Ali Akar, Kül Tigin Yazıtı, Ötüken Neşriyat. İstanbul: 2022.

Köktürk Yazıtları, bugüne kadar yüzlerce yerli ve yabancı araştırmacı tarafından ele alınmış; Türk ve dünya tarihinin seyriyle ilgili çok önemli veriler sunmasından hareketle âdeta kutsal metinler olarak görülmüştür. Bu kutsallık, sadece dil ve edebiyat açısından değil; tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, antropoloji gibi farklı disiplinler için de atfedilmiştir. Yaklaşık bir buçuk asırdır araştırmalara konu olan bu metinler; Thomsen’in okuyuşundan ve ilanından sonra tarih, edebiyat, filoloji, sosyoloji, siyaset bilimi gibi birçok disiplinde yüzlerce yerli ve yabancı araştırmacı tarafından ele alınmıştır. Yazıtlar, sadece Türk kültürü ve tarihi açısından değil, insanlık tarihi ve evrensel kültür için de büyük önem arz etmektedir. Bu tanıtma ve değerlendirme yazısında Akar’ın, eserin Ön Söz’ünde ifade ettiği bu önem vurgusundan hareketle hazırlanan Kül Tigin Yazıtı adlı çalışması ele alınacaktır. Kül Tigin Yazıtı’nın Türk tarihi ve kültürü açısından önemini ortaya koyma çalışmalarının en yenilerinden olan bu eserin bütün bölümleri etraflıca ele alınarak değerlendirilecek, neden böyle bir eser yazmaya ihtiyaç duyulduğu sorusuna cevap aranacaktır.

Ali Akar, Kül Tigin Yazıtı, Ötüken Neşriyat. İstanbul: 2022.

Köktürk Inscriptions have been studied by hundreds of local and foreign researchers; Based on the fact that they provide very important data about the course of Turkish and world history, they have been seen as almost sacred texts. This holiness is not only in terms of language and literature; It has also been attributed to different disciplines such as history, sociology, political science, and anthropology. These texts, which have been the subject of research for about a century and a half; After Thomsen's reading and announcement, it has been handled by hundreds of local and foreign researchers in many disciplines such as history, literature, philology, sociology, and political science. Inscriptions are of great importance not only for Turkish culture and history, but also for human history and universal culture. In this introductory and evaluation article, Akar's work named Kül Tigin Inscription, which was prepared with the emphasis on this importance expressed in the Preface of the work, will be discussed. All parts of this work, which is one of the newest studies to reveal the importance of the Kul Tigin Inscription in terms of Turkish history and culture, will be evaluated in detail, and an answer will be sought to the question of why there is a need to write such a work.

___

  • Akar, A. (2019). Düşünen Türkçe. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Akar, A. (2020). Bilge Tonyukuk Yazıtı. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Akar, A. (2022a). Kül Tigin Yazıtı. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Akar, A. (2022b). Kül Tigin Yazıtı’nda Yana Bértimiz Birleşik Fiili Üzerine. 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Bildiri Kitabı. Alanya: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Yayınları.
  • Togan, İ.; Kara, G. ve Baysal, C. (2005). Çin Kaynaklarında Türkler / Eski T’ang Tarihi. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Yılmaz, K. (2021). Orhun Yazıtları’nda Ş’nin Yazımı Meselesi. Uluslararası Türk Lehçe Araştırmaları Dergisi (TÜRKLAD), 5(1), 65-76.