Macit Gökberk felsefesinin ana çizgileri

Macit Gökberk, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nün yetiştirdiği, Cumhuriyet kuşağının ilk felsefe hocalanndandır. Felsefi tavır ve yaklaşım olarak birçok yönden Aydınlanma ve Batılılaşma yanlısı olarak kabul edilir. Öte yandan Macit Gökberk, çalışmalarında tarih ve kültür sorunlarına büyük ilgi duymuş, ülkemizde felsefenin tarihsel ve kültürel bir bağlamla ele alınmasına öncülük etmiştir. Onun bu tutumu Aydınlanmacı tavrını farklı ve kendine Özgü kılmaktadır. Bir kültür öğesi olarak dilin önemi üzerinde duran Gökberk, Türkçe'nin bir felsefe dili olarak yaratılması için büyük çabalar harcamıştır. Kendi tarihimizden hareketle kendi kültürümüzü, dolayısı ile kimliğimizi kavramanın dil ile olanaklı olduğunu düşünen Gökberk, Türk dilinin yabancı öğelerden arındırılması için özellikle Türk Dil Kurumu bünyesinde önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.

The outlines of Macit Gökberk's philosophy

Macit Gökberk is one of the first philosophy professors of the Republican era who is educated in the Philosophy Department of the Istanbul University. In terms of philosophical attitude and approach, he is considered as a follower of the Enlightenment and the Westernization in many aspects. On the other hand, Macit Gökberk has given great importance to historical and cultural issues and initiated the consideration of philosophy as a historical and cultural matter in Turkey. This attitude of his, makes his adherence to Enlightment different and distinctive. Emphasizing the importance of language as a cultural element, Macit Gökberk has striven for Turkish language to be constituted as a philosophical one. Persuaded that the way to appreciate our culture which is derived from our history, and thereby our identity, Gökberk has realized important studies especially within Türk Dil Kurumu (Turkish Language Association) in order to purify Turkish language of foreign elements.

___

Akarsu B., "Felsefe Dili Olarak Türkçe", Macit Gökberk Armağanı, Yazı Kurulu:

Bedia Akarsu, Tahsin Yücel, TDK Yayınları,s. 49, Ankara, 1983/1.

Bıçak A. "Macit Gökberk'in Felsefe Anlayışı" Felsefe Arkivi, İ.Ü. Edebiyat Fak. Yay. S.33, İstanbul, 2008.

Bollnow O. F., "İfade ve Anlama" Hermeneutik (Yorumbilgisi) Üzerine Yazılar, Ark Yay.,Ankara, 1995.

Çotuksöken B., "Cumhuriyet döneminde Felsefe ve Felsefeye Emek Verenler" Felsefelogos, 1998/4 , s.44.

Direk Z. "Türkiye'de Felsefenin Kuruluşu", Sosyal Bilimleri Yeniden Düşünmek, Metis Yay., İstanbul, 2008.

Gökberk M., "Macit Gökberk'le Söyleşi", Felsefecilerle Söyleşiler, yay. haz.Aslan Kaynardağ, Elif Yay, 1984, İstanbul,

Gökberk M., "Macit Gökberk'le Söyleşi", Macit Gökberk Armağanı, Yazı Kurulu: Bedia Akarsu, Tahsin Yücel, TDK Yayınları, Ankara, 1983/1.

Gökberk M., Kant ile Herder'in Tarih Anlayışları, Yapı Kredi Yay.İstanbul, 1997.

Gökberk M., "Geçmiş ve Gelecek" Değişen Dünya Değişen Dil, Yapı Kredi Yay., s.44, İstanbul, 1997.

Gökberk M., "Tarih Bilinci" Değişen Dünya Değişen Dil, Yapı Kredi Yay., s.47. İstanbul, 1997.

Gökberk M., "Felsefe Bakımından Dil" Değişen Dünya Değişen Dil, Yapı Kredi Yay., s. 65, İstanbul, 1997.

Gökberk M., "Büyük Adam Atatürk" Değişen Dünya Değişen Dil, Yapı Kredi Yay., s. 59, İstanbul, 1997.

Gökberk Ü., "Kant ile Herder'in Tarih Anlayışlan'm Yeniden Okurken" Kant ile Herder'in Tarih Anlayışları, Yapı Kredi Yay.İstanbul, 1997, s.9.

Özlem D., "Macit Gökberk ve Türkiye'de Felsefe", Felsefelogos, 1998/4.