Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde TÖMER’lerde uygulanan kur bitirme sınavları

Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde önemli rol üstlenen kurumlardan biri de Türkçe Öğretimi/Öğrenimi Araştırma ve Uygulama Merkezleridir (TÖMER). Söz konusu kurumlar, öğretim sürecinde kur bitirme sınavları uygulamaktadır. Ancak Türkiye’de yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ortak bir program olmadığı için TÖMER’lerdeki sınav uygulamaları kurumlar arasında farklılaşmaktadır. Bu araştırmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde TÖMER’lerde uygulanan sınavları incelemektir. Araştırma nitel bir durum çalışması olarak desenlenmiştir. Bu araştırmanın veri kaynağını TÖMER’lerdeki sınavlara yönelik dokümanlar teşkil ettiği için doküman analizine başvurulmuştur. Araştırma için örnek sınav vermeyi kabul eden 13 farklı TÖMER’in kur bitirme sınavları araştırmanın inceleme nesnesini oluşturmaktadır. Verilerin analizinde tümdengelimsel içerik analizi tekniği kullanılarak temadan kodlara gidilmiştir. Kur bitirme sınavlarının birbiriyle uyumlu olmadığı araştırmanın genel sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu uyumsuzluk; becerilerdeki soru türleri, okuma metinlerinin sayısı ve metinlerdeki kelime sayısı, yazma becerisinde metin uzunluğu sınırı ve soru çeşitliliği, dil bilgisi sorularının olup olmaması ve sınav içindeki yeri, CEFR’e göre beceri gelişim evrelerinin sınavlarda karşılanmaması gibi hususlardan kaynaklanmaktadır. Söz konusu eksikliklerin en aza indirilmesi için bütün TÖMER’lerin uyması gereken yabancı dil olarak Türkçe öğretimi programına ihtiyaç vardır.

Proficiency exams in teaching Turkish as a foreign language in TÖMER (Turkish and foreign languages research and application centers)

Turkish and Foreign Languages Research and Application Center (TÖMER) is one of the important institutionsfor learning Turkish as a foreign language. In these institutions, proficiency tests are applied at the end of eachlevel. However, test applications in TÖMERs vary between each center as there is no shared program in teachingTurkish as a foreign language in Turkey. The purpose of this study is to examine the tests offered in TÖMER inteaching Turkish as a foreign language. The study engages a qualitative design. As the data sources includedocuments related to exams offered in TÖMERs, a document analysis was completed. The data consist ofproficiency tests offered in 13 different TÖMERs that agreed to provide sample proficiency tests. In analyzing thedata, a deductive approach used to look for themes and then codes. The main finding of the study is that theproficiency tests for each level are not compatible with each other. This incompatibility results from the types ofquestions on skills, the number of reading texts and the number of words in texts, the limit on word count in writingskills and the diversity of questions, the presence or absence of grammar questions and their placement in theexam, and not meeting the phases of skill development according to CEFR. In order to reduce theseincompatibilities, there is a need for a program for teaching Turkish as a foreign language that would be followedby all TÖMERs.© 2020 JLLS and the Authors - Published by JLLS.

___

  • Barın, E. & Başar, U. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ölçme değerlendirme süreci: Türkçe yeterlik sınavı (TYS) İran Örneği. Route Educational and Social Science Journal, 3(2), 45- 56.
  • Boylu, E. (2019a). Kuramdan uygulamaya yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Academy.
  • Boylu, E. (2019b). Yabancılara Türkçe öğretiminde ölçme değerlendirme uygulamaları ve standart oluşturma. (Doctoral dissertation), Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç, E., Akgün, Ö., E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. İstanbul: Pegem Academy.
  • CEFR (2018). Retrieved on June 15, 2019 from: https://rm.coe.int/cefr-companion-volume-with-newdescriptors-2018/1680787989
  • CEFR (2013). Retrieved on May 13, 2019 from: https://www.telc.net/fileadmin/user_upload/Publikationen/Diller_iain_Avrupa_Ortak_oneriler_AE eraevesi.pdf
  • Demir, E. (2017). Ölçme ve değerlendirme: yabancı dil olarak Türkçe dil becerilerinin ölçülmesinde “madde” yazma. In H. Develi et al. (Eds.), Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi el kitabı 2 (pp. 187-236). Ankara: Yunus Emre Institute.
  • Gedik, E. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme. (Master’s thesis), Istanbul Arel University, İstanbul, Turkey.
  • Göçer, A. (2007). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ders kitaplarının ölçme ve değerlendirme açısından incelenmesi. Dil Dergisi, 137, 30- 48. Göçer, A. (2014). Türkçe eğitiminde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Academy.
  • Güler, N. (2014). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Academy.
  • Güzel, A. & Barın, E. (2013). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi. Ankara: Akçağ Publications.
  • Hitzel, F. (1995). Dil oğlanları ve tercümanlar. İstanbul: Yapı Kredi Publications.
  • Işıkoğlu, M. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan yeterlik sınavlarının madde yazımı bakımından incelenmesi (Mersin ve Sakarya Üniversiteleri örneği). (Unpublished MA thesis), Atatürk University, Erzurum, Turkey.
  • Kızıltepe, Z. (2015). İçerik analizi nedir? Nasıl oluşmuştur? In F. N. Seggie & Y. Bayyurt (Eds.), Nitel araştırma yöntem, teknik, analiz ve yaklaşımları (pp. 253-266). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Köse, D. (2008). Türkçenin yabancı dil öğretiminde sınavların hazırlanması ve uygulanması. Dil Dergisi, 139, 36-47.
  • Melanlıoğlu, D. (2013). Kültürlerarası iletişim odaklı yaklaşım. In M. Durmuş & A. Okur (Eds.), Yabancılara Türkçe öğretimi el kitabı (pp. 129-134). Ankara: Grafiker Publications.
  • Özçelik, D. A. (1998). Ölçme ve değerlendirme. Ankara: ÖSYM Publications.
  • Şahin, Y. (2019). Yabancı dilde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Academy.
  • Patton, Q. M. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. In M. Bütün & S. B. Demir (Eds.), Ankara: Pegem Academy.
  • Seggie, N. F. & Bayyurt, Y. (2015). Nitel araştırma yöntemi. In F. N. Seggie & Y. Bayyurt (Eds.), Nitel araştırma yöntem, teknik, analiz ve yaklaşımları (pp. 11-22). Ankara: Anı Publications.
  • Seggie, N. F. & Yıldırmış, A. M. (2015). Nitel araştırmaların desenlenmesi. In F. N. Seggie & Y. Bayyurt (Eds.), Nitel araştırma yöntem, teknik, analiz ve yaklaşımları (pp. 23-35). Ankara: Anı Publications.
  • Şen, Ü. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimine genel bir bakış. In Ü. Şen (Ed.), Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi (pp. 1-22). Ankara: Pegem Academy.
  • Tan, Ş. (2015). Öğretimde ölçme ve değerlendirme: KPSS el kitabı. Ankara: Pegem Academy.
  • Turgut, M. F. (1987). Eğitimde ölçme ve değerlendirme, metotları. Ankara: Saydam Printing.
  • Yaşar, M. (2011). Ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel kavramlar. In S. Tekindal (Ed.), Eğitimde ölçme değerlendirme (pp. 9-41). Ankara: Pegem Academy.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Publications.
  • Yılmaz, İ. (2014). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin deyim öğretiminde kullanılmasına yönelik bir inceleme. (Unpublished doctoral dissertation), Atatürk University, Erzurum, Turkey.