TÜRKİYE’DE EĞİTİME DAYALI İSTİHDAMA YÖNELİK MESLEK YÜKSEKOKULLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Türkiye’de sosyal politikaların kamusal etkinliği münasebeti ile devletin eğitim politikalarını düzenlediği görülmektedir. Eğitim politikasında ise en önemli faktör denge prensibidir. Denge bir sistem içinde arz ve talebin eşit olduğu durumu ifade edilen bir yaklaşımdır. Eğitim, bir sistem olarak dengeye gelmesi için, çalışma hayatının gereklerini karşılayacak nitelikte ve nicelikte olması gerekmektedir. Türkiye’de zorunlu on iki yıllık eğitimin ardından işgücü içinde bulunan insanların eğitim süreci doğrudan iş hayatına atılmanın sayılmadığı bir durumda dört farklı şekilde sürdürülmektedir. Dört, beş ya da altı yıllık örgün ve ikinci öğretim olacak şekilde lisans eğitimi, iki yıllık örgün ya da ikinci öğretimde meslek yüksekokulu, sayılanların uzaktan eğitim modülleri ile açık öğretim şeklinde görülmektedir. Bu çalışma, Meslek Yüksekokullarının denge faktörü içerisinde etkinliği, verimliliği ve içerildiği normlarla çalışma hayatına etkileri üzerine bir literatür taraması şeklinde yapılmıştır.

EDUCATION BASED EMPLOYMENT IN TURKEY AND EVALUATION OF VOCATIONAL SCHOOLS

It is seen that the social policies in Turkey regulate the educational policies of the state in terms of public status. The most important factor in education policy is balance principle. Equilibrium is an approach expressed in a system where supply and demand are equal. For the sake of balance, education has to be in quality and quantity to meet the needs of employment. Following the compulsory twelve-year education in Turkey, the education process of the people in the labor force is carried out in four different ways. Bachelor education as four, five or six year formal and secondary (evening) education, vocational school as a two year formal or secondary education, remote education modules of the ones considered and open education system. This study was carried out in the form of a literature review on the effectiveness and efficiency of the Vocational Schools within the balance factor and the effects on the employment beside its illustrated norms; laws, legislations etc.

___

  • YÖKSİS, YÖK Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi, OSYS Klavuzu, 3 Şubat 2017
  • UNDP Türkiye, 2016 İnsani Gelişme Raporu, Ülkelerle ilgili Açıklama Notu, 2016
  • Tarlakazan, Burak, “Osmanlı’dan Günümüze Mesleki Teknik Eğitimin Tarihsel Gelişimi ve Günümüz Mesleki Teknik Eğitimine Yönelik Öneriler”, Mesleki Bilimler Dergisi, Sayı 2(2), 2013.
  • Sharma, Robin, Ünvansız Lider, Pegasus Yayınları, İstanbul, 2010.
  • Resmi Gazete, (Çevrimiçi) http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/07/20170701-21.htm, Sayı: 30111, s.e. 1 Kasım 2017.
  • Öz, Sabri, “1980 Sonrası Türkiye’de Maliye Politikaları ie Gelir Dağılımı ve Sosyal Adalet Arasındaki İlişkiler”, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul, İstanbul Üniversitesi, 2017.
  • Mevzuat Bilgi Sistemi, “Meslek Eğitim Kanunu”, (Çevrimiçi) http://www.mevzuat.gov.tr/Metin1.Aspx?MevzuatKod=1.5.3308&Me vzuatIliski=0&sourceXmlSearch=&Tur=1&Tertip=5&No=3308, s.e. 2 Kasım 2017.
  • TC 1982 Anayasası, (Çevrimiçi) https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf, s.e. 1 Kasım 2018.
  • Kalkınma Bakanlığı, Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018, TBMM, Ankara, 2013.
  • İşseveroğlu, Gülsün, Gençoğlu Ümit Gücenme, “Türkiye’de Meslek Yüksekokullarının Bölge İhtiyaçlarına Uygunluğu Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finans Dergisi, Ocak 2011, ss. 24-36.
  • Günay, Durmuş, Özer, Mahmut, “Türkiye’de Meslek Yüksekokullarının 2000’li Yıllardaki Gelişimi ve Mevcut Zorluklar”, Yüksek Öğretim ve Bilim Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, 2016, s. 1-12.
  • Görmüş, Alparslan Şahin, Bektaş, Çetin, “Sektör Temsilcilerinin Meslek Yüksekokulu Öğrencilerini Algılamalarına Yönelik Bir Çalışma (Sandıklı Şuhut MYO İşletme Programı Örneği)”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, C.IV, Sayı 2, 2002, ss. 19-30.
  • Eichhorst, Werner, Planes, Nuria Rodriguez, Schmidl, Ricarda, Zimmermann, Klaus F., “A Roadmap to Vocational Education and Training Systems Around the World”, IZA Discussion Paper Series, IZA Dp No: 7110, pp. 1-40.
  • Dağlı, Abidin, “Toplam Kalite Yönetimi ve Eğitim Sistemine Uygulanabilirliği”, Dicle Üniversitesi Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 5, Haziran 2003.
  • Ceylan, Hüseyin, Erbir, Muhammed Ali, “Meslek Yüksekokullarında Kalite: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Electronic Journal of Vocational Colleges, May 2015, ss. 99-106.
  • Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “Organize Sanayi Bölgesi”, (Çevrimiçi) http://osbbs.sanayi.gov.tr, 28 Haziran 2017.
  • Bahşi, Nermin, “Meslek Yüksekokullarının Sorunları ve Yöneticilerin Tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 20, Sayı 2, 2011, Sayfa 165-178.
  • Akpınar, Teoman, Küçükgöksel, Nazlı Çağıl, “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Girişimcilik Algısı Ve Girişimciliği Engelleyen Sebepler”, Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 01(01), Tekirdağ, 2015.