YAVAŞ ŞEHİR MODELİNDE KÜLTÜREL VE GASTRONOMİK ÜRÜNLER İLE MARKA ŞEHİR OLUŞTURMAK: ZİLE ÖRNEĞİ

Bu çalışmada, Tokat İli’ne bağlı Zile İlçesi’ndeki kültür ve gastronomi turizmine yönelik değerlerin yavaşşehir modeli doğrultusunda nasıl bir markaya dönüştürülebileceği değerlendirilmiştir. Böylece bölgeselekonomik kalkınmaya katkı sağlamak amaçlanmıştır. Ayrıca turizmin gelişmesi için kültürel vegastronomik değerlerden daha etkin faydalanılabilmesi ve olumlu katkıların fazlalaşması içinyapılabilecekler açıklanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yavaş Şehir (Cittaslow)modeli kullanılarak, bu modelin Zile İlçesi’ne uygulanabilmesi için yapılabilecekler üzerinde durulmuştur.Zile 5000 yıllık tarihi ile önemli değerleri bünyesinde barındıran eski bir yerleşim yeridir. Zile’ninbünyesinde barındırdığı bu değerleri markalaştırıp ekonomik kazanca dönüştürmek, şehrin diğer yerler vekişiler arasında bilinirliliğini artıracaktır. Ayrıca yavaş şehir hareketini benimseyerek bu köklü geleneklerinve değerlerin korunması ve devamlılığı mümkün olacaktır

CREATING A BRAND CITY WITH CULTURAL AND GASTRONOMIC PRODUCTS WITH THE CİTTASLOW MODEL: ZİLE SAMPLE

In this study, it was evaluated that how the values towards the culture and gastronomy tourism in the Zile district of Tokat province can be converted into a brand in the direction of the Cittaslow model. Thus, it is aimed to contribute to regional economic development. In addition, an explanation of the actions to be taken to develop tourism, benefit more effectively from cultural and gastronomic values and enhance their positive contributions was made. Qualitative methodology was used in the study. Using the Cittaslow model, an elaboration of what can be done so that this model can be applied in the Zile district was made. Zile is an ancient settlement for having a history of more than 5000 years. Branding these values that Zile incorporates and converting them into economic assets will increase the awareness of the district among other places and people. In addition, by adopting the Cittaslow movement, it will be possible to preserve and maintain these deep-rooted traditions and values.

___

  • Baldemir, E., Şahin, T.K., ve Kaya, F., (2013), “Yavaş Şehir Olma Durumunun Analitik Hiyerarşi Süreci ile Değerlendirilmesi”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 29-50.
  • Cittaslow Türkiye, (bt), Şehirler. Erişim adresi: http://cittaslowturkiye.org/ Cittaslow Uluslararası Organizasyonu, (bt), Hareketin başlangıcı. Erişim adresi: http://cittaslowturkiye.org/#uluslararasi
  • Coşar, Y., (2014), “Yavaş Şehir Olgusunun Kentsel Yaşam Kalitesi Üzerindeki Algılanan Etkisi”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 226-240.
  • Ergüven, M.H., (2011), “Cittaslow–yaşamaya değer şehirlerin uluslararası birliği: Vize örneği”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 201-210.
  • Gastro-tourism, (bt), Travel Industry Dictionary içinde. Erişim adresi: http://www.travel-industry-dictionary.com/gastro-tourism.html Karadeniz, C.B., (2014), “Sürdürülebilir Turizm Bağlamında Sakin Şehir Perşembe”, Journal of International Social Research, 7(29), 84-107.
  • Kaypak, Ş., (2012), “Ekolojik Turizm ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 11-29
  • Keskin, E.B., (2012), “Sürdürülebilir kent kavramına farklı bir bakış: yavaş şehirler (Cittaslow)”, Paradoks Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 8(1), 81-99.
  • Kocaman, E.M., (2012), “Tokat-Zile Mutfağında Asma Yaprağının Kullanımı”, III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 10-12 Mayıs 2012. Konya: Selçuk Üniversitesi Basımevi.
  • Kocaman, M. and Kocaman, E. M., (2014), “The Importance of Cultural and Gastronomic Tourism in Local Economic Development: Zile Sample”, International Journal of Economics and Financial Issues, 4(4), 735-744.
  • Memiş, E. ve Şanlıer, N., (2010), “Tokat-Zile'de Geleneksel Pekmez Çeşitleri ve Pekmezden Yapılan Yiyecekler”, I. Uluslararası Adriyatik’ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 15-17 Nisan 2010. İstanbul : Başak Ofset.
  • Şahin, İ. ve Kutlu, S.Z., (2014), “Cittaslow: Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Bir Değerlendirme (Cittaslow: An Assessment From The Perspective of Sustainable Development)”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1), 55-63.
  • Tayfun, A., ve Acuner, E., (2014), “Cittaslow: A Model Proposal For Çamlıhemşin (Cittaslow: Çamlıhemşin İçin Bir Model”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1), 46-54.
  • Üyelik Süreci ve Kriterler, (bt), Cittaslow Üyelik Kriterleri. Erişim adresi: http://cittaslowturkiye.org/uyelik/ Yalçın, A., ve Yalçın, S., (2013), “Sürdürülebilir Yerel Kalkınma İçin Cittaslow Hareketi Bir Model Olabilir mi?”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5(1), 32-41.
  • Yardımcı, M., (1998), “Zile’de Yatırlar ve Ziyaret Yerleri ile İlgili İnanışlar - Uygulamalar – Menkıbeler”, I. Uluslararası Türk Dünyası ve Evliyaları Kongresi. 13- 16 Ağustos 1998. Ankara.
  • Yılmaz, A., Tuncer, M. ve Zorlu, K., (2016), “Yavaş Şehir (Sürdürülebilir Yerel Kalkınma) Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Güzelyurt, Aksaray”, Studies of the Ottoman Domain, 6(10), 1-18.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇALIŞANLARIN İŞ MOTİVASYONU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE FİRMA PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: DENETİM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Murat ÇEMBERCİ, Elif TÜL

ÖRGÜTSEL GÜVENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA1

Adenis KODRA, Ahu Tuğba KARABULUT

TÜRK TELEVİZYON DİZİLERİNİN DESTİNASYON TERCİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: ORTADOĞULU TURİSTLER

Zayneb BOUKARI, Fatih VEYSELLER, N. Öykü İYİGÜN

ANALİTİK HİYERARŞİ VE ANALİTİK AĞ SÜREÇLERİ KULLANARAK KİŞİSEL ULAŞIM TAŞITI KAVRAMSAL TASARIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

H. Özkal ÖZSOY

İŞLETME BİRLEŞMELERİNDE NEGATİF ŞEREFİYENİN ÖLÇÜLMESİ

YASİN ŞEN, Gencay KARAKAYA

ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL GELİŞİM YÖNELİMLERİNİN KARİYER UYUM YETENEKLERİNE ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Mustafa GENÇ, Yahya FİDAN

KIRSAL VE KENTSEL ALANDA YAŞAYAN EVLİ KADINLARIN İLİŞKİLERDE MUTLULUK, EVLİLİK UYUMU VE EVLİLİK DOYUMU KARŞILAŞTIRILMASI VE İNCELENMESİ

Firdevs Melis CİN, Neslihan KAYA

UZUN SÜRELİ FLÖRTÜN BİREYLERİN EVLİLİK ALGISI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Merve KAÇAR, Hanifi PARLAR

TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ VE AİLE İŞLEVSELLİĞİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİ

Ela ARI, Ecem KAMIŞLI

KADINLARIN CİNSEL DOYUMUNUN İLİŞKİ MUTLULUKLARI ÜZERİNE ETKİSİ

Aysun Melek ÇOLAK, Firdevs Melis CİN