USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİNİN “İFTARLIK GAZOZ” FİLMİNDEKİ YANSIMALARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Mesleklerin, özellikle de geleneksel mesleklerin sürdürülmesinde usta-çırak ilişkisinin önemli bir yeri vardır. Mesleğe yeni ustalara kazandırmak ve böylece onun sürdürülebilirliğini sağlamak için yanına çırak alan ustalar, çırak seçiminde başta çalışkanlık, sadakat, iyi bir aileden gelmek ve ahlaklı olmak gibi belli kriterleri gözetirler. Ustalar, kendilerine, “eti senin kemiği benimdir” denilerek teslim edilen çırakların, adeta ikinci babaları olurlar. Onlara, meslek öğretmenin yanı sıra, iyi bir insan olmaları için de yardımcı olan ustalar, yetiştirdikleri çıraklarının ahlaki, insani ve sosyal sorumluluklarını da üstlenirler. Çıraklar da ustalarını saygın bir konuma yerleştirirler ve onlara karşı hiçbir şekilde saygısızlık etmezler. Çıraklar, ileriki dönemlerde ustaları ile anılırlar, ustalık dönemlerinde de ustalarının itibarından istifade ederler. Halk hayatının araştırılıp öğrenilmesinde önemli bir yere sahip olan meslekler ve usta-çırak ilişkisi, çeşitli akademik çalışmaların yanı sıra romanlara, öykülere ve sinema filmlerine dek konu olmuşlardır. Halk hayatının ve dolayısıyla geleneksel mesleklerle usta-çırak ilişkisinin konu edildiği sinem filmlerinden birisi de yönetmen ve senarist Yücel Aksu tarafından çekilen “İftarlık Gazoz”dur. 2016’da gösterime giren ve çeşitli tartışmalara da konu olan film, belli bir dönem halk hayatını Muğla ili Ula ilçesi üzerinden çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermenin yanı sıra, baba mesleğini sürdürmeye çalışan bir gazozcu (Cibar Kemal) ile çırağı (Âdem) üzerinden usta-çırak ilişkisini başarılı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Bu çalışmada, söz konusu sinema filmi, usta-çırak ilişkisinin yansımaları temelinde ele alınmış, usta-çırak ilişkisinin daha çok hangi hususlar öne çıkarılarak yansıtıldığı üzerinde durulmuştur. 

An Evaluation On The Reflections Of The Relationshıp Between Master-Apprencite In The “İftarlık Gazoz ” Film

aster-apprencite relationship has an important place in the maintenance of occupations, especially traditional occupationas. The masters observe certain criteria such as diligence, loyalty, good family and moralty. These criteria are very important to sustainablity of occupations. Masters aslo teach humanity, morality and the social responsibility to the apprentice. The apprentices aslo place their masters in a respectable position and do not disrespect them in any way. Apprencites will be remembered with the name of their masters and they use this for their career. Master-apprentice relationship, which have an important place in the researching and learning of folk life, have been the subject of various academic studies as well as novels, stories and cineme films. “İftarlık Gazoz” is the one of the film that uses this subject. This film was written and directed by Yücel Aksu in year 2016 at Mugla province. Audience can see the pure folk life of the Mugla’s people. This film is also focused on the master-apprentice relationship. Cibar Kemal is te master and Adem is the apprentice  character in this film. Master sells the traditional drinks which was named “gazoz” and his apprenctice is a small boy. In this study, this film was discussed on te basis of the reflections of master-apprentice relationship.   

___

  • URL-1: “İftarlık Gazoz”. https://www.dailymotion.com/video/x5s0vur (Erişim: 14.11.2018)URL-2: “İftarlık Gazoz Beyazperde Eleştirisi”. http://www.beyazperde.com/filmler/film-230878/elestiriler-beyazperde/ (Erişim: 20.11.2018)URL-3: Zafer Yörük. “İftarlık Gazoz’da Anlatılan Kimin Hikâyesi?”. https://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/02/160225_iftarlikgazoz (Erişim: 20.11.2018)URL-4: Ayşe Böhürler. “İftarlık Gazoz”. https://www.yenisafak.com/yazarlar/aysebohurler/iftarlik-gazoz-2026489 (Erişim: 20.11.2018)URL-5: Cüneyt Cebenoyan. “İftarlık Gazoz: Ah Güzel Muğla!”. https://www.birgun.net/haber-detay/iftarlik-gazoz-ah-guzel-mugla-102273.html (Erişim: 20.11.2018)