YENİLENEBİLİR ENERJİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜZERİNDEKİ ROLÜ

1970’li yıllarda yaşanan petrol krizlerinden sonra enerjide arz güvenliği sorunu ortaya çıkmış, yeni enerji kaynağı arayışları hızlanmıştır. Sonrasında ise, çevre kirliliği konusunda giderek artan bir duyarlılığın başlamasıyla yenilenebilir enerji kaynakları enerji tablosundaki yerini almaya başlamıştır. Bölgesel ve yerel çevre kirliliğin yanında, atmosfere verilen karbon bileşenlerinin sera etkisi yaratarak yeryüzü ikliminde değişmelere neden olması ve asit yağmurları gibi küresel çevre sorunlarında fosil kökenli enerji kaynaklarının kullanımının oynadığı rolün anlaşılması sonucunda da temiz enerji kaynakları olan yenilenebilir enerji kaynakları giderek daha fazla destek görmeye başlamıştır. Ekonomik büyüme ve toplumsal refahın temel girdilerinden birisi ve hatta en başta gelenin enerji olduğu savı, küresel düzeyde de kabul görmektedir. Enerji üretiminin hangi kaynaktan yapılırsa yapılsın ve hangi yöntem izlenirse izlensin çevreye bir etkisi olmaktadır. Enerjinin geri dönülmez çevresel tahribata yol açmadan, ekolojik dengeyi bozmadan ve kuşaklararası adalet anlayışına uygun bir biçimde kullanımı hedeflerini içeren “sürdürülebilir enerji” kavramını uluslararası toplumun benimsediği ortak bir politika ilkesi olarak nitelendirmek mümkündür. Bu çalışmada öncelikle yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik kavramları açıklanmış, daha sonra ise enerji sektöründe çalışan 16 profesyonel ise derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiş, araştırma sorularına cevap aranmış ve yenilenebilir enerjinin sürdürülebilirlik üzerindeki rolünün önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.

THE ROLE OF RENEWABLE ENERGY ON SUSTAINABILITY

After the oil crises in the 1970s, the problem of supply security in energy emerged and the search for new energy sources accelerated. Subsequently, with the increasing sensitivity to environmental pollution, renewable energy sources started to take their place in the energy arena. As a result of the understanding of the role of fossil energy sources in global environmental problems such as acid rain and renewable energy sources, renewable energy sources are getting more and more support as a result of the greenhouse effect caused by carbon components given to the atmosphere as well as regional and local pollution. The concept of sustainable energy, which aims to use energy without causing irreversible environmental destruction, without disturbing the ecological balance and in accordance with intergenerational justice, is a common policy principle adopted by the international community. In the first part of the study, the concepts of renewable energy and sustainability is explained. Then, as a research methodology, in depth interview with 16 energy sector executives is conducted and the role of renewable energy on sustainability is put forward

___

  • Akbulut, G. (2008). Küresel değişimler bağlamında dünya enerji kaynakları, sorunlar ve
  • Türkiye. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 32(1). 117¬137.
  • Akdoğan, Dilek A. (2018). Yenilenebilir enerjide kamu politikaları ve Türkiye. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Aykal, F.D., Günüş, B., Özbudak ve Akça, Y.B. (2009). Sürdürülebilirlik kapsamında yenilenebilir ve etkin enerji kullanımının yapılarda uygulanması. V. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, Diyarbakır.
  • Baumgärtner, S., & Quaas M. (2010). What is sustainability economics?. Ecological Economics, 69(3), 445-450.
  • Bayrak, M. ve Esen, Ö. (2014). Türkiye’nin enerji açığı sorunu ve çözümüne yönelik arayışlar. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(3). 139-158.
  • Çepik, B. (2015). Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye’de yenilenebilir enerji politikaları. Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Chapin, F.S.,Torn M.S., & Tateno, M. (1996). Principles of ecosystem sustainability. American Naturalist, 148(6), 1016-1037.
  • Ediger, V.Ş. (2015). Türkiye’nin sürdürülebilir enerji gelişimi. Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı, Ankara.
  • Elliott, S. R. (2005). Sustainability: An economic perspective. Resources, Conservation and Recycling, 44(3), 263-277.
  • Erdener, H., S. Erkan, E. Eroğlu, N. Gür, E. Şengül ve Baç N. (2013). Sürdürülebilir enerji ve hidrojen. Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
  • ETKB, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (2018). https://www.enerji.gov.tr/trTR/Anasayfa, 01.07.2019.
  • Koçaslan, G. (2014). Türkiye’nin enerji verimliliği mevzuatı, Avrupa Birliği’ndeki uluslararası-olusal öneriler”. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 15(2), 117-133.
  • IEA (International Energy Agency) (2017). World Energy Outlook, Washington. Kaya, Tolga O. (2018). Sürdürülebilirlik kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve önemi. Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Aksaray.
  • Keleş, R. ve Hamamcı, C. (2002). Çevrebilim. İmge Kitabevi, Ankara.
  • Korkusuz, M. (2012). Türk vergi kanunları ve diğer ilgili mevzuat kükümleri kapsamında karbon ticaretinin vergilendirilmesi, Preparing Turkey for the post 2012 projesi, Editörler: ÇOB İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı Proje ekibi, Ankara.
  • Kuşat, N. (2013). Yeşil sürdürülebilirlik için yeşil ekonomi: Avantaj ve dezavantajlarıTürkiye incelemesi”. Journal of Yaşar University, 8(29), 4896-4916.
  • Mutlu, E. (2013). Türkiye’de yenilenebilir enerji ekonomisi ve Ankara iline ait SWOT analizler. İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Özsabuncuoğlu, İ. ve Uğur A. (2005). Doğal kaynaklar ekonomi, yönetim ve politika. Ankara: İmaj Yayınevi.
  • Peattie, K. (1999). Trappings versus substance in the greening of marketing planning. Journal of Strategic Marketing, Volume 7, Issue 2, s.131-133.
  • Savrul, M. (2010). AB ilişkileri çerçevesinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının iktisadi açıdan değerlendirilmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • Ünal, H.K. (2010). New steel shop & continuous casting plant building. Çelik Yapılar Sempozyum Bildirisi, İstanbul.
  • Yergin, D. (2014). Enerjinin geleceği. Ü. Şensoy (çev.). c.1. İstanbul: Optimist Yayım Dağıtım.
  • Yılancı, A. (2010). Denizli’de sürdürülebilir enerji uygulamaları. Pamukkale Üniversitesi, Enerji Araştırma Ve Uygulama Merkezi, http://www.solar-bazaar.com/menuis/Denizlide-Surdurulebilir-Enerji-Uygulamalari..pdf.