TEDARİKÇİ İLİŞKİLERİNİN İNOVASYONA ETKİSİ: GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE BİR ARAŞTIRMA

Teknolojik gelişmelerin iş yapma biçimlerini ve ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilediği günümüz iş dünyası modern işletmeleri tedarikçileri ile çok güçlü ilişkiler kurma zorunluluğu içerisine sokmuştur. Tedarikçiler ile veri/bilgi alışverişine dayanan işbirliği odaklı tedarikçi ilişkileri üzerinden yönetimsel faaliyetlerin gerçekleştirildiği ve inovasyonun tetiklendiği yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmada tedarikçi ilişkilerinin inovasyon üzerindeki etkisi Tek Değişkenli Regresyon Analizi ile araştırılmıştır. Ayrıca işletmelerin tedarikçileri ile ilişkilerinin düzeyi ve inovasyon yetenekleri yapılan ortalama ve standart sapmaya dayalı betimleyici istatistiklerle tanımlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan hipotez Gaziantep 4. ve 5. Organize Sanayi Bölgeleri’nde faaliyetlerini sürdüren işletmeler üzerinde test edilmiştir. Sonuçlar işletmelerin işbirlikçi tedarikçi ilişkilerine ve iyi düzeyde inovasyon yeteneğine sahip olduklarını, ayrıca işbirliğine dayalı tedarikçi ilişkilerinin işletmelerin inovasyon faaliyetleri üzerinde pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

THE EFFECT OF SUPPLIER RELATIONS ON INNOVATION: A RESEARCH IN GAZIANTEP ORGANIZE INDUSTRIAL AREA

Today's business world, which technological developments have had a significant impact on the way they do business and economic growth, has forced a very strong relationship with suppliers of modern businesses. With suppliers data/information exchange, based on the administrative activities carried out through collaborative supplier relationships and innovation, it is an undeniable fact that is triggered. In this study, effect of supplier relations on innovation, has been tested with Linear Regression Analysis. Also,, the level of business relations with suppliers and their innovation abilities were determined by tests In this context, the hypothese that were prepared in the scope of the enterprises operating in Gaziantep 4th and 5th Organized Industrial Zones The results have revealed that businesses have collaborative supplier relationships and a good level of innovation ability, in addition to supplier relations is influential on the innovation.

___

  • Bakan, İ. ve Şekkeli, Z. H. (2015). Lojistik Koordinasyon Yeteneği, Lojistik İnovasyon Yeteneği ve Müşteri İlişkileri (MİY) Yeteneği İle Rekabet Avantajı Ve Lojistik Performans Arasındaki İlişki: Bir Alan Araştırması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi. 5 (2). 39-68.
  • Bakırtaş, D. ve Aysu, A. (2017). Talep Yönlü İnovasyon Politikaları Çerçevesinde Kamu Alımları: Teori ve Uygulama Örnekleri. Amme İdaresi Dergisi. 50(2). 143-189.
  • Çağlıyan, V. (2009). Alıcı- Tedarikçi İlişkilerinin İşletme Performansına Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi. 14(3), 461-479.
  • Çağlıyan, V. (2009). Yenilikçilik, Tedarikçi Katılımı ve İşletme Performansı Üzerine Değer Zinciri Yönetimi Temelli Bir Yaklaşım: Otomotiv Sektöründe Görgül Bir Araştırma. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Dağlı, A. (2015). Örgütsel Muhalefet Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14 (53). 198-218.
  • Doney, M. Patricia ve Cannon, J. P. (1997). An Examination Of The Nature Of Trust In Buyer-Seller Relationships. Journal of Marketing, 61(2). 35-51.
  • Duman, E. (2017). Ekonomik Büyüme Ve İnovasyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Gaziantep Örneği. International Journal of Academic Value Studies. 3(15). 319-327.
  • Erciş, A. ve Can, P. (2013). Tedarik Zinciri Yönetiminin İnovasyon Stratejilerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 3(2). 95-122.
  • Gulati, R., ve Sytch, M. (2007). Dependence Asymmetry and Joint Dependence in Interorganizational Relationships: Effects of Embeddedness on a Manufacturer's Performance in Procurement Relationships. Administrative Science Quarterly. 52(1). 32-69.
  • Gülavşar Gökçe, S., (2010). İnovasyon Kavramı ve İnovasyonun Önemi, Fırat Kalkınma Ajansı, http://fka.gov.tr/sharepoint/userfiles/Icerik_Dosya_Ekleri/FIRAT_AKADEMI/%C4%B0NOVASYON %20KAVRAMI%20VE%20%C4%B0NOVASYONUN%20%C3%96NEM%C4%B0.pdf, Erişim Tarihi:10.01.2018.
  • Güleş, H.K, Çağlıyan, V. ve Tabanlı, G. (2016). Dağıtım Kanalı Üyelerinde Güven Ve Bağlılığın Bayi Performansı Üzerine Etkisi. Uluslararası Katılımlı 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu. İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Güleş, H.K., Paksoy, T. Bülbül, H. ve Özceylan, E. (2009). Tedarik Zinciri Yönetimi. Gazi Kitabevi: Ankara.
  • Gürbüz, Sait ve Şahin, Faruk (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe-Yöntem-Analiz. Seçkin Yayınevi: Ankara. http://www.gaosb.org/index.php/hakkimizda/, Erişim Tarihi: 12.011.2017
  • Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. 3. Baskı. Asil Yayınevi. Ankara.
  • Kayabaşı, A. (2007). İşletmelerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesinde Lojistik Faaliyetlerin Performansının Arttırılması: Üretim İşletmeleri Üzerinde Bir Uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Bölümü, Doktora Tezi, İzmir.
  • Meydan, C. H. ve Şeşen, H. (2015). Yapısal Eşitlik Modellemesi: AMOS Uygulamaları. 2.Baskı. Detay Yayıncılık: Ankara
  • Özdursun, E. (2010). Tedarikçi İlişkileri Yönetimi Ve Bir Endüstriyel Şirket Uygulaması. İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.
  • Roy, S., Sivakumar, K. ve Wilkinson, I.F. (2004). Innovation Generation in Supply Chain Relationships: A Conceptual Model and Research Propositions. Academy of Marketing Science. Journal. 32(1). 61-79.
  • Sako M. (1992), Prices, Quality and Trust, Inter-Firm Relations in Britain and Japan, Cambridge University Press.
  • Sekaran, U. (1992). Research Methods For Business: A Skill Building Approach. Second Edition. John Wiley & Sons.
  • Şimşek, Ö.F. (2007). Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş: Temel İlkeler ve Lisrel Uygulamaları. Ekinoks: Ankara.
  • Tavşancıl, E. (2010). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. 4.Baskı. Nobel Yayınevi: Ankara.
  • Ünal, A. (2015). İlişki Yönetimine Akademik Bir Bakış: Tedarikçi İlişkileri Yönetimi. http://www.satinalmadergisi.com/2015/12/06/tedarikci-iliskileri-yonetimi/#_ftn5.
  • Yalçın, P. S. (2013). Talep Yönetimi, Dağıtım Yönetimi Ve Tedarik Tabanı Yönetimi Uygulamalarının Tedarik Zinciri Performansı Üzerindeki Etkileri. Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.