HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ PHRYGİA PAROREİA’DA DİNİ YAPI

Antik Dönem’de Din kavramı, toplumların siyasi oluşumlarında önemli bir etkendir. Toplumların dini olguları, eskiden gelen inançları ve bu inançlarla ilgili araç ve gereçleri nesilden nesile aktarılmıştır. Paroreia, bölge kültürlerinden etkilendiği gibi, zaman zaman da bölgeye gelen kültürleri etkilemiş, dini olguları ile kendine özgü bir yapı ortaya koymuştur.Yazılı belgelerden adak taşları, arkeolojik kalıntılardan kült malzemeleri ve nümüzmatik verilerden elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde, bölgede dini özellikleri yansıtan başlıca kültler Ana Tanrıça Kybele, Ay Tanrısı Men ve Zeus’tur. Sultan Dağı’nın her iki yanındaki ovada “ölümsüz tanrı” olarak Men inanışı bölgede en yaygın tapınım alanına sahip külttür. Paroreia’da mevcut olan bu yapı, günümüzde Antiocheia’ya yapılan dini ziyaretlerle de önemini ortaya koymuştur. 
Anahtar Kelimeler:

Roma, Din, Yapı

___

  • -ANDERSON J. G. C: (1899). “Exploration in Galatia cis Halym. II,” JHS, C. XIX: 280-318.
  • -ASLAN M- GÖKALP N: (2008). “New Inscriptions from Tyraion and Philomelion”, Gephyra, Günümüz Türkiye’sinin Antik Devir’deki Tarihi ve Kültürü İçin Dergi, Band 4, Ege yay., s.127-132.
  • -BELKE K- MERSICH N: (1990) .Tabula Imperii Byzantini, Phrygian und Pisidien,Herausgegeben von Herbert Hunger, Band-7., Vien: Verlag Der Österreichischen Akademie Der Wissenschaften Wien.
  • -BOSCH M. E: (1942). Hellenizm Tarihinin Ana Hatları 1. Kısım, İskender İmparatorluğu, [çev. Afif ERZEN], İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yay.
  • -CALDER W. M: (1912). “Julia-Ipsus and Augustopolis,” JRS II, Published by Society for the Promotion of Roman Studies, s. 237-266.
  • -CALDER W. M: (1956). Monuments from Eastern Phrygia, (Publications of the American Society for Archaeological Research in Küçük Asya), MAMA, VOL. VII. Manchester: Manchester University Press.
  • -CHILDE G: (1978). Kendini Yaratan İnsan, [Çev. F. Karabay Ofluoğlu], İstanbul: Varlık yay.
  • -ÇETİK A. R: (1985). Türkiye Vejetasyonu: I İç Anadolu’nun Vejetasyonu ve Ekolojisi, Konya: Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi yay.