Devlet memuruna hediye rüşvet (mi)dir?

Devlet memurlarının görevleri esnasında veya görevleri dışında görevlerinden dolayı herhangi bir şekilde kişisel menfaat sağlamaları ve hediye kabul etmeleri Devlet Memurları Kanunu’nda açık bir şekilde yasaklanmıştır. 16’ncı yüzyılda yaşamış olan Defterdar Sarı Mehmet Paşa’nın rüşvet ve hediye konusunda “Devlet Adamlarına Öğütleri”nde; “…Allah korusun kanuna göre yapılması lâzım gelen işleri rüşvet ile geri bırakıp yasaya aykırı kötü bir işi işleme kadar büyük bir günah yoktur. Ve devlet sahiplerine rüşvet hastalığı gibi ilâcı müşkül belki ilâcı yok bir devasız hastalık yoktur, iyi düşünüp bundan son derece perhiz etmek ve çekinmek lâzımdır. Meğer ki kişinin kendi dostu bir hediye getire, bu hediyeyi almakta sakınca yoktur. O da bir nesne dolayısıyla olmaya; ancak sevginin artmasını sağlamak niyeti ile ola…” şeklindeki ifadesi konumuzun özetini gayet güzel vermektedir.

Is giving a present to a civil servant bribe?

The Law on Civil Servants strictly forbids that civil servants derive personal benefits and receive presents during or outside their duties, and because of their duties. In “Devlet Adamlarına Öğütler” written by the Head of Provincial Treasury, Sari Mehmet Pasha, who lived in the 16th century, summarised our subject with these words: “…There is no bigger sin than leaving a task which should be fulfilled according to the laws and doing something bad which is against the law just because of receiving bribe. And there is no illness whose cure is either difficult or impossible to find like bribery for the statesmen; therefore, one must think thoroughly and avoid this. However, if that person’s close friend brings him a present, there is no obstacle in receiving that present. And this present should not be for receiving something in return, but for increasing their close friendship.”

___

Anayasa Mahkemesi internet sitesi, http://www.anayasa.gov.tr/

Aykın, H. (2000), "Rüşvetin Nedenleri Ekonomik Etkileri ve Rüşvetle Mücadele", Yaklaşım, Ağustos 2000.

Başbakanlık internet sitesi, http://www.basbakanlik.gov.tr

Danıştay internet sitesi, http://www.danistay.gov.tr

Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesi, http://sorusor.diyanet.gov.tr/fmi/xsl /fetva/ y_dokumcevap.xsl?-db=FetvaVT&-lay=wfkweb&-recid=1017&-find= (ET: 17/10/2011)

Kamu Görevlileri Etik Kurulu (2010), Etik Rehber, Ankara.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu internet sitesi, http://www.etik.gov.tr/ duyurular/tekzip/tekzip_aksam.htm (ET: 10/05/2010), http://www.etik.gov.tr/ kurulkararlari/kurulkararlari.htm (ET: 10/05/2010)

Kurucan, A. (2011), “Hediye mi Rüşvet mi?” (06/10/2011), http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1187305

Maliye Bakanlığı internet sitesi, http://www.maliye.gov.tr http://www.bumko.gov.tr http://www.pergen.gov.tr

Paksu, M. (2008), “Rüşvet Sayılan Hediye…” (10/08/2008), http://www.haber7.com/haber/20080810/Rusvet-sayilan-hediye-hangisidir.php.

Sakarya Üniversitesi internet sitesi, http://www.kamu.sakarya.edu.tr

Sökmen, U. (2009), “Kamu İdaresinde Soruşturma Kovuşturma”, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Yayın No:2009/400, Ankara,

Sökmen, U. (2010), “Açıklamalı-İçtihatlı-Örnekli Kamu Hizmetçilerinin Mal Beyanı”, Ankara,

Sökmen, U. (2005), “3628 sayılı Kanuna Göre Soruşturma ve Suçlar”, Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, El Kitabı:9, Ankara, Mayıs 2005,

Sökmen, U. (2010), “Kamu İdaresinde Mahkumiyeti Olanların Devlet Memuru Olmaları ve Memuriyet Statüsünü Kaybetmeleri”, Maliye Dergisi, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ocak-Haziran 2010, Sayı:158, Ankara,

Sökmen, U. (2010), “Kamu Hizmetinde ve Kamu Görevinde Bulunanların Servet Beyanı”, Mali Kılavuz Dergisi, Yıl:12, Sayı:47, Ocak-Mart 2010.

Sökmen, U. (2007), “Soruşturma ve Disiplin”, Kamu İdaresi İç Denetçileri Eğitim Programı basılmamış ders notları (Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulunca düzenlenen İç Denetçiler Eğitim Programı; 1.Dönem, Aralık- 2007…11.Dönem, Mayıs-2011),

Şen, M. L. (2010), “Kamu Görevlilerini Yoldan Çıkartan Bubi Tuzakları: Hediye ve Kişisel Kullanım Amacıyla Yapılan Bağışlar”, Sakarya Üniversitesi, İİBF.

TBMM internet sitesi, http://www.tbmm.gov.tr/ develop/owa/kanunlar_sd.durumu? kanun _no=5237