41 NO.LU TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI’NA GÖRE KÜÇÜK VE BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA DÖNEMİÇİ VE DÖNEMSONU MUHASEBE UYGULAMALARI (KAYITLAMA, DEĞERLEME, AMORTİSMAN VE TEŞVİKLER)

Bu çalışmada, TMS 41 kapsamında tarım sektörünün faaliyetleri içinde yer alan küçük ve büyükbaş hayvanlara ilişkin dönem içinde ve dönem sonunda yapılan kimi muhasebe uygulamaları (kayıtlama, değerleme, amortisman ve teşvik) üzerinde durulmuştur. Söz konusu canlı varlıkların biyolojik olarak değişime uğraması (doğma, büyüme, olgunlaşma, üreme, yaşlanma ve ölüm), yönetilme ve ölçülme gibi özellikleri nedeniyle özellik arz etmesi, bu konuda tespit edilen eksiklikler ve yanlış uygulamalar konunun ele alınmasında etkin faktörlerdir. Bu çalışmada; öncelikle TMS-41’de yer alan temel kavramlar tanıtılmış, sonra da Standardın amacı ve kapsamı, küçükbaş hayvanların (koyun ve keçi gibi) ve büyükbaş hayvanların (inek, dana, at gibi büyükbaş hayvanlar) muhasebeleştirme işlemlerinde uygulamada karşılaşılan ve karşılaşılabilecek sorunlar göz önüne alınarak yeterli sayılabilecek düzeyde açıklamalarda bulunulmuştur. Ayrıca, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesine katkı sağlayabilmek için, özellikli durumlar, teorik ve uygulamalı olarak açıklanmış, mevcut muhasebe uygulamalarından farklılık gösteren uygulamalara da değinilmiştir. Bunlara ilaveten Tekdüzen Hesap Planı’ndan kaynaklanan sorunlar belirtilerek Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Hesap Planı Taslağı’na’ uygun muhasebeleştirme işlemlerine de yer verilmiştir

ACCOUNTING APPLICATIONS IN SMALL AND CATTLE ANIMALS WITHIN THE PERIOD AND END OF PERIOD ACCORDING TO TURKEY ACCOUNTING STANDART NO.41 (REGISTRATION, VALUATION, DEPRECIATION AND INCENTIVES)

In this study, some accounting practices (registration, valuation, depreciation and incentive) related to small (sheep and goat etc.) and cattle animals (cow, calf, horse etc. ) within the scope of TAS 41 within in the period and at the end of the period are discussed. The biological changes (birth, growth, maturation, reproduction, aginganddeath) of these living beings, because of their characteristic such as being managed and measured, the deficiencies and wrong practices identified in this regard are effective factors in addressing theissue. In this study; firstly, the basic concepts in TAS-41 are introduced, and then the purpose and scope of the Standard are taken into consideration, considering the problems encountered in practice and may be encountered in the accounting process of ovine animals (such as sheep and goats) and bovine animals (cows, calves, horses, etc.). adequate explanations were made. In addition, in order to contribute to the elimination of problems encountered in practice, special cases are explained theoretically and practically and applications that differ from existing accounting practices are also mentioned. In addition to these, the problems arising from the Uniform Account Plan are specified, and the accounting procedures in accordance with the Financial Report Standards Draft Account Plan are included.

___

Mali Çözüm-Cover
  • ISSN: 1303-5444
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası