Kesim kuzusu elde etmek amacıyla Alman Siyah Başlı Etçi koçlarda birleştirilen sakız x kıvırcık (F1) koyunlar ile kıvırcık ve türk merinosu koyunların dölverimi ve süt verimi özellikleri

Bu araştırma Kıvırcık koyunların, dölverimi ve süt verimi özellikleri yönünden geliştirilmesi için Sakız koçlarla melezlenmesi ile elde edilen $F_1$ koyunların, aynı sürüde yetiştirilen Kıvırcık ve Türk Merinosu koyunlar ile dölverimi ve süt verimi özellikleri yönünden karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. iki yetiştirme döneminde izlenen dölverimi özelliklerinden doğum oranı ve bir doğumdaki kuzu sayısı ortalamaları Sakız x Kıvırcık $(F_1)$ koyunlar için %69.05 ve l .31, Kıvırcık koyunlar için %72.63 ve l.40, Türk Merinosu koyunlar için ise %81.41 ve 1.36 bulunmuştur. Süt verimi ve laktasyon süresi Ft koyunlar için 85.61 kg ve 137 gün, Kıvırcık koyunlar için 82.85 kg ve 135 gün ve Türk Merinosu koyunlar için 97.02 kg ve 141 gün olarak saptanmıştır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde erken yaşlardaki Sakız x Kıvırcık $(F_1)$ koyunların bir doğuma düşen kuzu sayısı ve süt verimi yönünden aynı yaştaki Kıvırcık koyunlardan yüksek ve Türk Merinosu koyunlarla benzer düzeylerde olduğu sonucuna varılmıştır. Genel sürü ortalamaları yönünden ise erken yaşlardaki $F_1$ koyunların Kıvırcık ve Türk Merinosu koyunlarla benzer sonuçlar verdiği belirlenmiştir

The fertility and milk production traits of chios X kıvırcık (F1) ewes mated with german black-headed mutton rams to produce crossbred slaughter lambs, in comparison with kıvırcık and turkish merino ewes

This study was carried out to investigate the fertility and milk production characteristics of F, ewes, which were produced by the mating of Kıvırcık ewes with Chios rams, in comparison with purebred Kıvırcık and Turkish Merino ewes. The rate of ewes lambing and litter size were 69.05% and 1.31 for Sakız x Kıvırcık $(F_1)$ ewes, 72.63% and 1.40 for Kıvırcık ewes and 81.41% and 1.36 for Turkish Merino ewes. The milk production and lactation lengths determined in this study for Sakız x Kıvırcık $(F_1)$ Kıvırcık and Turkish Merino ewes were 85.61 kg and 137 days, 82.85 kg and 135 days and 97.02 kg and 141 days, respectively. When the results of this study are evaluated, it was concluded that in terms of the litter size and milk yield the Sakız x Kıvırcık $(F_1)$ ewes at early ages were higher than the Kıvırcık ewes at the same ages and were similar to Turkish Merino ewes. With regard to the general flock averages the $F_1$ ewes at early ages were found to be similar to Kıvırcık and Turkish Merino ewes.

___

  • Akçan, A., Çınar, K., Özbeyaz, C, Aydoğan, M., Çetin, O.: Antalya Boztepe'de yetiştirilen Sakız sürüsünde bazı verim özelliklerinin incelenmesi. Türk Vet. ve Hay. Derg., 1988; 12 (2): 99-112.
  • Aydoğan, M., Akçapınar, H.: Ost Friz x Kıvırcık Ft melezi koyunların Orta Anadolu şartlarında dölverimi ve süt verimi özellikleri. Lalahan Zoot. Araşt. Enst. Derg., 1987; 27 (1-4): 19-27.
  • Borys, B., Musial, A., Osikowski, M.: Fertility and fecundity of Fj ewes obtained by crossing Merino ewes with mutton rams. Roczniki Naukowe Zootechniki, 1977; 4 (2): 91-101.
  • Bulmuş, S., Demir, H.: Hampshire Down x Kıvırcık melezlemesi yoluyla kaliteli kesim kuzuları elde edilmesi imkanları üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 1995; 21 (1): 99-116.
  • Çörekçi, Ş.G.: Sakız ve İmroz Koyunlarının Yarı-Entansif Koşullardaki Verim Performansları Konusunda Karşılaştırmalı Araştırmalar. İstanbul Üniv. Sağ. Bil. Enst. Doktora Tezi, İstanbul, 1993.
  • Demir, H., Başpınar, H.: Kıvırcık koyun ırkının yarı entansif koşullardaki verim performansı. II. Koyunlarda dölverimi, süt verimi, canlı ağırlık ve yapağı özellikleri. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 1992; 17 (2): 13-24.
  • Goodnight, J.H., Harvey, W.R.: Least-squares means in the fixed effects general linear model. SAS Technical Report (R-103), SAS Institute Incorporated, Cary, North Carolina, 1978.
  • Goodnight, J.H., Speed, F.M.: Computing expected mean squares. SAS Technical Report (R-102), SAS Institute Incorporated, Cary, North Carolina, 1978.
  • Gönül, T.: Kasaplık kuzu üretimi için Dağlıç koyunları üzerinde melezleme denemeleri. TÜBİTAK IV. Bilim Kongresi, Ankara, 1973.
  • Harvey, W.R.: Least-Squares Analysis of Data With Unequal Subclass Numbers. US Department of Agriculture, Report of Agricultural Research Service, H-4, 1975.
  • Kızılay, E.: Batı Anadolu ve Trakya'da yetiştirilen koyun tiplerinin verimle ilgili özellikleri ve bölge koşullarına uygunlukları üzerinde mukayeseli araştırmalar. Ege Üniv. Zir. Fak. Derg., 1976, 13 (2), 217-232.
  • Searle, S.R.: Linear Models. Wiley & Sons, New York, 1971
  • Sönmez, R., Türkmut, L., Kaymakçı, M.: Tahirova koyunlarında tipin sabitleştirilmesi ve halk elindeki Kıvırcık koyunların bu tiple ıslahı olanakları. Türk Vet. ve Hay. Derg., 1991, 15: 72-86.
  • Welsch, R.E.: Stepwise multiple comparison procedures. Journal of the American Statistical Association, 1977, 72: 359.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 0250-2836
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karadeniz Bölgesi'ndeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve deniz levreği (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi ve biyo-teknolojik özellikleri

Mustafa YILDIZ, Erdal ŞENER

Enerji ve protein düzeyleri farklı rasyonlara L-karnitin katkısının broyler performansı ve iç organ ağırlıklarına etkisi

Metin PETEK, Faruk BALCI, Gülay DENİZ, Serdar KARDEŞ, Şerife Şule GEZEN

Doğum sonrası anöstrus gösteren süt ineklerinde ovaryum aktivitelerinin PGF2 alfa ve GnRH ile uyarılması

Çağatay TEK, Ahmet SABUNCU, Horoz Huriye KAYA

Köpeklerde legg-calve-perthes (avasküler femur başı nekrozu) lezyonlarının etiyolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi (49 olgu)

Özgür AKSOY, Kemal ALTUNATMAZ, Serhat ÖZSOY

Köpeklerde nazolakrimal kanal sisteminin hastalıkları

Özgür AKSOY, Murat ŞAROĞLU

Kedi oositlerinin in vitro fertilizasyonu

Alper BARAN, Mithat EVECEN, Kemal AK, İ. Kamuran İLERİ, B. Evrim ŞAHİN

Kıvırcık ve Dağlıç ırkı kuzu derilerindeki kollagen miktarının tayini ve bunun mamul deri üzerine etkisi

Ayşen FIRAT, Selver PAPAKÇI

Alman Siyah Başlı Etçi x $F_1$ (sakız x kıvırcık) melezleri ile Kıvırcık ve Türk Merinoslarında bazı çevre faktörlerinin süt verimi ve büyüme özellikleri üzerine etkileri

Alper YILMAZ, Ahmet ALTINEL

Kesim kuzusu elde etmek amacıyla Alman Siyah Başlı Etçi koçlarda birleştirilen sakız x kıvırcık (F1) koyunlar ile kıvırcık ve türk merinosu koyunların dölverimi ve süt verimi özellikleri

Alper YILMAZ, Ahmet ALTINEL

Kedi ve köpeklerde trochanter major kırıklarının değerlendirilmesi (1992-2002)

Kemal ALTUNATMAZ, Serhat ÖZSOY