Parlamentoların bütçe sürecindeki rolünü değiştiren dinamikler

Küreselleşme süreci ile birlikte ortaya çıkan ekonomik ve siyasi dinamikler parlamento-bütçe ilişkilerinin kapsam ve şeklinde köklü değişikliklere yol açmıştır. Parlamentoların bütçe kurumu aracılığıyla ekonomiyi yönlendirme ve piyasaya müdahale etme imkânı kısıtlanmıştır. Sınırlı alanlarda ekonomiye müdahale imkânına sahip olan parlamentolar bu alanlarda daha etkin ve verimli olabilmek için bütçe reformlarını gündemlerine almışlardır. Saydamlık ve hesap verebilirlik kavramlarının önem kazanması, yüksek denetim organlarının rol ve işlevlerinin yeniden tanımlanması ve bir bütün olarak yeni kamu mali yönetim ve kontrol sistemi söz konusu ilişki değişiminin birer sonuçlarıdır.

Dynamics that change the role of parliaments during the budget process

Economical and political dynamics which simultaneously come up with globalisation process have dramatically the changed scope and form of parliament- Budget relation. Parliament was restricted in conducting economy and intervening in market function via budget entity. They have a limited authority on economical issues. Hence, Budget reforms were put on the agenda by Parliaments in order to be more effective and efficient on that issues. Gaining importanceof transparency and accountability notions redefining roles and functions of Supreme Audit Bodies and new public finance management and control system are the results of aforesaid changes in the relation.

___

Aktan, C.C., Dileyici, D. ve Vural, Y.İ. (2004), Kamu Maliyesinde Çağdaş Yaklaşımlar, Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Anderson, B. (2008), “Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum, 7-8 Ekim, Afyonkarahisar, TBMM Basımevi.

Anderson, B. (2009), The Changing Role of Parliament in the Budget Process, OECD Journal on Budgeting Volume 2009/1.

Bayramoğlu, S. (2005), Yönetişim Zihniyeti: Türkiye’de Üst Kurullar ve Siyasal İktidarın Dönüşümü, İstanbul, İletişim Yayınları.

Bilgiç, V. (2003), “Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (ed. A. Balcı, A. Nohut, N.K. Öztürk ve B. Coşkun), Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Berksoy, B. (2003), “Devlet ve Küreselleşme: Almanya ve Türkiye’den Perspektifler”, Praksis Dergisi, 10, 357-366.

Boesch, H. (2008), “Kamu Parasının Kullanılmasında Aktif Parlamento Denetimi: Bazı Avrupa Deneyimleri”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum, 7-8 Ekim, Afyonkarahisar, TBMM Basımevi.

Biçer, M. ve Şahin, M. (2008), “Editoryal Not”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum, 7-8 Ekim, Afyonkarahisar, TBMM Basımevi.

Caiden, N. (1978), “Patterns of Budgeting”, Public Administration Review, 38(6), November December, 539-544.

Caiden, N. (1989), “A New Perspektife on Budgeting Reform”, Australian Journal of Public Administration, 48(1), March.

Christians, A., Dean, S., Ring, D. ve Rosenzweig, A.H. (2008), “Taxation As a Global Socio-Legal Phenomenon”, Journal of International & Comparative Law, 14 ILSA J Int’l & Comp L 303.

Cohen, J.B. (1996), “Phoenix Risen the Resurrection of Global Finance”, World Politics, 48(2) (Jan.1996), 268-296 Published by: Cambridge University Press, Stable URL: http://www.jstor.org/stable/25053963

Colas, A. (2007), “Neoliberalizm, Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler” içinde Neoliberalizm Muhalif Bir Seçki (ed. A.S. Filho ve D. Johnston, çev. Ş. Başlı-T. Öncel), Ankara, Yordam Yayınları.

Coşkun, S. (2003), “Kamu Yönetiminde Yönetişim Yaklaşımı”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (ed. A. Balcı, A. Nohut, N.K. Öztürk ve B. Coşkun), Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Çağan, N. (2008), “Modern Bütçe Sürecinde Parlamento’nun Rolü”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum, 7-8 Ekim, Afyonkarahisar, TBMM Basımevi.

Demirbaş, T. (2012), “Kamu Bütçeleme Sürecinde Yazılı Olmayan Kuralların Önemi ve Bütçe Reformlarına Etkisi”, “YENİ” MALİYE Değişim Çağında Kamu Maliyesi: Yeni Trendler, Yeni Paradigmalar Yeni Öğretiler, Yeni Perspektifler (ed. C.C. Aktan, A. Kesik ve D. Dileyici), Ankara, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayını.

Demircan, E. (2006), “Küreselleşme Sürecinde Yeni Devlet Anlayışının Bütçe Politikalarına Yansıması, Türkiye Örneği”, Kamu Maliyesine Yeni Bakış (Teori ve Uygulama) (ed. Prof.Dr. N. Falay, Yrd.Doç.Dr. M. Şahin ve Dr. A. Kesik), Ankara, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

Dileyici, D. (2012), “Devletin Mali Alandaki Rol ve Fonksiyonlarındaki Değişim”, “YENİ” MALİYE” Değişim Çağında Kamu Maliyesi: Yeni Trendler, Yeni Paradigmalar Yeni Öğretiler, Yeni Perspektifler (ed. C.C. Aktan, A. Kesik ve D. Dileyici), Ankara, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayını.

DPT (2000), Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması ve Mali Saydamlık Özel İhtisas Komisyon Raporu, Ankara, DPT Yayınları.

DPT (2001), Kamu Yönetimi Reformu Genel Eğilimler ve Ülke Deneyimleri, Ankara, DPT Yayınları.

Durgun, Ş. (1999), Batı Demokrasilerinde ve Türkiye’de Parlamenter Yapılar ve Parlamenterlerin Temsil Gücü, Ankara, Nobel Yayınları.

Dye, K.M. (1996), Accountability, Auding and Democracy, Lahore.

Eker, A. (2009), “Küreselleşme Sürecinde Kamu Maliyesinde Yaşanan Dönüşüm”, Küreselleşme ve Kamu Maliyesinde Yaşanan Dönüşüm (ed. Prof.Dr. A. Eker ve Yrd.Doç.Dr. H.A. Şimşek), Ankara, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayını.

Erdoğan, M. (2007), Anayasa Hukuku, Ankara, Orion Yayınevi.

Eryılmaz, B. (2008), Bürokrasi ve Siyaset Bürokratik Devletten Etkin Yönetime, İstanbul, Alfa Yayınları.

Fölscher, A. (2007), “Budget Methods and Practices”, in Budgeting and Budgetary Institutions: Public Sector Governance and Accountability Series (ed. A. Shah), Washington DC, The World Bank,

Fukuyama, F. (2005), Devletin İnşası: 21. Yüzyılda Dünya Düzeni ve Yönetişim (çev. D. Çetinkasap), Remzi Kitabevi, İstanbul.

Garbutt, D. (1985), How to Budget and Control Cash, Aldershot-England, Gower Publishing Company Limited,

Gençkaya, Ö.F. (2000), “Türkiye’de Parlamento Reformu: Tarihsel Bir Değerlendirme”, TBMM’nin Etkinliği (kor. İ. Turan), İstanbul, TESEV Yayınları.

Göktaş, A. (2000), Küresel Kriz ve Türkiye, Küreselleşmenin Denetimi Türkiye Ekonomisinin Yeniden Yapılandırılması IMF ve Avrupa Birliği ile İlişkiler, Ankara, Özen Yayıncılık.

Gönenç, L. (2010), Siyasal İktidarın Denetlenmesi, Dengelenmesi ve Anayasalar, TEPAV Anayasa Çalışma Metinleri:1.

Gürbüz, Ö. (1999), Parlamenter Rejimin Dünü, Bugünü, Yarını: Siyasal Etik, Verimlilik Kültürü, Ankara, TPB Kültür Yayınları.

Hagen, V.J. (2007), “Budgeting Institutions for Better Fiscal Performance”, içinde Budgeting and Budgetary Institutions: Public Sector Governance and Accountability Series (ed. A. Shah), Washington DC The World Bank.

Heywood, A. (2007), Politics, Palgrave, London.

Hirst, P. ve Thompson, G. (2000), Küreselleşme Sorgulanıyor (çev. Ç. Erdem ve E. Yüce), Ankara, Dost Kitabevi.

Hood, C. (1991), “Public Management for all Seasons”, Public Administration, C:69.

Hollis, C. (1950), Can Parliament Survive, London, Chiswick Press,

Holloway, J. (2007), “Küresel Sermaye ve Ulus Devlet”, içinde, Küreselleşme Çağında Para ve Sınıf Mücadelesi (ed. W. Bonefeld ve J. Holloway, çev. S. Mercan), İstanbul: Otonom Yayıncılık.

İba, Ş. ve Bozkurt, R. (2004), 100 Soruda Parlamento: Türk Parlamento Hukukuna Giriş, Ankara, Nobel Yayınları.

Jessop, B. (2009), Kapitalist Devletin Geleceği (çev. A. Özcan), Ankara, Epos Yayınları.

Kazgan, G. (2005), Küreselleşme ve Ulus Devlet: Yeni Ekonomik Düzen, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Kesik, A. ve Kıral, G. (2012), “Yeni Kamu Mali Yönetiminde Hesap Verebilirlik”, “YENİ” MALİYE Değişim Çağında Kamu Maliyesi: Yeni Trendler, Yeni Paradigmalar Yeni Öğretiler, Yeni Perspektifler (ed. C.C. Aktan, A. Kesik ve D. Dileyici), Ankara, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayını.

Kettl, D.F. (1989), “Expansion and Protection in the Budgetary Process”, Public Administration Review, 49(3), 231-239.

Kooiman, J. (1998), “Research and Theory About New Public Services Management”, International Journal of Public Sector Management, S:9 (5/6), 7-22.

Köse, H.Ö. (2007), “Yüksek Denetimde Çağdaş Gelişmeler ve Sayıştayın Konumu”, Sayıştay Dergisi, S:65, Nisan-Haziran.

Köse, A.H. ve Öncü, A. (2003), “İktisadın Piyasası, Kapitalizmin Ekonomisi”, içinde, İktisat Üzerine Yazılar l: Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar, Korkut Boratav’a Armağan (der. A.H. Köse, F. Şenses ve O. Türel), İstanbul, İletişim Yayınları.

Laity, E.T. (2009), “The Competence of Nations and International Tax Law”, Duke Journal of Comparative&International Law, 19 Duke J. Comp.&Int’l L.187.

Lienert, I. (2010), Role of the Legislature in Budget Process, Washington DC, IMF Technical Notes and Manuals.

Lijpart, A. (1984), Çağdaş Demokrasiler: Yirmi Bir Ülkede Çoğunlukçu ve Oydaşmacı Yönetim Örüntüleri (çev. E. Özbudun ve E. Onulduran), İstanbul, TDV ve Siyasi İlimler Derneği Yayını.

Macewan, A. (2007), “Neoliberalizm ve Demokrasi: içinde, Piyasa İktidarına karşı Demokratik İktidar”, Neoliberalizm: Muhalif Bir Seçki (ed. A. Saad-Filho ve D. Johnston), (çev. Ş. Başlı ve T. Öncel), İstanbul, Yordam Yayınları.

Mandel, E. (2008), Geç Kapitalizm (çev. C. Badem), İstanbul, Versus Kitap.

Mason, R. (2007), “Common Markets, Common Tax Problems”, University of Florida, Florida Tax Review, 8 Fla. Tax Rev.599.

Meier, K.J. (1993), Politics and Bureuacracy, California, Brooks/Cole Publishing Company.

Munck, R. (2007), “Neoliberal Devlet Kuramı”, içinde, Neoliberalizm: Muhalif Bir Seçki, (ed. A. Saad-Filho ve D. Johnston), (çev. Ş. Başlı ve T. Öncel), İstanbul, Yordam Yayınları.

Musgrave, A.R. (2000), Public Finance in a Democratic Society Volume III The Foundation of Taxation and Expenditure, Cheltenham UK Edward Elgar Publishing Limited.

Mises, L.V. (1947), Bürokrasi (çev. F. Engin), İstanbul, Cumhuriyet Matbaası.

Nohutçu, A. ve Balcı, A. (2008), “Giriş: Kamu Yönetiminin Yeni Perspektifi ve Dinamiği: ‘Kamu’nun Yönetilmesinden ‘Kamu’nun Yönetmesi Anlayışına

Doğru”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (ed. A. Balcı, A. Nohut, N.K.

Öztürk ve B. Coşkun), Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Ocakçıoğlu, B. (1982), “Bütçe Hakkının Kapsamına ve Gerçekleşmesine İlişkin Sorunlar”, Çağdaş Anayasalarda Ekonomik ve Sosyal Haklar ve Ödevler, Uluslararası Sempozyum, 5-7 Şubat 1982, İstanbul, Marmara Üniversitesi Yayını.

O’Connor, J. (1973), The Fiscal Crisis of the State, New York: St. Martin’s.

OECD (2004), “The Legal Framework for Budget Systems An International Comparison”(ed. Ian Lienert and Moo Kyung), Paris, OECD Journal on Budgeting, 4(3).

Onar, E. (1998), “Cumhuriyetimizin 75. Yılında Parlamenter Sistemimizin Bugünü ve Yarını”, 21. Yüzyılda Nasıl Bir Türkiye Konferansı (26/09/1998), Ankara, TPB Kültür Yayınları.

Öngen, T. (2003), “Yeni Liberal Dönüşüm Projesi ve Türkiye Deneyimi”, içinde, Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar, İktisat Üzerine Yazılar I (der. A.H.

Köse, F. Şenses ve E. Yeldan), İstanbul, İletişim Yayınları.

Öz, S. (2005), Uluslararası Vergi Rekabeti ve Vergi Cenneti, Ankara, Maliye ve Hukuk Yayınları.

Özbudun, E. (1989), Türk Anayasa Hukuku, Ankara, Yetkin Yayınevi.

Özuğurlu, M. (2003), “Eşitlik Körü Demokratikleşme Programlarının Eleştirisi”, Praksis Dergisi, 10, 11-34.

Peters, B.G. (1995), The Politics of Bureuacracy, London, Longman Publishers.

Peters, B.G. ve Pierre, J. (1998), “Governance Without Government? Rethinking Public Administration”, Journal of Public Administration Research&Theory, 8(2), 223-244.

Pollitt, C. (1986), “Democracy and Bureuacracy”, New Form of Democracy (ed. D. Held ve C. Pollitt), London, Sage Publications.

Premchand, A. (1983), Government Budgeting and Expenditure Controls Theory and Practise, Washington DC, IMF.

Robinson, M. (1992), “Program Budgeting: Costs and Benefits”, Australian Journal of Public Administration, 51(1), March.

Rubin, I.S. (1996), “Budget Theory and Budget Practise: How God the Fit?”, Budgeting and the Management of Public Spending (ed. D.J. Savoie), Cheltenham, UK, Edward Elgar Publishing Limited.

Rhodes, R.A.W. (1996), “The New Governance: Governing Without Government”, Political Studies, XLIV, 652-667.

Rush, M. (2001), The Role of the Member of Parliament Since 1868, New York, Oxford University Pres.

Sahgal, V. (2008), “Parlamentonun Rolü: Bütçenin Hazırlanması-Uygulanması ve Dış Denetim-Kontrol”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum, 7-8 Ekim, Afyonkarahisar, TBMM Basımevi.

Schulze, G.G. ve Ursprung, H.W. (1999), “Globalisation of the Economy and the Nation State”, The World Economy, 22(1999), 3(05), 295-352.

Schick, A. (2002), “Can National Legislatures Regain an Effective Voice in Budget Policy?” The OECD Journal on Budgeting, 1(3).

Schick, A. (2001), “Can National Legislatures Regain an Effective Voice in Budget Policy”, Budget: Towards a New Role for the Legislature, Senate-Paris, OECD.

Schmitt, C. (2010), Parlamenter Demokrasinin Krizi (çev. A.E. Zeybekoğlu), Ankara, Dost Kitabevi.

Shah, A. (2007), “Overview”, içinde, Budgeting and Budgetary Institutions: Public Sector Governance and Accountability Series (ed. A. Shah), Washington DC, The World Bank.

Silk, P. ve Walters, R. (1998), How Parliament Works, Essex, Addison Wesley Longman Limited.

Smith, B.C. (1988), Bureuacracy and Political Power, Sussex, Wheatsheaf Book.

Sönmezler, G. (2006), “Küreselleşme ve Kriz: Gelişmekte Olan Ülkelerde Kamu Finansmanının Dönüşümü”, Kamu Maliyesine Yeni Bakış (Teori ve Uygulama) (ed. Prof.Dr. N. Falay, Yrd.Doç.Dr. M. Şahin ve Dr. A. Kesik), Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Stapenhurst, R. (2008), “The Legislature and the Budget”, içinde, Legislative Oversight and Budgeting: A World Perspective, WPI Development Studies, Washington, DC, The World Bank.

Şahin, M. (2006), “Sosyal Devletten Tüccar Devlete: Dünyada ve Türkiye’de Devletin Dönüşümü”, Kamu Maliyesine Yeni Bakış (Teori ve Uygulama), (ed. Prof.Dr. N. Falay, Yrd.Doç.Dr. M. Şahin ve Dr. A. Kesik), Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Şaylan, G. (2003), Değişim, Küreselleşme ve Devletin Yeni İşlevi, İmge Kitabevi, Ankara. TEPAV (2006), Mali Saydamlık İzleme Raporu IV, Temmuz.

Teziç, E. (2005), Anayasa Hukuku (Genel Esaslar), İstanbul, Beta Yayınları.

The World Bank (1998), Public Expenditure Managament Handbook, June.

Timur, T. (1996), Küreselleşme ve Demokrasi Krizi, Ankara, İmge Kitabevi.

Toprak, N.M., Demir, Ö., Doğanlar, M., Dönek, E. ve Acar, M. (2001), Küreselleşen Dünyada Türkiye Ekonomisi: Serbest Piyasa Devriminin Serüveni, Ankara, Siyasal Kitabevi.

Tunçkaşık, H. (2008), Parlamenter Rejimlerde Kuvvetler Ayrılığı ve Parlamento Krizi, Basılmamış TBMM Uzmanlık Tezi.

Turan, İ. (1978), “Parlamenter Demokrasilerde Denetim İşlevi ve Türkiye”, AÜ SBF Dergisi, Mart-Haziran.

Wehner, J. ve Byanyima, W. (2004), Parliament, The Budget and Gender, Handbook for Parliamentarians, IPU, UNDP, WBI and UNIFEM.

Wildavsky, A. (1984), The Politics of the Budgetary Process, Fourth Edition, Toronto, Little Brown and Company.

Wilson, J.Q. (1996), Bürokrasi (çev. S. Yalçındağ,, D. Canman ve Y. Ertekin), Ankara, TODAİE Yayınları, No:265.

Yalman, G. (2003), “Neoliberal Hegemonya ve Siyasal İktisat: Latin Amerika Dersleri”, içinde, Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar, İktisat Üzerine Yazılar I (der. A.H. Köse, F. Şenses ve E. Yeldan), İstanbul, İletişim Yayınları.

Yeldan, E. (2003), “Neoliberalizmin İdeolojik Bir Söylemi Olarak Küreselleşme”, içinde, Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar (ed. A.H. Köse, F. Şenses, E. Yeldan), Ankara, İletişim Yayınları.

Yılmaz, H.H. ve Biçer, M. (2010a), “Türkiye’de Mali Reformlar Sonrası Değişen Politika Oluşturma, Planlama, Bütçeleme Süreci ve Orta Vadeli Harcama Sisteminin Uygulanabilirliği”, İktisat İşletme ve Finans Dergisi, C:25, S:287, 33-68.

Yılmaz, H.H. ve Biçer, M. (2010b), “Parlamentonun Kamu Politikası Oluşturma ve Planlama Sürecindeki Konumunun Yeni Kamu Mali Yönetim Sistemi Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, Yasama Dergisi, 13, 45-84.

Yılmaz, H.H. ve Biçer, M. (2010c), “Parlamentonun Bütçe Hakkını Etkin Kullanımının Yeni Bütçe Sistemi Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, Maliye Dergisi, 158, 201-225.

Yılmaz, H.H. (1999b), Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması: Yeni Zelanda Deneyimi, Ankara, DPT Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü.

Yücekök, A.N. (1987), Siyasetin Toplumsal Tabanı (Siyaset Sosyolojisi), Ankara, AÜ, SBF Yayınları No:565.
Maliye Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-3623
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1973
  • Yayıncı: Hazine ve Maliye Bakanlığı