AHLÂK FELSEFESİ KURTARICISI OLARAK UYGULAMALI AHLÂK

Bu çalışmada, toplumumuzun derinleşen ahlâk sorunlarına karşı yapılan bir ahlâk felsefemizin olmadığına ilişkin eleştiriler yeniden gözden geçirilecektir. Yapılan eleştiriler ve temelleri göz önünde tutularak ahlâk felsefesi alanındaki tıkanıklığı açacak bir yol bulma amacı güdülmüştür. Felsefe yöntemsel olarak klasik soyut düşünmeden uygulamalı pratik alanlara kaymakta ve bu durum her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Uygulamalı ahlâkın günümüzde daha popüler hâle geldiği ve felsefe alanını canlı tuttuğu muhakkaktır. Toplumsal hayatın doğru-yanlış saptamasını da içeren değerler dizgesi olmadan devam etmesi düşünülemez. Ülkemizin ahlâk sorunlarını ele alırken de kullanılan bir değerler dizgesi vardır. Ancak bu konu yöntem olarak felsefi açıdan yeterince irdelenmemiştir. Yöntem olarak daha önce Osmanlı-İslâm geleneğinde kullanılmış olan alan çalışmalarını da kapsayacak şekilde uygulamalı ahlâka yönelmek ve bu şekilde ahlâk ilkelerimizi hatırlamak ahlâk felsefesi alanını ve değerler dizgesini canlı tutacaktır.

APPLIED ETHICS AS A RESCUER OF ETHICS

In this study the critics about having no tradition in Ethics as a branch of philosophy will be re-examined. It is aimed to find a way to open the deadlock of ethics. There is a shift in philosophy through abstract reflection to applied areas and this makes Philosophy still popular. Applied Ethics becomes popular each day as a branch of Ethics or philosophy. Using case studies as a method of finding a way to discovering right and wrong is applicable to both secular and Ottoman-Islâmic tradition. This will help to recall and refresh our moral codes and will flourish the sphere of ethics.

___

Ayni, M. A.; Türk Ahlâkçıları, Kitabevi: İstanbul, 1993.

Çağırıcı, Mustafa; İslâm Düşüncesinde Ahlâk, İFAV: İstanbul, 1989.

Draz, M. A.; The Moral World of the Quran, trs. D. Robinson, R. Masterton. I.B.TAURIS: Lon- don, 2008.

Erdem, Hüsameddin; Son Devir Osmanlı Düşüncesinde Ahlâk, DEM Yayınları: İstanbul, 2006.

Fahri, Macid; İslâm Ahlâk Teorileri, çev. M. İskenderoğlu, A. Arkan. Litera: İstanbul, 2004.

Fakhry, Majid; "Ethics in Islamic Philosophy", Routledge, 1998. http://www.muslimphilosophy. com/ip/rep/H018 erişim: 02-07-2014.

Hourani, George F.; "Ghazali on the Ethics of Action", Journal of the American Oriental Soci- ety, vol: 96: 1, 1976.

MacDonald, Duncan B.; "The Life of al-Ghazzali, with especial reference to his religious ex- periences and opinions" Journal of the American Oriental Society, vol: 20, 1899, 71-132.

Mengüşoğlu, Takiyettin; Değişmez Değerler ve Değişen Davranışlar, İstanbul Matbaası: İstan- bul, 1965

M. Uyanık, A. Akyol; İslâm Ahlâk Felsefesi, Elis: Ankara, 2013.

Pierce, Leslie; Ahlâk Oyunarı 1540-1541 Osmanlı'da Ayntab Mahkemesi ve Toplumsal Cinsiyet. Tarih Vakfı: İstanbul, 2005.

Saruhan, M.S.; "İslâm Ahlâk Felsefesi", tez.

Zakheri, Ali; İbn Miskeveyh'in Ahlâk Felsefesi, Yeni Zamanlar: İstanbul, 1997.

http://www.osmanlicaturkce.com/?k=hulk&t=%40 erişim: 15-07-2014.