LÜGAT-I ERBAA’DA ÖĞÜTLER1

Türk Edebiyatının başlangıcından bu yana birçok eserde hemen hemen her türlü konu ve ihtiyaca yönelik öğütlere yer verilmiştir. Bu çalışmada daha önce hakkında hiçbir araştırma yapılmamış Hanyalı Hafız İbrahim’e ait Lügat-ı Erbaa adlı eserdeki öğütler incelenmiştir. Eser, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış Arapça, Farsça, Türkçe ve Yunancadan müteşekkil manzum sözlük, dilbilgisi kitabı ve sözlüğü ile hatime olmak üzere üç bölüm ve toplamda 98 varaktan oluşmaktadır. Manzum sözlük ve hatime bölümlerinde öğütler yer almaktadır. Çalışma kapsamında bu bölümlerde yer alan öğütlerin transkripsiyonu yapılmış, öğütler konularına göre sınıflandırılmış ve Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.

Advice in Lügat-ı Erbaa

Since the beginning of the Turkish Literature, advice for almost all kinds of subjects and needs were featured in many literary works. In this study, the advice in Lügat-ı Erbaa by Hafız İbrahim from Hanya, on which no research has been carried out before, has been examined. The work consists of three chapters with a total of 98 varachanes including a verse dictionary composed of Arabic, Persian, Turkish and Greek written in Ottoman Turkish, a grammar book and glossary, and hatim. Advice is included in the verse dictionary and hatim sections. Within the scope of this study, the advice in these parts has been transcriptased, classified by their subjects and translated into Turkey Turkish.

___

Aydın, A. (2009). Hanyalı Nûrî Osmân ve dîvânı, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Çağrıcı, M. (2006). Nasihat. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 32, 408.

Durdu, M. (2008). Türk edebiyatında nasihat, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Kanar, M. (2015). Pend. Farsça-Türkçe Sözlük. 419.

Keleş, R. (2010). Türk Edebiyatı’nda nasihat/Advice in Turkish literature. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (TAED), 44, 183.

Kubbealtı, (2020). Öğüt kelimesinin tanımı. 06 Ağustos 2020 tarihinde http://www.lugatim.com adresinden erişildi.

Nişanyan, (2020). Öğüt kelimesinin kökeni. 06 Ağustos 2020 tarihinde https://www.nisanyansozluk.com/ adresinden erişildi.

TDK, (2020). Öğüt kelimesinin tanımı. 06 Ağustos 2020 tarihinde https://sozluk.gov.tr/ adresinden erişildi.

TEİS, (2020). Hanyalı Hafız İbrahim (HIFZÎ, İbrahim Efendi)’in hayatı. 06 Ağustos 2020 tarihinde http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hifzi-ibrahim-efendi. adresinden erişildi.

Türkoğlu, S. (2018). Türk Edebiyatında Pendnâme-i Attar'ın manzum tercümeleri ve Seyyid Ali Rızâ'nın riyâzü'r-Rızâ'sı. Journal of Graduate School of Social Sciences, 22, 671.