Antraksın hızlı tanısına yönelik immunohistokimyasal araştırmalar

Antraks şüpheli, 26 sığır ve bir koyun olmak üzere toplam 27 olguda, karaciğer ve dalaktan hazırlanan sürme frotiler immunoperoksidaz metodu ile incelendi. Bu frotiler aynı zamanda mikrobiyolojik olarak da incelendi ve doku örneklerinden mikrobiyolojik kültürler hazırlandı. Elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Hastalığın tanısında immunoperoksidaz ve kültür sonuçları birbiri ile uyumlu bulundu. Ayrıca immunoperoksidaz metodu uygulanan frotilerde makrofajlarda da pozitif reaksiyona rastlandı. Sürme frotilerde immunoperoksidaz metodunun hastalığın tanısında kullanılabileceği ancak hastalık tanısında bu yöntemin güvenilirliğinin araştırılması amacıyla daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varıldı.

Immunohistochemical investigations for the rapid diagnosisof the anthrax

A total of 27 anthrax suspected cases, 26 cattle and one sheep, were investigated. Frotis taken from liver and spleen stained with immunoperoxidase staining method. These frotis were also investigated microbiologically. Microbiological cultures were also prepared from tissue samples. Both results, microbiological culture and immunoperoxidase, were compared. Concordant results were obtained in both of the methods. Furthermore, positive reaction was present in immunoperoxidase stained frotis. Positive reaction in the macrophages was also present. These results showed that immunoperoxidase staining method could be-used efficiently for the rapid diagnosis of the anthrax. However, it requires further detailed research for the determination of the efficiency of the method.

___

  • Haziroğlu R, Milli ÜH: Veteriner Patoloji . II cilt. 375-348, Medipres, 2001.
  • Parlak M, Taştan R, Özkurt Z, Sağlam YS: Şarbon'un epizootiyolojisi, epidemiyolojisi. Kuzey Anadolu Bölgesi'ne ait altı yıllık değerlendirme. Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 33, 8-10 Temmuz, Kars 1999.
  • Baron EJ, Finagold SM: Diagnostic Microbiology. 8th ed. 251-257, MO: Mosby Year Book, St. Lois, 1986.
  • Koncman EW: Color atlas and text-book of diagnostic microbiology. 2nd ed. PA: JB Lippincott, Philadelphia, 1983.
  • Akay O: Anthrax'in patogenezisi, moleküler biyolojisi ve tanısı. Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 6, 8-10 Temmuz, Kars 1999.
  • Genç O, Aydın F: Antraks sporlarının ekolojisi. Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 32, 8-10 Temmuz, Kars 1999.
  • Özcan K, Beytut E, Sözmen M, Dağ S: Çiftlik hayvanlarında anaerob enfeksiyonlar ve anthrax . Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 36, 8-10 Temmuz, Kars 1999.
  • Şahin M, Aydın F: Kars ilinde Şarbon'un epizootiyolojisi ve epidemiyolojisi 1993-1998 yıllarının değerlendirilmesi. Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 36, 8-10 Temmuz, Karsl999.
  • Titball RW, Manchel RJ: Factors affecting the germination of spores Bacillus anthracis. J Appl Bacteriol, 62,269- 273,1987.
  • Shafazand S: Inhalational Anthrax: Epidemiology, diagnosis, and management. Chest, 116, 1369-1376, 1999.
  • İzgür M, İlhan Z: Bacillus anthracis 'in toksin ve plazmidleri. Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 31, 8-10 Temmuz, Kars 1999.
  • Leloğlu N: Anthrax'in epizootiyolojisi. Anaerob Enfeksiyonlar ve Antraks Sempozyumu. Özet Kitabı. 19, 8-10 Temmuz, Kars 1999.