 60-.

Benderoğlu, A. (1987). Irak-Türk Atasözlerinde Benzerlikler I.Uluslararası Türk Halk Edebiyatı Semineri (7-9 Mayıs), Eskişehir. s.(53-55).

Çobanoğlu, Ö. (2003). Karsılaştırmalı Atasözleri Bağlamında Türk Dünyası Atasözlerinde Sosyo-Kültürel Süreklilik ve Değişme Üzerine Tespitler. Türkbilig /Türkoloji Araştırmaları, s, 5 (3- 12).

Gönen, S. (2006). Batı Türklerinin Manzum Atasözleri Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Edbiyatı Anabilimdalı,.Konya

GÜLEÇ, Azmi (1970c), Ekim İslerine Dair Atasözleri ve Deyimler. Türk Folklor Arastırmaları, 22 (258), Ocak, 5848-5849.

Gülüm, K. (2009). Coğrafya Öğretiminde Kullanılabilecek Doğa İçin Söylenmiş Türk Ve Türkmen (Türkmenistan) Atasözleri Üzerine Bir Araştırma. Mehmet Akif Üniversitesi Sosyal Bilimler Enst. Derg.s.1(51-58).

Güner, İ., Ertürk, M. (2006). Kıtalar ve Ülkeler Coğrafyası. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kabaklı, A.(1994). Türk Edebiyatı, İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, C:1, s.80.

Karataş, T. (2004). Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü, Ankara.

Kıldıroglu, M. (1996). Türkiye Türkçesi ile Kırgız Türkçesinde Biçim ve Anlam Bakımından Ortak Atasözleri. Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Dergisi,C,1.s, 6 (26-33).

Mcmillan, J.H. and Schumacher, S. (2006) Research in Education: Evidence-Based Inquiry (Sixth Edition), Pearson, London.

Musaoğlu, M. (2002). Ortag Türk Atalar Sözleri. Dede Qorqud, 130-143. Baku.

Öktem, M. (1977). Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi I, Ankara: Derya Yayınları. S, 214.

Salgır, A. (1986). Atasözlerimizle Kırım Atasözleri Arasındaki Duygu ve Düşünce Yakınlığı. III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri. S (349-358).Ankara.

Yardımcı, M. (1998). Makedonya ve Diğer Türk Yurtlarında Söylenen Ortak Atasözleri ve Deyimler, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, s. 6, ss. 739-750.

Yardımcı, M. (1998). Makedonya ve Diğer Türk Yurtlarında Söylenen Ortak Atasözleri ve Deyimler, Uluslararası Rumeli Türk Kültürü Sempozyumu, 23-25 Mart, Üsküp/Makedonya,

Yaşar, O. ve Örge Y. F. (2007). Çanakkale Atasözleri ve Coğrafi Analizi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C. 6, S. 19, s. 95-105

Yazıcı, H. ve Diğerleri (2005). Afyonkarahisar Atasözlerinin Coğrafi Analizi. Ulusal Coğrafya Kongresi (Prof. Dr. İsmail Yalçınlar Anısına), İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Coğrafya Kurumu, s. 415-420.

Yund, K. (1964). Silifke, Irak, Bulgaristan ile Kırım’da Söylenen Atasözleri Arasında Karsılaştırmalar. Türk Kültürü Dergisi, c, 3. s:26