ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL GELİŞİM YÖNELİMLERİNİN KARİYER UYUM YETENEKLERİNE ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Teknolojinin gelişmesiyle orantılı olarak dünyadaki değişim rüzgârı da hızını artırmaktadır. Bu değişimherkesi etkilemektedir. Hayatta kalmak için değişime ayak uydurmak zorunluluk haline gelmektedir.Değişimi yakalayamayan gerilemeye mahkûmdur. Değişimi yakalamak için bireye, topluma,organizasyonlara vb. her türlü yapıya çeşitli görevler düşmektedir. Bu araştırmada yukarıda sayılanyapılardan birey ele alınmaya çalışılmıştır. Bireyin çağı yakalayabilmesi ya da bunun da ötesindeöncülerden olması için kişisel gelişimine önem vermesi gerekir. Kişisel gelişim süreci beşikten mezarakadar devam eder. Bu süreç içerisinde birey kendini geliştirmeye devam ederken ufku da o oranda gelişir,değişir. Bu durum, aynı zamanda kişinin kariyerini besler. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerininkişisel gelişim yönelimlerinin kariyer uyum yeteneklerine etkisini incelemektir. Bu amaçla hazırlanan anketformu 512 öğrenciye uygulanmıştır. Sonuçlara göre öğrencilerin kişisel gelişim yönelimlerinin kariyeruyum yeteneklerine anlamlı bir etkisi bulunmuştur.

THE EFFECT OF PERSONAL GROWTH INITIATIVE ON STUDENT’S CAREER ADAPTATION SKILLS: THE CASE OF A UNIVERSITY

With the advancement of technology the winds of change in the World also get stronger. This change affects everybody in some way. Under these circumstances, it becomes necessary to keep pace with the changes. Those who cannot catch up these changes are doomed to regress. To catch these changes some resposibilities fall to all kinds of structures like individual, society, organization etc.In this research, the matter of individual was tackled among the structures mentioned above. The individual should place emphasis on his/her personal development to catch up with his/her age or to go beyond his/her age. Personal development process continues from craddle to grave. Within this process horizon of the individual broadens while he/she goes on to develop himself/herself. This also supports one’s career. The puspose of this study is to investigate the effects of personal growth initiative of university students on career adaptation skills. The questionnaire prepared for this purpose was applied to 512 students. According to the results, students' personal growth initiative had a significant effect on career adaptation skills.

___

  • Akın, A., ve Anlı, G., (2011), “Bireysel Gelişim İnisiyatifi Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 42-49.
  • Ayan, F., (2011), İnsan Kaynakları Yönetimi, İzmir, İlya İzmir Yayımevi.
  • Bayraktaroğlu, S., (2011), İnsan Kaynakları Yönetimi, Sakarya, Sakarya Yayıncılık.
  • Ekşi, F. (2011). Kişisel Gelişim Literatürünün Eğitim ve Danışma İhtiyacı Açısından İncelenmesi: Kuramsal Analitik Bir Yaklaşım (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Kalaycı, Ş., (edt.), (2010), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Ankara, Asil Yayın Dağıtım.
  • Kanten, S., (2012), “Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (2), 191-205.
  • Koen, J., Klehe, U. C., Van Vianen, A. E. M., Zikic, J. ve Nauta, A., (2010), “Job- Search Strategies and Reemployment Quality. The Impact of Career Adaptability”, Journal of Vocational Behavior, 77, 126-139.
  • Lorcu, F., (2015), Örneklerle Veri Analizi Spss Uygulamalı, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • Maggiori, C., Johnston, C. S., Krings, F., Massoudi, K., ve Rossier, J., (2013), “The Role of Career Adaptability and Work Conditions on General and Professional Well- Being”, Journal of Vocational Behavior, 83, 437-449.
  • Nur, S. (2016). “Kişisel Gelişim Nedir,” 23.03.2016 tarihinde http://www.gercekbasari.com/kisisel-gelisim-nedir/ adresinden alınmıştır.
  • Robitschek C., (1998), “Personal Growth Inıtiative: The Construct and Its Measure”, Meas Eval Couns Dev, 80:188-198.
  • Robitschek, C., Cook SW., (1999), “The Influence of Personal Growth Initiative and Coping Styles on Career Exploration and Vocational Identity”, Journal of Vocational Behavior, 54, 127-141.
  • Savickas, M. L., ve Porfeli, E. J., (2012), “Career Adapt-Abilities Scale: Construction, Reliability, and Measurement Equivalence Across 13 Countries”, Journal of Vocational Behavior, 80, 661-673.
  • Sezik, N., (2005), Kişisel Gelişim El Kitabı, İstanbul, Hayat Yayıncılık.
  • Tat, M. (2007). Zihin Dili Programlaması (NLP) nın Kişisel Gelişim ve Kişilerarası İletişim Üzerindeki Etkileri (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Tolentino, L. R., Garcia, P. R. J. M., Lu, V. N., Restubog, S. L. D., Bordia, P., ve Plewa, C., (2014), “Career Adaptation: The Relation of Adaptability to Goal Orientation, Proactive Personality, And Career Optimism”, Journal of Vocational Behavior, 84, 39-48.
  • Tortop, N., ve Aykaç, B., ve Yayman, H., ve Özer, M. A., (2006), İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Uğur, A, (2008), İnsan Kaynakları Yönetimi, Sakarya, Sakarya Yayıncılık.
  • Uzgören, N, (2012), Bilimsel Araştırmalarda Kullanılan Temel İstatistiksel Yöntemler ve SPSS Uygulamaları, Bursa, Ekin Yayınevi.
  • Yalçın, İ., ve Malkoç, A., (2013), “Kişisel Gelişim Yönelimi Ölçeği-II’nin Türkçeye Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi”, Düşünen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences, 26, 158-166.
  • Yarım, D. (2004). İşletme Çalışanlarında Bireysel Gelişim ve Bir Uygulama (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Yeşiltaş, M., Akdağ, G., Çeken, H., ve Gürlek, M., (2014), “Kariyer Uyum Yetenekleri Turizm Sektörüne Bağlılığı Etkiler Mi? Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilere Yönelik Bir Uygulama”, 15. Ulusal Turizm Kongresi, 13- 16 Kasım, Ankara.
  • Yüksel, Ö, (2000), İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara, Gazi Kitabevi.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİLGİ KAYNAĞI ÜLKESİ VE PERSONEL ÜLKESİ HİZMET DEĞERLENDİRMELERİNİ NASIL ETKİLER? KATEGORİLER ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA

Edin Güçlü SÖZER

ÖRGÜTSEL GÜVENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA1

Adenis KODRA, Ahu Tuğba KARABULUT

STRATEJİK İŞ BİRLİKLERİNİN İŞLETME PERFORMANSINDAKİ ÖNEMİ: HAVAYOLLARINDA STRATEJİK İŞ BİRLİKLERİ

Selim BİNATLI

ANALİTİK HİYERARŞİ VE ANALİTİK AĞ SÜREÇLERİ KULLANARAK KİŞİSEL ULAŞIM TAŞITI KAVRAMSAL TASARIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

H. Özkal ÖZSOY

3-6 YAŞ ARASI OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN OYUNCAK TERCİHLERİ VE CİNSİYET KALIP YARGILARI İLE EBEVEYNLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Fatma Nur MENEKŞE, Aşkın ASAN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELERİN MARKA DEĞERİNİN ÖLÇÜLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Raife Y. EYİLER, Figen YILDIRIM

ÜRETKENLİK KARŞITI İŞ DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN ETKİSİ

Osman BAYRAKTAR, Firuze Pelin KOÇ

KADINLARIN EVLİLİKTE KULLANDIKLARI BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ İLE ALGILADIKLARI ANNE BABA TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ İSTANBUL ÖRNEĞİ

Büşra ÇOLAK YILMAZ, Hanifi PARLAR

KOBİ FİNANSMAN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE KREDİ GARANTİ FONU SİSTEMİ’NİN ETKİLERİ: İSTANBUL İLİ PORTFÖY ANALİZ ÖRNEĞİ

Vahit Ferhan BENLİ, Serhat BAŞKAN

STRATEJİK FİNANSAL YÖNETİMİNDE TEMİNAT MEKTUPLARI VE TEMİNAT (STANDBY) AKREDİTİFLERİNİN ROLÜ

Yurdagül MERAL