Köpeklerde legg-calve-perthes (avasküler femur başı nekrozu) lezyonlarının etiyolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi (49 olgu)

Bu çalışmada, legg-calve -perthes (avaskuler femur başı nekrozu) hastalığı belirlenen 49 olgu, etiyolojik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Hastalık belirlenen köpekler, yaş, ırk, cinsiyet ve lezyonun tek ya da çift taraflı olması gibi kriterler açısından değerlendirildi. Ventrodorsal (VD) simetrik pozisyonda elde edilen röntgenler, femur başı, boynu ve acetabulum'daki değişimler bakımından incelendi. Hastalığın en yaygın olduğu dönem 12 aylık yaş olarak saptandı. En fazla görüldüğü ırk ise terrier olarak belirlendi. Radyolojik değerlendirmede; 10 femur başının hafif, 44 femur başının ise ileri derecede etkilendiği belirlendi. Olguların 20'sinde kaput femoris rezeksiyonu yapıldı.

Radiological and aethiological evaluation of legg-calve-perthes lesions in dogs (49 cases)

In this study 49 cases with Legg-Calve-Perthes (avasculer femoral head necrosis) were evaluated radiological and ethiologically. The affected dogs were examined and evaluated in view of age, breed, gender and unilateral or bilateral location of the lesion. Femoral head, neck and acetabular changes were evaluated in symmetrical ventrodorsal (VD) radiographs. Disease were seen most commonly at 12 months age. Legg-Calve-Perthes were encounter mostly in terrier. In radiologic evaluation; it is determined that 10 femoral head effected slightly and 44 femoral head were effected severly. Femoral head excision were done to 20 cases.

___

  • Acar, S.E.: Eksizyon artroplastisi uygulanan kedi ve köpeklerde radyolojik bulguların karşılaştırılması. Veteriner Cerrahi Dergisi, 1996; 2 (2), 36-41.
  • Aslanbey, D.: Kedi ve köpeklerde kalça ekleminde uyguladığımız eksizyon artroplastisine ilişkin klinik olaylar. A.Ü. Vet. Fak. Derg., Cilt 22, 1976; No: 1-2, 63-74.
  • Bojrab, M. J.: Disease Mechanism İn Small Animal Surgery. 2 nd. Ed., Lea-Febiger. 1993; 804-807.
  • Brenig, B., Leeb, T., Jonsen, S., Kopp, T.: Analysis of blood clotting factor activities in canine Leg- Calve-Perthes disease.! Vet. intern. Med., 1999; 13 (6):570-3.
  • Brinker, W.O., Piermattei, D. L., Flo, G.: Hand book of small animal ortopedics and fracture treatment. W.B. Saunders. 2 nd. Ed. 1990;376-377.
  • Denny, H.R., Butterworth, S. J.: A quide to canine and feline orthopaedic surgery. Blackwell Science. 4th. Ed. 2000.
  • Houlton, J.E.F.: Manual of small animal arthrology. BSAVA, 1994; 256-257.
  • Kim, N.S., Choi, I.H.: A case of radiological and femoral head and neck ostectomy for Legg-Calve-Perthes disease. Korean J. of Vet. Clin., 1996; 13:1, 69-73.
  • Luch, U., Bunger, C, Krebs, B., Hjermind, J, Bulow, J.: Blood flow in the Juvenile hip in relation to changes in the intraarticular pressure. An experimental investigate in dogs. Acta Orth. Scan., 1983; (2): 182-7.
  • Mickelson, M., Mccuinin, D., Aubrey, B.,1.Maynard, J., Ma, R.: Legg- Calve - Perthes disease in dogs: A comparison to human Legg-Calve-Perthes disease. Clinic. Ort., 1981; (157): 287-300.
  • Olmstead, M. L.: Small animal orthopedics. Mosby, 1995; 362-365.
  • Piermattei, D. L., Flo, G.L.: Handbook of small animal orthopedics and fracture repair. 1997; 465-466.
  • Prostredyny, J.M., Toombs, J.P., Vanslckle, D.C.: Effect of two sling techniques an early morbidity after femoral head and neck excision in dog. Vet., Surgery, 1991; 20: 5, 298-305.
  • Robinson, R.: Legg-Calve-Perthes disease in dogs : Genetic aetiology, J. of Small Animal Practice, 1992 33: 6, 275-276.
  • Tacke, S., Schimke, E., Kramer, M., Gerwing, M., Tellhelm, B.: Excision arthroplasty of the hip joint in dogs and cats, long term results of the veterinary surgery clinic at the Justus Liebig University of Giessen. Tierarztl. Prax., 1997; 25 (4): 37-38.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 0250-2836
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Alman Siyah Başlı Etçi ırkının baba hattı olarak kullanılmasıyla elde edilen üçlü kullanma melezi kuzular ile Kıvırcık ve Türk merinosu kuzuların büyüme hızı ve yaşama gücü özellikleri

Alper YILMAZ, Ahmet ALTINEL

Karadeniz Bölgesi'ndeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve deniz levreği (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi ve biyo-teknolojik özellikleri

Mustafa YILDIZ, Erdal ŞENER

Alman Siyah Başlı Etçi x $F_1$ (sakız x kıvırcık) melezleri ile Kıvırcık ve Türk Merinoslarında bazı çevre faktörlerinin süt verimi ve büyüme özellikleri üzerine etkileri

Alper YILMAZ, Ahmet ALTINEL

Köpeklerde nazolakrimal kanal sisteminin hastalıkları

Özgür AKSOY, Murat ŞAROĞLU

Kesim kuzusu elde etmek amacıyla Alman Siyah Başlı Etçi koçlarda birleştirilen sakız x kıvırcık (F1) koyunlar ile kıvırcık ve türk merinosu koyunların dölverimi ve süt verimi özellikleri

Alper YILMAZ, Ahmet ALTINEL

Kıvırcık ve Dağlıç ırkı kuzu derilerindeki kollagen miktarının tayini ve bunun mamul deri üzerine etkisi

Ayşen FIRAT, Selver PAPAKÇI

Doğum sonrası anöstrus gösteren süt ineklerinde ovaryum aktivitelerinin PGF2 alfa ve GnRH ile uyarılması

Çağatay TEK, Ahmet SABUNCU, Horoz Huriye KAYA

Köpeklerde legg-calve-perthes (avasküler femur başı nekrozu) lezyonlarının etiyolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi (49 olgu)

Özgür AKSOY, Kemal ALTUNATMAZ, Serhat ÖZSOY

Hemodynamic effects of hypothyroidism induced by administration of methimazole to euthyroid dogs

Erman OR, Tülay BAKIREL, Utku BAKIREL, Güven KASIKCI

Merinos ırkı koyunlarda mevsim dışı melatonin ve progesteron uygulamalarının östrus siklusunun uyarılması ve döl verimine etkisi

Çağatay TEK, Ahmet Zeki EMRELLİ, Huriye HOROZ