Makedon İnançlarında Doğaüstü Varlıklar

Balkan halklarının coşkulu bir sözlü ve yazılı geleneği olan son derece zengin bir folkloru vardır ve özelliklerini esas olarak bölgedeki diğer folklorlarla paylaşan Kuzey Makedonya da bu geleneği paylaşma konusunda istisna değildir. Bu makale Makedon halkının vampir, hayalet, peri, ejderha, lamia, cadı, kader ve talasam gibi  doğaüstü varlıklara olan inançlarını  ele alacaktır.  Enterasan şekilde, bu yaratıkların bazıları hakkındaki inançların basit bir tarih meselesi olmamasıdır ve bu durum şimdiye kadar bazı alanlarda kalıcı ve ısrarcı şekilde sürüp gitmektedir.

Supernatural Beings in Macedonian Beliefs

The peoples of the Balkans have a profoundly rich folklore with an exuberant oral and written tradition, and North Macedonia is no exception, although it mainly shares its characteristics with the other folklores from the region. This essay will present one area of the beliefs of the Macedonian people and that area are supernatural beings. They include the vampire, the specter, the fairy, the dragon, the lamia, the witch, the fates and the talasam. What is interesting is that the beliefs in some of these creatures is not a simple matter of history, but they are to be found persisting in certain areas up until now, the 21st century.

___

  • Кирил Пенушлиски. Книга за приказните на Марко Цепенков. Скопје: Матица Македонска, 2003. Лепосава Спировска и Танас Вражиновски. Вампирите во македонските верувања и преданија. Скопје: Институт за фолклор Марко Цепенков, 1988. Марко Цепенков. Македонски народни умотворби. Книга деветта (Народни верувања. Детски игри). Скопје: Македонска книга, 1972. Milisav Popovic. Zaboravljena gora: Mitska bica drevnog Balkana. Beograd: Laguna, 2009. Mladen Milosavljevic. Bica iz narodnih verovanja i predanja (2) – Talason. (retrieved from http://urbanestrane.rs/2018/09/14/talason-tajanstveni-cuvar-gradjevina/?fbclid=IwAR158Kdx13sFjXqBDT0gbZFubdz-VBxEIBqSkFdpMTUFY5v-z_5A6IwVy84) Софија Тренчовска. “Демонолошките битија во македонските волшебни приказни”, (retrieved from http://makedonija.rastko.net/cms/files/books/4a73026303d4e) Танас Вражиновски. Народна митологија на Македонците (книга 1). Скопје: Книгоиздателство Матица Македонска, 1998.