Afyonkarahisar ilinde alternatif tarım çalışmalarına bir örnek: jeotermal seracılık

Bu çalışmada, jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılmasına g üzel bir örnek olan Afyonkarahisar İli’nde, jeotermal seracılık faaliyetleri ile fiziki ve beşeri coğrafi faktörler arasındaki ilişki ele alınmıştır. Çalışma alanı Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde bulunan Afyonkarahisar İli’dir. Jeolojik yapısından dolayı sıcak su kaynaklarının çok olması ve ulaşım kolaylığı gibi avantajlar neticesinde ilde son 3-4 yılda jeotermal sera yatırımları artmıştır. Jeotermal enerji ile ısıtılan sera alanları günümüzde ilde 167 da alan kaplamaktadır. Yapımı devam eden ve planlanan seraların üretime başlamasıyla yakın gelecekte bu alan çok daha genişleyecek ve 664 da alana ulaşacaktır. Mevcut jeotermal sera alanlarında domates üretimi yapılmak ta olup, üretimin büyük kısmı ihraç edilmek tedir. Yapılması planlanan diğer seralarda farklı tarım ürünlerinin üretilmesi amaçlanmak tadır.

An example to alternative agriculture in Afyonkarahisar: geothermal greenhousing)

In this study, the relationship between geothermal greenhousing and physical/human geographical factors were evaluated in the province of Afyonkarahisar which constitutes a good example of using geothermal energy in greenhousing. The study was conducted in the province of Afyonkarahisar located in the inner west Anatolian section in the Western Anatolian Region. The city has many hot water springs because of its geological structure. Due to this advantage and its convenient transportation systems, investments on geothermal greenhousing increased in the city over the last 3-4 years. Geothermal greenhouse areas cover approximately 167 da in the city today. If the planned and ongoing projects are finalized, geothermal greenhouse areas will become much larger and reach 664 da in the near future. Existing geothermal greenhouses are mainly used to grow tomatoes and maj ority of production is exported. However, other agricultural products are expected to be grown in the planned geothermal greenhouse areas.

___

Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü Verileri

Afyonkarahisar Valiliği verileri

Ardos, M. (1978). Afyonkarahisar Bölgesinin Jeomorfolojisi, İ.Ü. Edeb. Fak. Yayınları No: 2418, Coğrafya Enst. Yayınları No: 97, İstanbul.

Ardos, M. (1985). Türkiye Ovalarının Jeomorfolojisi, Cilt:2, Güryay Matbaacılık, İstanbul.

Eltez, R. (2006). Jeotermal Enerji ve Seracılık, 1. Dikili Yöresi Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi Sempozyumu, (12-14 Mayıs 2006), İzmir.

Karaman, S., Kurunç, A. (2004). Seraların Jeotermal Enerji ile Isıtılmasında Ortaya Çıkabilecek Çevresel Etkiler. GOU Ziraat Fak. Dergisi, 21 (2).

Özdemir, M., A., Bahadır, M. (2007). Türkiye’de Önemli Bir Seracılık Alanı: Yalova İli. Coğrafi Bilimler Dergisi, 5 (1), Ankara.

Paksoy, M., Türkmen, Ö., Direk, M. (2008). Kütahya-Simav’da Jeotermal Enerjinin Seracılıkta Kullanımı Sorunları ve Çözüm Önerileri, Termal ve Maden Suları Konferansı bildiriler Kitabı, Afyonkarahisar.

Serpen U. (2005). Geothermal Energy and Its Utilization in the World and Turkey, Proceedings of the 1st International Symposium and Exhibition on Environment-Friendly Energy Sources and Technologies, 5-7 September, Izmir,

Sevgican, A. (2002). Örtüaltı Sebzeciliği Cilt I (Topraklı Tarım). Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. No:528 E.Ü. Basımevi. Bornova-İzmir.

Taş, B. (2010). Sandıklı İlçesi’nde Arazi Kullanımı ve Planlama Önerileri, Ümit Ofset Matbaacılık, Ankara

Tümertekin, E. ve Özgüç, N. (2005). Ekonomik Coğrafya, Çantay Kitabevi, İstanbul

Türkiye İstatistik Kurumu. (2009). Bitkisel Üretim İstatistikleri, Ankara.

Yağanoğlu, A.,V. (2008). Organik Tarım İçin Seraların Planlanması, Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ders Notları, Erzurum.

Yılmaz, Ö. (2004). Afyon İli Genel Coğrafya Özellikleri. Uyan, M., Yüksel, İ., Avşar, N., Anadolu’nun Kilidi Afyon, Afyon Valiliği, Yayın No:21 Afyon.