AKHİSAR ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDEN BİR GRUP PİŞMİŞ TOPRAK FİGÜRİN

                Antik Thyateria kentinin mirasçısı Akhisar’da 1932 yılında inşa edilmiş olan ve bir kısmı öğretmen evi olarak kullanılan iki katlı bir binanın restore edilerek 2012 yılında müze olarak ziyarete açılmasıyla o güne değin Manisa Arkeoloji Müzesinde korunan bir grup eser Akhisar Arkeoloji Müzesinde sergilenmeye başlamıştır. Bu eserler içerisinde Hellenistik ve Roma dönemlerine ait bir grup pişmiş toprak figürin de yer almaktadır. Bu çalışma kapsamında Akhisar Arkeoloji Müzesinde sergilenmekte olan bu figürinler teknik, ikonografik ve stilistik açıdan incelenmiş, her ne kadar buluntu yerleri ile ilgili detaylı bilgi olmasa da kullanım amaçları ile ilgili öneriler getirilmeye çalışılmıştır. 

___

  • ARINÇ, U. (2015), Hellenistik Dönem Mezar Stellerindeki Hermes ve Herakles Hermeleri, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Denizli.
  • BALDIRAN, A. (2003), “Stratonikeia’dan Birkaç Pişmiş Toprak Heykelcik”, III. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Eskişehir, ss. 158-165.
  • BELL, M. (1993), “Tanagras and the Idea of Type”, Harvard University Art Museums Bulletin, No: 1, ss. 39-53.
  • BESQUES, S. (1972), Musée National du Louvre Catalogue Raisonné des Figurines et Reliefs en Terre Cuite Grecques, Etrusques et Romaines. III Epoques hellénistique et romaine – Grèce et Asie Mineure, Editions des Musées Nationaux, Paris.
  • BIEBER, M. (1961), The Sculpture of Hellenistic Age, Columbia University Press, New York.
  • BIEBER, M. (1977), Ancient Copies, New York University Press, New York.
  • BOATWRIGHT, M. T. (2003), “Faustina the Younger, ‘Mater Castrorum’”, Ed. R. Frei-Stolba, A. Bielman , O. Bianchi, Les femmes antiques entre sphère pirvée et sphère public – Actes du Diplômes d’Etudes Avancées, Universités de Lausanne et Neuchâtel 2000-2002, Bern, ss. 249-268.