SUNNI POLITICAL CULTURE AND ITS EFFECTS ON THE TURKISH STATE TRADITION

Siyasal kültürü meydana getiren önemli unsurlardan birisi de din ve inanç sistemleridir. Toplumların ve bireylerin siyasal olan ile ilişkilerine dair bırakmış olduğu tesir, din nosyonunu inceleme alanı haline getirmektedir. Bu bağlamda dünyada yaygın ve etkili inanç sistemlerinin başında gelen İslamiyet içerisinde, özellikle din-siyaset ilişkisi noktasında sürekli tartışılan ve üzerinde durulan bir alan ortaya çıkmıştır. Dinin siyaset, devlet ve yönetim üzerindeki rolü üzerindeki tartışmalar bu alanı oluşturmuştur. Türkiye’de de, din ve siyasete ilişkin birçok önemli ve etkili çalışma bu tartışmalar üzerine ortaya çıkmıştır. İslam’ın toplumun çok büyük bir kesimi tarafından benimsenmesi, bu toplum kesimlerinin ve bireylerinin siyasala ilişkin duruşlarında din nosyonunun etkisi bu çalışmaları önemli kılmaktadır. Özellikle Sünni ekol olarak ortaya çıkan ve siyasala ilişkin bir tavır, siyasal kültür halini alan paradigma, bu noktada önem arz etmektedir. Türk-İslam imparatorluklarına ve dahi bugüne etkisi düşünüldüğünde, Sunni siyaset ekolü önemli bir inceleme alanını teşkil etmektedir. Bu çalışmada, Sünni ekolün, Türk devletlerinde yönetim, siyaset ve devlet geleneklerine etkisi ve rolü ele alınacaktır. 

SUNNI POLITICAL CULTURE AND ITS EFFECTS ON THE TURKISH STATE TRADITION

The most important elements making up the political culture are; religion and belief systems. They play an important role in an emerging political culture. That's why; the effect of societies and individuals on their relations with politics makes religion and belief systems an area of ​​study. In this context, in the Islamic world, which is one of the most important and effective systems of belief in the world, especially the relation of religion and politics has been constantly debated. The role and impacts of religion in politics, governance and state is located within these debates. When we look at Turkey, there are many important and influential studies on the relationship between religion and politics. Because Islam is adopted by a very large part of the society, the influence of religion in the relations and preferences of social groups and individuals in politics make these studies important. Especially the paradigm, which has emerged as a Sunni school and become an attitude, behavior and choice against the political one, is important at this point. In particular, it is an important area of study considering the impact of the Turkish-Islamic empires, even today. In this context; in this study, the effects of the Sunni paradigm on Turkish governance, politics and state traditions will be discussed. The main aim of this study is to reveal Sunni political culture and its effects on Turkish state tradition.

___

  • Black, Antony. The History of Islamic Political Thought. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2011.
  • Çaylak, Adem. “İslam Düşüncesine Hakim Olan Genel ve Temel İlkeler”. Muhafazakar Düşünce Dergisi 43 (2015): 137-152.
  • Çaylak, Adem. “Türkiye’de Siyasal Muhalefet Kültürü”.Türkiye Günlüğü Dergisi 89 (2007): 140-153.
  • Evkuran, Mehmet. “Ehl-i Sünnet ve Siyasi Düşüncesi”. İslam Siyasi Düşünceler Tarihi. Edited by Adem Çaylak. 297-322. Ankara: Savaş Yayınevi, 2018.
  • Evkuran, Mehmet. Sünni Paradigmayı Anlamak. Ankara: Ankara Okulu Yayınlar, 2015.
  • Hanifi Şahin. “İbn Teymiyye’nin Siyaset Anlayışı”. The Journal of Academic Social Science Studies 6/3 (March 2013): 615-638.
  • Heper, Metin. Türkiye’de Devlet Geleneği. İstanbul: Doğubatı Yayınları, 2006.
  • Kafesoğlu, İbrahim. Türk Milli Kültürü. İstanbul: Ötüken, 1997.
  • Kara, İsmail. İslamcıların Siyasi Görüşleri. İstanbul: İz Yayıncılık, 1994.
  • Kutlu, Sönmez. “Ehl-i Sünnet Siyaset Anlayışının Dini Temellerinin Sorgulanması”. e-Makalat Mezhep Araştırmaları Dergisi 1/1 (Spring 2008): 7-26.
  • Nizamülmülk. Siyasetname. Translated by Nizamettin Bayburtlugil. İstanbul: Dergah Yayınları, 2013.
  • Oktay, Cemil. Siyaset Bilimi İncelemeleri. İstanbul: Alfa Yayınları, 2003.
  • Ronald Formisano, “The Concept of Political Culture”. The Journal of Interdisciplinary History 31/3 (Winter 2001): 393-426.
  • Rosenthal, Erwin. Political Thought In Medieval Islam. Cambridge: Cambridge University Press, 2009.
  • Süt, Abdulnasır. “İslam Düşüncesinde Muhalefet”, Milel ve Nihal Dergisi 15/2 (2018): 60-83.
  • Uğurlu, Serdar - Yılmaz, Kaan.“Türk Devlet Yönetme Geleneğinde Töre’den Örf’e Değişim”. Turkish Studies 6/2 (2011): 949-972.
  • Uludağ, Süleyman. İslam-Siyaset İlişkileri. İstanbul: Dergah Yayınları, 2014.
  • Yıldırım, Ramazan. “Sünni Siyaset Düşüncesinin Tarih İçerisindeki Gelişimi ve Etkinliği”. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5/24 (2011): 5-24.